„Opakovaně apelujeme na předsedkyni krizového štábu středočeského kraje na to, aby se příměstské spoje omezily, a to jak vlakové, tak autobusové,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Pokles cestujících je podle náměstka 80 a někde až 90 procent proti běžnému stavu. „Přitom spoje jezdí v plném rozsahu. Například železniční spoje jezdí dvě soupravy a jedna je úplně prázdná a je zbytečné, aby jezdily. Paní hejtmanka (Jaroslava Pokorná) Jermanová (ANO) s tím stále nesouhlasila, proto na kraj opakovaně apelujeme,“ řekl Scheinherr.

Dalším důvodem vedle úbytku cestujících je podle Scheiherra prosba Českých drah, aby byl počet spojů omezen. „Jeho zaměstnanci jsou postiženi jak výskytem koronaviru, tak karanténami a jsou i s dětmi doma,“ řekl Scheinherr.

Prázdninové řády

Pražský magistrát zavedl prázdninové jízdní řády u metra, tramvají i autobusů. V autobusech je zakázán nástup předními dveřmi a prodej jízdenek u řidičů. Všechny vozy jsou rovněž dezinfikovány.

Kraj podle náměstka dosud přistoupil pouze k zákazu nástupu do autobusů předními dveřmi a zrušením turistických spojů, jako jsou cyklovlaky nebo Posázavský pacifik.

Kvůli opatřením proti koronaviru ubylo v MHD cestujících. Zatímco v pondělí 2. března využilo metro přes 1,1 milionu cestujících, v úterý 17. března po zavedení opatření to bylo 310.000 lidí. Obrat cestujících, tedy součet vstupů a výstupů z metra, byl 2. března 2,2 milionu oproti 620.000 ve středu. Obdobně se podle DPP vyvíjejí i přepravní údaje z autobusů a tramvají.

Fotogalerie
40 fotografií