Jak ovlivní hypotéky COVID-19?

Zdražování hypoték se nejspíš stejně jako na začátku loňského roku konat nebude. Může za to koronavirová nákaza, která v současné době trápí celý svět, ten tak už nyní vyhlíží tolik obávanou recesi. Investice poklesnou, nezaměstnanost vzroste a příjmy domácností půjdou směrem dolů. S nižšími mzdami bude klesat i cena práce, zboží a služeb, jakmile pak dojde k tomu, že úspory budou mít výrazně navrch nad investicemi, lze očekávat i pokles úrokové sazby. Hypotéka tak v důsledku aktuálního světového dění nejspíš zlevní.

Jak ovlivní hypotéky pokles ceny ropy?

Pokles ceny ropy je historicky nevýraznější od roku 1991. Ač by se mohlo zdát, že zlevňování této komodity je jen ku prospěchu všem motoristům, opak je pravdou. Levnější ropa představuje silný dezinflační tlak, je totiž součástí mnoha produktů či služeb, a proto je jen otázkou času, kdy dojde kvůli poklesu ceny i k poklesu poptávky po ropě. Na recesi, která se může velmi negativně dotknout české ekonomiky, pak nebudeme dlouho čekat. Firmy budou propouštět, lidé budou muset vyjít s nižšími příjmy a půjčku si bude moci dovolit jen hrstka vyvolených, bankám nezbude nic jiného, než je nabídnout levněji.

Vyplatí se vyčkávat na levnější hypoteční úvěry?

Nižší úrokové sazby by se mohly do úvěrového trhu promítnout velmi brzy, banky si dobře uvědomují, že, jakmile propad ekonomiky nastane, budou půjčky to poslední, na co lidé budou myslet.

Sjednat hypotéku se proto vyplatí co nejrychleji, avšak pouze za předpokladu, že máte našetřeno a že víte, že úvěr hravě zvládnete splácet i v případě snížení příjmů či dokonce krátkodobého výpadku. Nyní totiž banka posuzuje aktuální příjmy žadatele za uplynulých několik měsíců, tedy ty, kterých se ještě žádná krize nedotkla. Banka vás tak nyní zařadí mezi mnohem více bonitní klienty, než třeba za tři měsíce, a nabídne vám výhodnější podmínky, kterým se nemusí vyrovnat ani budoucí pokles sazeb. Vše je ale dobré si důkladně propočítat, pomoci k tomu může hypoteční kalkulačka. Je totiž více než jasné, že v některých oborech budou příjmy zaměstnanců klesat, zadlužit se tak s vidinou, že v budoucnu váš rodinný rozpočet splátku nejspíš nezvládne, je nezodpovědný hazard.

I přes lákavé podmínky hypoték je nutné stále pamatovat na vlastní finanční možnosti, pokud víte, že splátku hravě ustojíte i s poklesem příjmu domácnosti, není nač čekat, pakliže ale nyní sotva vycházíte, pak ani čas vám nejspíš nepomůže se s půjčkou poprat.