Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zlatá mládež jezdí po Praze 240 km/h a driftuje na Staroměstském náměstí: Měli by jim vyšetřit hlavu, soudí dopravní expert

Autor: VaB - 
26. března 2020
05:02

Čeho všeho jsou někteří mladí řidiči schopní?! V nabušených bourácích se ženou centrem Prahy rychlostí 240 km/h v místech, kde je maximální povolená rychlost 70 km/h. Sami se pak natáčí při nebezpečném předjíždění, jízdě skrz křižovatku na červenou a při driftování na Staroměstském náměstí.

Na začátku týdne jsme psali o partičce mladých řidičů, kteří v centru Prahy jezdí vysokou rychlostí a závodí mezi sebou. Do redakce Blesku se vzápětí dostalo několik desítek videí, na kterých je vše výše zmíněné opět vidět. 

Videa ale skrývají i několik nepochopitelných činů mladých jezdců. Řidič černého sportovního Audi S5 na jednom z nich přijel na Staroměstské náměstí v centru Prahy a začal na kostkách dělat smyky. Spousta jeho kamarádů ho při tom natáčela. Na videích se také často objevuje šedá Škoda Octavia RS. Na více jak 50 záznamech není ani v jednom případě dodržována předepsaná maximální rychlost.  

Video  Jízda na červenou, 240 km/h centrem a driftování na Staromáku! Co vše si dovolí zlatá mládež?  - Instagram
Video se připravuje ...

Blesk.cz poskytl policii videa a ta jednání řidičů začala vyšetřovat. „V současné chvíli mohu potvrdit, že se videi stále zabýváme,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. 

Budský: Tohle nemá na silnici co dělat!

Oslovili jsme i dopravního experta z Platformy VIZE 0 Romana Budského, aby zhodnotil jednání řidičů na videích.  „Jsou to v podstatě ilegální závody. To, co tam předváděli, je velice nebezpečné. Řada lidí si myslí, že kdo jezdí rychle, takže takzvaně umí jezdit. To je samozřejmě omyl. Že někdo jezdí nepředpisově a myslí si, že tím dává najevo svoje závodnické umění, tak je na hlubokém omylu. Umět jezdit se rovná tomu, že se s vámi lidi nebojí jezdit a že neohrožujete okolí a že umíte technicky ovládat automobil,“ uvedl pro Blesk Roman Budský. 

Jeho slova byla i vážná. „Tohleto, co hoši předvedli, se jeví jako dost hloupé. Tady si myslím, že je důležité, aby se ti řidiči dohledali a určilo se, kdo seděl za volantem, a prokázat jim to překračování povolené rychlosti. Tam je pak jasné, že to bude na vyslovení zákazu řízení. Dobré by pak bylo, kdyby byl posouzen zdravotní stav z hlediska duševní způsobilosti k řízení motorového vozidla,“ řekl dopravní expert.

Podle Budského by měl řidiče vyšetřit dopravní psycholog. „Tady je jasné, že je ten člověk duševně nevyzrálý a za volant určitě nepatří. Určitě ne v tomto věku. Takže na nějaký rok dát odklad s tím, že po několika letech se provede přezkoušení a pak se případně rozhodne o tom, jestli se bude řidičský průkaz vracet,“ uvedl Budský s tím, že řidičům za takové jednání nehrozí vězení. „Na vyslovení zákazu řízení to ale je. To bude daleko účinnější,“ myslí si Budský. 

hafblaf ( 26. března 2020 22:28 )

V našem žebříčku hodnot jsou na předních místech majetek, drahé auto, peníze a pokud mám i průvan v mozkových závitech, tak je to katastrofa.

streleec ( 26. března 2020 22:18 )

neříkám, že to je luxusní auto jen říkám, že má upravenou octavku, se seriovou by asi takhle nejdzil

priserak77 ( 26. března 2020 19:03 )

Tak si zkrátka jednou umyješ ruce a na mytí aut máš jistě služebnictvo ne ?

buban ( 26. března 2020 17:40 )

Fšici to špatně chápete - zlatá mládež urychleně vozí pomoc potřebným a cajti je v tom omezují.

streleec ( 26. března 2020 15:10 )

to ti tak žeru, že seš v důchodu a děláš takový ***, který by se daly čekat od mladších lidí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání