Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maska proti koronaviru z potápěčské výstroje? Zlaté české ručičky mají pomoci českým lékařům!

Autor: DH - 
25. března 2020
16:25

Dva Češi, David Miklas a Martin Hřeben, přišli s geniálním nápadem na to, jak předělat celoobličejové potápěčské masky na účinnou ochrannou pomůcku pro lékaře. Na šnorchl přidali virový filtr P3R a v současné době podle Miklase už s jejich vybavením ordinují lékaři a sestry ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Ne nadarmo se říká, že našinci mají „zlaté české ručičky“. Jsme národ kutilů, kteří si jednoduše umí poradit v každé situaci, což krizový stav kvůli koronaviru jen potvrzuje. Například tým okolo dvou mužů, Davida Miklase a Martina Hřebena, přišel na to, jak z potápěčských masek udělat lékařskou pomůcku.

Konkrétně se jedná o celoobličejové masky z obchodů Decathlon a Sportisimo, na jejichž šnorchl konstruktéři jednoduše přidělali virový filtr P3R. „Variantou je také levnější a dostupnější filtr HEPA,“ stojí na stránce Covid19cz, která o vynálezu informovala.

 

Podle výrobce je hlavní výhodou jejich pomůcky to, že zakryje celý obličej a zajistí rovněž filtraci vzduchu, stejně jako dýchací maska. Bohužel, mírně úsměvnou, ale reálnou nevýhodou je fakt, že tým okolo Davida Miklase vykoupil prakticky kompletní zásoby těchto masek ve střední Evropě. „Pokud jste tedy počítali s tím, že se budete letos potápět, budete se muset podívat po jiné potápěčské masce, která není pro lékařské použití vhodná. Za to se vám samozřejmě omlouváme,“ stojí v příspěvku.

Masky jsou určeny výhradně pro lékařský personál, doktory a zaměstnance IZS, samostatně si je nelze objednat. Jak navíc stránka uvádí, o pomůcku je třeba správně pečovat a sterilizovat ji. Veškeré poklady jsou pak volně k dispozici jako open source.

„Rektor ČVUT si nás vzal pod křídla, celé to zafinancovali, dali nám lidi, materiál, prostory. Jsou neuvěřitelní, v pátek řekli fajn, jdeme do toho a v pondělí se skládal materiál,“ napsal jeden ze spoluautorů Martin Hřeben.

David Miklas na svém facebooku uvedl, že s novými maskami už nyní ordinují lékaři ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kteří prý dříve na příjmu intubovali pacienty pouze v rouškách, což nebylo vhodné s ohledem na jejich bezpečí. „Dnes jsme vyrobili 140 kusů a stihli dodat 40,“ pochlubil se pyšný vynálezce. 

„První dojmy jsou skvělé. Myslíme, že při správně zvolené velikosti se v tom bude dát i nějakou dobu vydržet. Každopádně je to účinné a jako vedlejší efekt to i pobavilo personál. Moc děkujeme, je to velmi vítaná náplast na jinak dost těžkou situaci," napsal zástupce z personálu na Facebooku. 

Blesk také oslovil zástupce nemocnice. „Masky jsme darem skutečně včera ve večerních hodinách obdrželi. V provozu zatím ještě vyzkoušeny nebyly, takže bližší informace o jejich užívání prozatím nemáme," sdělila ve středu odpoledne mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Video se připravuje ...
Další videa