Na dvou větších plochách, které jí Praha prodala, chce společnost miliardáře Luďka Sekyry zatím postavit dvě kancelářské budovy a tři bytové domy u Rohanského nábřeží. Až na jednu výjimku Sekyrova společnost dosud žádný větší pozemek v oblasti nevlastnila, má však na ně u hlavního města předkupní právo. K odprodeji pozemků Sekyrovi se pražský magistrát zavázal v roce 2008.

„Pozemky jsme měli v nájmu, podle dohody jsme po získání územního rozhodnutí zažádali o prodej. Stavební povolení bychom chtěli získat v nejbližších měsících,“ cituje server výkonného ředitele Sekyra Group Leoše Anderleho. Firma by podle něj chtěla začít stavět po letošních letních prázdninách.

Investor by měl od Prahy získat i další pozemky v oblasti, žádá u nich o územní rozhodnutí. V první etapě plánuje Sekyra na Rohanském ostrově postavit do roku 2022 víc než 200 bytů a dvě kancelářské budovy, ve druhé etapě má vzniknout zhruba 400 bytů a další kancelářské plochy.

Park, škola i relax u Vltavy

Investor se zavázal, že mezi dvěma částmi bude nový park a že se bude podílet na financování stavby školy. Na brownfieldech mezi Karlínem a Libní má podle magistrátní urbanistické studie vyrůst celá nová čtvrť, v zadní části by měla zůstat zeleň pro rekreaci u Vltavy. V plánu je také stavba mostu, který propojí Karlín s Holešovicemi.

Fotogalerie
6 fotografií