Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři skladníkovi (†45) před smrtí řekli: Máte koronavirus a taky rakovinu!

Autor: Michal Charbulák, Karel Janeček, Tomáš Ptáčník, ČTK - 
25. března 2020
05:00

Nemoc Covid-19 má v Česku již tři oběti. Silnému zápalu plic způsobenému virem SARS-CoV-2 podlehl skladník (†45) z Frýdku-Místku, který se léčil v nemocnici Havířově. Trpěl i rakovinou, o ní ale zprvu nevěděl! Informovala o tom v úterý odpoledne tamní krajská hygiena. Večer pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil třetí úmrtí v souvislosti s koronavirem. Zemřela 71letá seniorka, která se nakazila od své rodiny.  

Muži provedli odběr na test 17. března ve frýdecko-místecké nemocnici. „O den později se jeho stav zhoršil a byl hospitalizován v nemocnici v Havířově. Další den se stav zhoršoval, navíc se přišlo na to, že má rakovinu v pokročilém stadiu, o čemž nevěděl. Pán bohužel zanedbal preventivní lékařskou péči, v jejímž rámci by se na nemoc přišlo dříve,“ řekla ČT ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová. 

Kolaps orgánů

Lékaři pro mladého muže udělali, co mohli. Jeho stav pravidelně konzultovali s kolegy z Fakultní nemocnice v Ostravě. Nemocnému však začaly selhávat orgány. „Pacient byl nejdříve hospitalizován na infekčním oddělení na stanici pro pacienty s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. Když se jeho stav zhoršil, byl přeložen na jednotku intenzivní péče určenou pro pacienty s těžkým průběhem nemoci,“ popsal ředitel havířovské nemocnice Norbert Schellong.

A dodal: „Kvůli pokročilému stadiu nádorového onemocnění, které komplikoval zápal plic způsobený koronavirem, se nám boj o pacientův život nepodařilo vyhrát i přes maximální snahu lékařů i sester.“ 

První byl senior (†95) z Prahy

Prvním zemřelým s nemocí Covid-19 byl senior (†95) z Prahy, který zemřel v neděli večer. Žil v domově pro seniory v pražských Kobylisích, trpěl chronickou srdeční chorobou, měl kardiostimulátor.

Nákazu si přinesl z léčebny dlouhodobě nemocných, kde pobýval kvůli zdravotním obtížím. „Pak byl přeložen zpět do domova pro seniory, kde byl jeden a půl dne. Začal mít obtíže a byl převezen na Bulovku, takže se jednoznačně nakazil v té LDN,“ řekla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. V zařízení se koronavirem nakazili ještě dva pacienti, kteří byli s tímto mužem na pokoji, a dvě zdravotní sestry. Neví se ale od koho.

Třetí obětí je seniorka z Prahy

Žena (ročník 1949) zemřela tři dny po hospitalizaci. Měla se nakazit od člena rodiny. „Problém u této konkrétní pacientky byl, že byla hospitalizována pro chronickou obstrukční plicní nemoc a nebylo zřejmé, že je potenciálně infekční. Až v průběhu hospitalizace se rozvzpomněla, že byla v kontaktu se svou příbuznou, která byla v Itálii před několika týdny. Lékaři ji proto hned odebrali a zjistili, že je pozitivní a bohužel velmi krátce nato zemřela.“

Pacientka byla také polymorbidní, tzn. měla celou řadu chorob, zmínil ministr. „Je mi to moc líto. Prosím všechny, aby své prarodiče teď nenavštěvovali, nebo vždy s rouškou.“

dajanca ( 25. března 2020 20:32 )

Pán musel mít ale bolesti. Pravděpodobně se bál jít na nějaké vyšetření, tak raději umře. Z jeho okolí si toho nikdo nevšiml? Dneska se o rakovině už tolik ví a veřejně se o ní mluví. Paní doktorka z hygieny ale nikoho nejmenovala a je také možné, že novináři tomu dali dramatický náboj.

starymlok ( 25. března 2020 20:17 )

Afronix,negramotnej tupej,sprostej deme-nt

starymlok ( 25. března 2020 20:14 )

Když už jseš totálně vypatlanej,tak se alespoň nauč mluvnici,blb-če

msml20 ( 25. března 2020 15:27 )

Přesně tak, to samé mě napadlo. Když už je doktorka tak sdílná a nedodržuje lékařské tajemství, bylo by dobré říct kde měl tu rakovinu.
Navíc říkat pacientovi, který je vyděšen už viru, nebylo vůbec nutné. Zbytečně ho ještě rozrušili.

lunatic ( 25. března 2020 15:22 )

Je snad úplně jedno kdo a co komu sdělí před smrtí - obzvláště tehdy, když umírajícím je jedinec vyznávající dosud životní filozofii, kterou lze shrnout do věty:"Po mě potopa."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa