Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Roušky ve Sněmovně: Kalousek za loupežníka, Černochová zkoušela chobot a co další?

Autor: Jakub Veinlich - 
25. března 2020
05:10

Mimořádné jednání Poslanecké sněmovny kvůli koronaviru a zákonům projednávaných v legislativní nouzi odhalilo také kreativitu politiků. Ve Sněmovně se konala přehlídka roušek. Nařízení vlády, která zatím nedokázala ochranu úst a nosu obstarat pro obyvatele, se totiž týká i samotných zákonodárců. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak kdo přistoupil k vládnímu domácímu úkolu a čím svůj obličej zahalil.

Vidět poslance pohromadě bylo možné naposledy 11. března. Tehdy si zákonodárci odhlasovali kvůli mimořádným opatřením zrušení zasedání. V úterý je ale nahnalo zpět do lavic volání vlády. Ta přijala několik zákonů, které potřebovala kvůli koronaviru schválit v legislativní nouzi. Kvůli opatřením přišla ale do Sněmovny jen půlka poslanců. Kdyby se začala nákaza mezi nimi šířit, bylo by případné další hlasování na druhé polovině z nich. Stejně jako v Senátu.

Ráno to byla před Sněmovnou doslova přehlídka „domácí rouškové kreativity“. Ministry s ochranou obličeje už známe z předešlých dnů, i oni se ale rozpovídali o původu svých roušek.

Maláčová ladí roušky podle nálady

Kdo pozoruje ministryni práce a sociálních věcí a zároveň místopředsedkyni ČSSD Janu Maláčovou, tomu určitě neuniklo, že své roušky má vždy sladěné také s tím, co má na sobě. Nedávno to byla šedivá rouška s puntíky. V úterý pak nasadila ušitou ústenku, které dominovala růže. Růžový byl také její svetr, ve kterém obhajovala předložené návrhy zákonů, které řeší například ošetřovné po dobu nouzového stavu, kdy jsou zavřené také školy. O náhodu prý ale rozhodně nejde.

„Roušky ladím podle ranní nálady. Je to takové moje chvilkové odreagování se před dlouhým dnem, který mě čeká,“ přiznala pro Blesk Zprávy Maláčová, která se v roušce na sociální síti fotila se svým synkem Gustavem. U jiné roušky na instagramu zase připojila komentář: „Výhoda roušky je, že člověk nepotřebuje rtěnku.“

Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru. Její syn Gusta také dostal jednu - s chameleonem. Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru. Její syn Gusta také dostal jednu - s chameleonem. | Facebook J. Maláčové

„Roušky se teď staly nejen nutností, ale i módním doplňkem a součástí nonverbální komunikace,“ dodala pro Blesk Zprávy Maláčová, podle které je to tak trochu zároveň ironie osudu. Protože se kvůli nedostatku zdravotnického materiálu opět ukázala šikovnost českých ručiček, kterou jsou Češi ve světě tolik pověstní.

„Přes noc jsme se stali národem kreativců číslo jedna. A i tahle tvořivá solidarita nám částečně pomáhá v boji proti trudomyslnosti a strachu. A já za improvizovaný pořad ‚Šije celá země‘ ze srdce všem děkuji,“ vzkázala ministryně všem, kteří si po zaváhání vlády sedli ke stolu a roušky si sami spíchli a pomohli s šitím i pro ostatní.

Ve Sněmovně si pak Maláčová pořídila rouškovou selfie s kolegy z ČSSD – ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem a šéfem poslaneckého klubu Janem Chvojkou. Zapomněli ovšem dodržet vládou doporučovaný rozestup 1,5 metru.

Sněmovní selfie ČSSD z mimořádné schůze kvůli koronaviru: Jana Maláčová, Jan Chvojka a Lubomír Zaorálek (24.3.2020) Sněmovní selfie ČSSD z mimořádné schůze kvůli koronaviru: Jana Maláčová, Jan Chvojka a Lubomír Zaorálek (24.3.2020) | Facebook - J. Maláčová

Při tempu téměř denního mimořádného zasedání vlády a řešení šlamastyk, které s sebou přinesla doba koronavirová, si zatím na ušití vlastní a třeba i módní roušky nenašla čas vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. A tak používá běžné jednorázové krytí nosu a úst.

„Takové roušky je potřeba při častém sociálním kontaktu měnit i několikrát denně. Ušitou zatím nemám,“ přiznala Schillerová.

Kdy dožene „módní rouškový trend“, to zatím netuší. „Až mi pracovní povinnosti dovolí navštívit rodinu v Brně, určitě s dcerou vymyslíme něco kreativnějšího,“ dodala pro Blesk Zprávy Schillerová, která za poslední tři týdny nechyběla téměř na žádné tiskové konferenci týkající se koronaviru.

Roušky střídá také premiér Andrej Babiš. Lidé ho už mohli také vidět, jak mu obličej zdobí česká vlajka. Někteří ho za to i kritizovali, považovali to za poškozování státních symbolů. Babiš tvrdil, že roušku dostal od maminky své kolegyně na sekretariátu Úřadu vlády.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény.  - Česká televize
Video se připravuje ...

„Chci také poděkovat všem ženám, které dnes šijí roušky. Chci upozornit, že látková rouška je mnohem lepší než jednorázová. Doporučuju nosit vždy látkovou a pečlivě se o ni starat,“ děkoval všem šičkám premiér v pondělním projevu k národu.

„Textilní roušky mi posílají lidi,“ řekl pak v úterý Blesk Zprávám na základě čeho si vybírá, který model si ten který den navlékne. O víkendu na pardubické letiště vyrazil ale premiér překontrolovat zdravotnický náklad v respirátoru.

Pozitivní náladu se snaží rozdávat prostřednictvím roušky osudem zkoušený bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Spolu s dětmi, na které zůstal po loňské smrti ženy Markéty sám, ušil doma několik roušek, které zdobí samá srdíčka.

„Výběr motivů je náhoda. Měli jsme několik látek a povlečení, ze kterého jsme to stříhali. Tenhle motiv se srdíčky se nám hodně líbil, tak jsme si ho s dětmi nechali,“ popsal Výborný výběr motivu.

Někdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný se musí doma starat o tři nezletilé děti. Na mimořádnou schůzi Sněmovny ale dorazil. A to s rouškou plnou srdíček (24. 3. 2020) Někdejší předseda KDU-ČSL Marek Výborný se musí doma starat o tři nezletilé děti. Na mimořádnou schůzi Sněmovny ale dorazil. A to s rouškou plnou srdíček (24. 3. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

„Bylo nás na šití asi devět. Za tři dny jsme ušili asi 260 roušek,“ pochlubil se Výborný s tím, že ušité ústenky rozdali do domovů pro seniory, domů s pečovatelskou službou nebo pošťákům. Odpoledne si ale Výborný svou roušku vyměnil ve Sněmovně za nový kousek. 

Černochová s chobotem

Nechybělo mnoho a pohled do Sněmovny mohl být ještě zajímavější. Poslankyně Jana Černochová totiž zamýšlela, že mezi poslance vyrazí v takzvaném „atombordelu“ neboli IPCHO – tedy improvizovaném obleku protichemické ochrany.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček totiž původně vyzval poslance, aby si na zasedání zajistili vlastní roušky. Z toho nakonec ale sešlo.

„Zázrak, stal se zázrak, radujme se! Na zasedání Poslanecké sněmovny dostaneme jednorázovou ústenku,“ napsala pak v pondělí večer Černochová na svůj facebook. Kolegy tak ušetřila humorné podívané a oblek, ve kterém by ji nejspíš nikdo nepoznal, nechala raději doma.

Poslankyně Jana Černochová zamýšlela, že mezi poslance vyrazí v takzvaném „atombordelu“, neboli IPCHO – tedy improvizovaném obleku protichemické ochrany. Poslankyně Jana Černochová zamýšlela, že mezi poslance vyrazí v takzvaném „atombordelu“, neboli IPCHO – tedy improvizovaném obleku protichemické ochrany. | Facebook/Jana Černochová

„Já vím, že jste se možná těšili na Janu v atombordelu, ale když nás teď pan premiér tak ‚srdečně‘ skrze čtecí zařízení požádal, ať spolupracujeme a neřešíme paniku, vyjdu mu vstříc a nechám si atombordel na horší časy. Ještě by mi ho kolegové poslanci záviděli a tahali by mě za chobot, respektive za filtr, nebo mě přidušovali,“ narážela odbornice ODS na obranu a armádní otázky na facebooku na pondělní projev premiéra před národem.

Dvojitá ochrana a brýle

Poslanec Petr Venhoda (ANO) zas neponechal nic náhodě a chrání se ve Sněmovně raději dvakrát. Pod rouškou má totiž ještě respirátor a obličej chrání i brýlemi. „Vydrží i výstřel z brokovnice,“ reagoval pro Blesk Zprávy na dotaz na svůj doplněk.

Někdejší moderátor a poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka měl nejdříve tak velkou roušku, že v ní nebyl ráno poznat. Na zasedání poslaneckého klubu ale změnil outfit k nepoznání. K barvě kravaty ale nakonec vyladil i roušku. Má tedy minimálně dva vzorky.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si s nějakou rouškou před zahájením Sněmovny hlavu nelámal. Větší část obličeje si tak zahalil jen šálou, která mu ladila k tmavému obleku. Ve Sněmovně pak ale Kalousek s rouškou mluvil.

„Vypadá jako loupežník,“ komentovali jeho vizáž mnozí na internetu.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si s rouškou hlavu nelámal. Nos a pusu mu zakrývala šála k obleku ( 24. 3. 2020) Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek si s rouškou hlavu nelámal. Nos a pusu mu zakrývala šála k obleku ( 24. 3. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

S šálou okolo hlavy pak dorazil také poslanec Stanislav Berkovec (ANO). Toho lidé pamatují z minulosti především jako jednoho z moderátorů kutilského pořadu Rady ptáka Loskutáka, tak by se dalo předpokládat, že si roušku „spíchne sám“.

Podobně třeba jako jeho kolega z klubu ANO Patrik Nacher. Ten zvolil pro zakrytí obličeje roušku ve žluté barvě, stejně jako svůj svetr. A stejnou barvu měla také písmena na roušce a tričko pod svetrem.

Pro ty, kteří by nad významem písmen na jeho roušce snad váhali, přidal jeden z nejmenších poslanců současné Sněmovny prostřednictvím Blesk Zpráv vysvětlení. „Buď jsou to mé iniciály, nebo také PN jako pozměňovací návrh,“ vysvětlil.

Poslanci Patriku Nacherovi (ANO) ladila rouška se svetrem a trikem pod ním. Na roušce má také písmena P a N (24. 3. 2020) Poslanci Patriku Nacherovi (ANO) ladila rouška se svetrem a trikem pod ním. Na roušce má také písmena P a N (24. 3. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

Kvůli nedodaným rouškám se na vládu zlobí šéf hnutí Starostové a nezávislý Vít Rakušan. A to nejen proto, že musí být v těchto dnech hodně opatrný, protože jeho manželka má brzy porodit, ale také proto, že nedokázala zajistit ochranu pro lékaře. Jedním z nich je také Rakušanův starší bratr. Dělá primáře na interně ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. A kvůli pracovnímu nasazení ve dne v noci poslal rodinu k příbuzným na Moravu. Na jeho oddělení prý leží lidé podezřelí z nákazy koronavirem.

V nemocnici ale nemají zdravotnický materiál, aby se mohl personál dostatečně chránit. „Podařilo se mi pro jeho nemocnici sehnat 300 speciálních roušek s nanovláknem a dezinfekci. Dalších 200 pošlu do Kolína a praktickým lékařům,“ napsal Rakušan na svůj facebookový profil. Sám doufá, že až přijde čas, tak se lékaři nahlas ozvou. „A až krize odezní, tak doufám, že zdravotníci nahlas řeknou, že je tenhle stát nechal beze zbraní a štítů v první linii. Klobouk dolů přede všemi,“ dodal s dovětkem, že je na svého bratra pyšný.

Kovo ( 25. března 2020 13:16 )

Lidičky ještě jednou s vámi, dám otcenas, abych já nepřišel v Agroferu o mé miliony. Váš premiér, komunistka, StB Babiš. Děkuji za Vaše pochopení.

Evka4 ( 25. března 2020 13:07 )

fotrpjotr: Černochová je jak Řeporyjec Novotný. Ten šel na Policii podat vysvětlení v uniformě Pohotovostního pluku SNB. Debil, no...

Evka4 ( 25. března 2020 13:05 )

gejzovic:

Evka4 ( 25. března 2020 13:04 )

ivanak: Přesně tak. Vládu nám můžou závidět v celé Evropě. Jenom tady si ksindl dovolí prsknout jedovatou slinu. Fuj, dobytkové hnusní

Evka4 ( 25. března 2020 13:01 )

mascula: Já myslím, že Černochová je chlap

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa