Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Vyškově spustili provoz dvou rouškomatů: Lidé stojí ve frontách, zboží jde na dračku

Autor: mat - 
24. března 2020
16:43

Společnost Foodex, majitel hotelu Atrium Michal Dědek a vyškovská radnice spojili síly při snaze dostat co nejjednodušším způsobem ručně šité roušky od dobrovolníků k občanům. Nápad v podobě rouškomatů u radnice a obchodního domu Tesco se ujal nebývalým způsobem. Zásobníky na 1500 kusů se během krátké doby vyprázdnily, na roušky stojí lidé ve frontách.

„Přemýšleli jsme, jak je dostat rychle mezi veřejnost. Pochopitelně rozvážíme na všechny možné strany, ale forma rouškomatů je novým velmi zajímavým distribučním kanálem,“ řekl Blesk.cz starosta Vyškova Karel Jurka (ODS).

Čáslava: Spojili jsme síly

Nápad na šití roušek pro ty, kdo si je nemohou vyrobit sami, vzešel od Michala Dědka, jehož hotel je kvůli situaci kolem ataku koronaviru mimo provoz. „Naší náplní práce jsou zase prodejní automaty. Tak jsme dali hlavy dohromady a výsledkem jsou rouškomaty. A líbilo se to i radnici," uvedl majitel Foodexu Petr Čáslava. 

Roušky do výdejních zařízení šijí dobrovolníci, cena je 50 korun za kus, lze platit jen kartou. Peníze poputují zpět do neziskových organizací, například do vyškovské charity. Roušky jsou pratelné, zájemce si při nákupu může zvolit i vzor.

Video  Rouškomaty ve Vyškově jsou hitem.  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

„Je to výborný nápad, nemusíme nikde běhat a bezhlavě shánět,“ svěřila se jedna z nakupujících, která se k rouškomatu pod radniční věží vypravila i s dcerou.

Rouškomat zájemce navede

Zařízení funguje podobně jako automaty, které vydávají drobné občerstvení. Po přiložení karty hlasový průvodce naviguje zákazníka až ke konečnému výdeji roušky. Pokud jich kupuje více, postup vždy zopakuje. „Vlastně je to úplně jednoduché,“ kvitoval nákup penzista Josef Velen.

Jediným problémem je průběžné doplňování zboží, které mizí jako sníh na Sahaře. „Máme aplikaci, která nám ukazuje průběh prodeje. U Teska bylo hotovo dvě hodiny po zahájení prodeje, u radnice po pěti hodinách," uvedl Čáslava, který apeluje na veřejnost, aby v šití roušek pokračovala. „Prosím, neseďte s rukama v klíně, šijte a dejte vědět. My roušky zabalíme a doplníme."

Foodex už jedná o zřízení rouškomatu v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny nebo v Kroměříži. Vyškovsko je na jižní Moravě jediným regionem, kde dosud nebyl zaznamenán jediný pozitivní test na výskyt koronaviru.

e.lesanova ( 24. března 2020 17:11 )

Vida, všechno "jde", když se chce...nemusí se jen nadávat a čekat, co zařídí stát...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa