Starší lidé riziko podceňují

Průběh klíšťové encefalitidy se zhoršuje s věkem a stejně tak se zvyšuje riziko trvalých následků. V roce 2019 patřila například věková skupina od 60 do 64 let s 66 pacienty mezi jednu z nejčastěji nakažených. Přitom právě u lidí nad 55 let je bohužel velmi nízká míra proočkovanosti. Zatímco v kategorii od 18 do 24 let je očkována polovina obyvatel, ve skupině nad 55 let je to jen každý pátý (v České republice je očkováno 29 % obyvatel).

S prevencí začněte hned

Při ochraně proti klíšťové encefalitidě nestačí spoléhat pouze na opatření omezující přisátí klíštěte jako jsou dlouhé nohavice a repelent při cestě do přírody. Účinná prevence spočívá v očkování, které provádí praktický lékař pro děti a dorost, praktický lékař pro dospělé, nebo očkovací centra (seznam najdete na www.pozorkliste.cz).

Autor: Pfizer

Základní očkování probíhá ve třech dávkách aplikovaných s časovým rozestupem. V období, kdy jsou klíšťata už aktivní, mohou lékaři použít tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje již po 2 týdnech. Dostatečnou ochranu proti klíšťové encefalitidě je přitom možné očekávat již 14 dní po druhé dávce. Náklady na jednu dávku činí přibližně 900 Kč a je možné požádat o příspěvek na očkování u pojišťovny (přehled příspěvků jednotlivých pojišťoven pro rok 2020 najdete na www.pozorkliste.cz). Ten se uplatňuje i v případě přeočkování, které probíhá jednou dávkou po 3 až 5 letech.

Svět se brání

Po výrazném nárůstu počtu onemocnění klíšťovou encefalitidou ve Švýcarsku, kdy bylo v roce 2018 hlášeno 377 případů, bylo v této zemi od začátku roku 2019 přikročeno k hrazenému očkování. I v sousedním Německu je očkování proti klíšťové encefalitidě hrazeno všem obyvatelům žijícím v endemických oblastech nebo do těchto oblastí cestujících. U vybraných věkových skupin je očkování hrazeno například v Lotyšsku, v němž byla v roce 2018 proočkovanost 67 % a v němž ve stejném roce zaznamenali 117 případů klíšťové encefalitidy.

Autor: Pfizer

Co dělat, když najdete přisáté klíště? Nepanikařit!

Kolem toho, jak správně odstranit klíště a co potom s ním, stále panuje mnoho mýtů. Zapomeňte na dušení olejem i kroucení, ať již po, nebo proti směru hodinových ručiček. Před odstraňováním klíštěte okolí ranky vydezinfikujte a vytahujte jej viklavým pohybem.  Poté opět použijte dezinfekci. Obrazový návod najdete například na pozorkliste.cz. Je běžné, že se po odstranění klíštěte objeví v místě přisátí červený „štípanec“ nebo malá červená skvrnka způsobená rozškrabáním. Ty neznamenají žádné nebezpečí. Zbystřete ale, pokud se v místě objeví červená skvrna s vybledlým středem, může znamenat, že došlo k nákaze lymeskou borreliózou. Mějte ale na paměti, že někdy mohou být kožní projevy časného stádia borreliózy nezřetelné a skvrna není patrná!

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2020.01.051