Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Abstinující alkoholička Míša se raduje: Bude to kluk. A promluvila o popíjení v karanténě

Autor: Andrea Ulagová - 
25. března 2020
05:20

Michaela Duffková, autorka blogu Zápisník alkoholičky, na začátku února oznámila, že čeká druhé dítě. Ačkoliv jí lékař nejprve řekl, že to bude holčička, minulý týden se dozvěděla, že se jí má narodit kluk. Blesk Zprávy se Michaely zeptaly, jak prožívá nynější situaci a zda si dokáže představit, že její partner nebude u narození dítěte. Michaela zároveň přiznala, že jí píše stále více lidí, kteří mají problém zvládat v karanténě pití alkoholu.

„O těhotenství jsem se dozvěděla na narozeniny mojí mamky a v podstatě jsem čekala, jestli ano, nebo ne, těhotenství bylo plánované,“ svěřila se Míša Blesk Zprávám na začátku února.

„S manželem jsme byli rozhodnutí, že pokud všechny výsledky po mých předchozích zdravotních problémech budou v pořádku, tak nebudeme miminku nijak bránit, a povedlo se hned. A rodina má samozřejmě velkou radost,“ dodala.

Minulý týden na svém facebookovém profilu oznámila, že očekávaný potomek bude chlapeček, ačkoliv původně jí lékař řekl, že to bude holčička.

„Samozřejmě bychom byli stejně rádi za holčičku, ale vzhledem k tomu, že už doma jednu máme, tak já jsem doufala v kluka, takže jsem byla opravdu nadšená. Pár věcí na holčičku už jsme měli, ale asi všeho všudy pět věcí, takže to není tak, že bychom teď museli kupovat všechno znovu,“ řekla Blesk Zprávám s úsměvem Michaela.

Míša: Nechci se stresovat

Šťastná zpráva překvapila Michaelu samozřejmě v době, kdy je Česko v sevření koronaviru a v republice panuje celá řada preventivních opatření.

„Situaci zvládáme asi jako všichni, dodržujeme všechna nařízení, která jsou. A naprosto s nimi souhlasíme,“ řekla Michaela a odpovídá na dotaz, zda si vyhledávala informace ohledně těhotenství a koronaviru: „Samozřejmě jsem si to hledala, ale přečetla jsem jen dva články a dál nečtu, myslím, že je v téhle době důležité zachovat spíš pozitivní myšlení, než se stresovat spekulacemi a pochybnými informacemi. Chráním se asi stejně, jako kdybych těhotná nebyla,“ dodala Michaela s tím, že se svou rodinou je doma a vychází jen, když je to nezbytně nutné.

„Maminka nám ušila roušky, když jdu k lékaři, tak mám jeden respirátor. Jíme hodně ovoce, zeleniny, všeobecně vitamíny. Na zprávy už koukáme jen večer, protože ten příliv informací je tak masivní, že člověka myslím zatěžuje, obzvlášť pokud někdo není schopen nějak filtrovat, co jsou podstatné a co nepodstatné informace,“ přiznává Míša. Sama zdůrazňuje, že je zastáncem toho, že člověk, aby byl zdravý a fyzicky fit, tak si musí hlídat psychiku.

„Děsí mě, že maminky ze dne na den plánují porod doma“

Termín má Michaela v červenci, takže zatím nepočítá, že by tatínek jejího dítěte nebyl u porodu. Na druhou stranu je rozhodnutá připravit se na variantu, že manžel s ní v rozhodující chvíli nebude.

„Co mě vyděsilo osobně, když jsem četla k tomuto tématu nějaké diskuze, je, kolik maminek zvažuje porod doma, ze dne na den, i když pro to dříve rozhodnuty nebyly, to mi přijde jako šílený hazard a nezodpovědnost a myslím si, že takhle ohrozit život dítěte a sebe kvůli tomu, aby u toho mohl být tatínek, je nehorázný risk,“ myslí si budoucí maminka.

Přiznává, že ale maminek, které budou nyní rodit a musí se na novou situaci připravit, je jí líto. „Sama jsem to obrečela, i když se mě to teď netýká, protože ony ten prostor se nějak naladit na to, že tam budou samy, nemají. Všeobecně si ale myslím, že ženy jsou nejen v této době natolik silné a statečné, že to zvládnou, a personál porodnic udělá maximum pro to, aby porody probíhaly pro maminky co možná nejpříjemněji. I pro porodní asistentky a lékaře je tatínek chybějící článek. Nařízení vlády ale naprosto chápu, je teď nezbytné, aby lékaři a personál nemocnic byli maximálně ušetření jakéhokoliv rizika nákazy,“ říká Míša.

Lidé začali více pít

Jak naznačovali někteří odborníci minulý týden, v karanténách se může zvýšit spotřeba alkoholu. Míša se alkoholu samozřejmě vyhýbá, ale smutně říká, že adiktologové mají bohužel pravdu.

„Vidím to i na nárůstu počtu zpráv na instagramu a facebooku, které mi chodí, bohužel spousta lidí, co už alkohol konzumovali ve větší míře před propuknutím epidemie, se k němu teď uchyluje ještě častěji, za prvé na to mají „čas“ a za druhé hrají podle mě obrovskou roli nejistota a stres, které tato situace přináší,“ přiznává žena, která se rozhodla pomáhat lidem, jež jsou na tom stejně, jako byla kdysi ona, když bojovala se závislostí.

Míša radí, že by si lidé měli pití alkoholu hlídat více než kdy dřív, protože to může špatně skončit.

„K dispozici jsou i linky psychologické a psychiatrické pomoci. My máme pod facebookovou skupinou „Jsme v tom spolu“, která je k nalezení pod Centrem Alkos, poměrně velkou svépomocnou skupinu, kde se lidé podporují. Já sama teď sedím u počítače nebo mobilu několik hodin, abych opravdu na nikoho nezapomněla a v téhle nelehké situaci odpověděla a podpořila každého, kdo napíše,“ uzavírá Michaela.

Číslo na Národní linku pro odvykání alkoholu: 800 350 000, provozní doba od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Video se připravuje ...
Další videa