Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Roušky pro Maxíka: Barbora pomáhá s nedostatkem ochranných pomůcek i sbírkou na nejdražší lék

Autor: chal - 
25. března 2020
06:10

Roušky nad zlato, chtělo by se říct. Situace ohledně ochranných pomůcek se díky dodávkám z Číny snad alespoň v nemocnicích začíná lepšit. Mezi obyčejnými lidmi je ale stále velký nedostatek roušek, a česká veřejnost si tak musí poradit sama. Mnoho lidí je proto šije doma. Patří mezi ně i Barbora z Prahy, která navíc výrobu roušek spojila s pomocí rodinám Maxíka, Oliverka a Arturka, tedy tří chlapečků, kteří kvůli spinální svalové atrofii (SMA) potřebují dostat nejdražší lék světa.

Dobročinná akce dva v jednom, tak by šla nazvat iniciativa Barbory z Prahy. Ta se rozhodla pomoci hned se dvěma věcmi, které v poslední době hýbou českou společností. Tou první je koronavirová krize, přesněji řečeno akutní nedostatek roušek mezi lidmi, a tou druhou osud dětí, které potřebují k přežití nejdražší lék světa jménem Zolgensma.

Barbora šije roušky doma a prodává je za 50 korun. Právě výtěžek souvisí s druhou částí její pomoci – peníze neputují do kapsy Barboře, ale rodinám dětí se spinální svalovou atrofií.

Zolgensma stojí neuvěřitelné dva miliony eur, dítěti musí být lék aplikován do druhého roku života. Maxík, Oliverek i Arturek tak bojují s časem.

„Od zítra už nešiju roušky zdarma, ale prodávám za 50 Kč za kus a předávám poté, co uvidím na transparentním účtu jednoho z těchto tří chlapečků se vzácným onemocněním SMA Vaši platbu v minimální hodnotě roušky,“ napsala Barbora v neděli večer.

 

Maxíkovi, Oliverkovi i Arturkovi do druhých narozenin nezbývá moc času, jejich rodiče ale věří, že i díky lidem, jako je Barbora, dosáhnou požadované částky včas a jejich chlapci dostanou naději na lepší život.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi