Příkladem může být domek který pro sebe vytvořil cestovatel, fotograf a hudebník Steve Areen. Náklady na stavbu ho přitom vyšly na pouhých 9000 dolarů (tedy asi 232 tisíc korun). 

Zásadní změnu znamenala pro něj znamenala návštěva přítele Hajjara Gibrana v roce 2011.

“Celé roky mě inspiroval kreativními nápady. Tentokrát stavěl kupole v severovýchodním Thajsku. On a jeho manželka mi nabídli stavební  pozemek na jejich farmě. S Hajjarovými nápady na design a mými vlastními jsem měl kopuli navrženou za šest týdnů. Náklady na základní strukturu byly pod 6000 dolarů (v přepočtu na koruny asi 155 tisíc),"  vzpomíná Areen.

Přidání podrobností, jako jsou dveře, zástěny, jezírko, stavba nahoře, kamenictví a terénní úpravy zabralo několik týdnů. “To vše, včetně vybavení a instalatérství do studny, bylo pod 3000 dolarů (tedy asi 77 tisíc korun). Celkové náklady na stavbu činily 9 000 dolarů,” dodává stavitel.

Klíčem k výrobě betonové kopule bylo pěnivé činidlo, které vytváří malé vzduchové bubliny v cementové směsi. Použít přitom lze vysoce pěnivý přírodní mycí prostředek. Stejně jako běžný beton má i vzduchový beton dobrou pevnost v tlaku a funguje jako výtečný izolátor, což oceníte v zimě i v létě.

Fotogalerie
13 fotografií