Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stát přispěje firmám sužovaným koronavirem na mzdy, vláda schválila kurzarbeit

Autor: ČTK - 
23. března 2020
16:55

Vláda v pondělí schválila kurzarbeit pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru. Na svém twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podrobnosti neuvedla, představí je na tiskové konferenci po zasedání kabinetu.

Kurzarbeit obsahuje program na ochranu zaměstnanosti Antivir, který připravilo ministerstvo práce. Náhrady pro lidi v karanténě a příspěvek na mzdy v zavřených provozech schválila vláda už minulý týden, v pondělí přijala zbytek.

Pokud firma podle návrhu nemůže přidělovat práci, protože minimálně 30 procent zaměstnanců je v karanténě či na ošetřovném, měl by stát uhradit 80 procent plného výdělku.

Při omezení výroby kvůli nedostatku surovin a jiných vstupů dostává pracovník aspoň 80 procent svého příjmu. Stát by měl uhradit 50 procent. Polovinu by měl platit i při výpadku produkce kvůli poklesu poptávky, kdy zaměstnanec pobírá minimálně 60 procent výdělku, navrhovalo ministerstvo práce.

Video  Maláčová v roušce a nové návrhy: Ošetřovné na děti do 13 let a pomoc firmám, které musely zavřít kvůli koronaviru a zákazům.  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa