Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte vztah na „psí knížku“? Hrozí problémy v nemocnici i s dědictvím, připomíná šéf notářů

Jak řešit právní problémy vztahu na psí knížku?
Jak řešit právní problémy vztahu na psí knížku?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Radka Růžičková - 
23. března 2020
20:20

Život »na hromádce« přináší řadu nástrah. A zvláště teď v době koronaviru. Pokud nejsou vztahy správně právně ošetřeny, výsledkem může být i vážný problém v nemocnici. Ale také ztráta bydlení či peněz. „Vztah na hromádce nemá (kromě dědictví) žádnou legální oporu. Proto je potřeba na otázky např. ohledně společného bydlení, majetku nebo smluv myslet dopředu,“ radí prezident notářské komory Radim Neubauer.

Problémy v nemocnici

Každý pacient může podle zákona o zdravotních službách při přijetí do nemocnice určit osoby, které mohou být informovány o jeho zdravotním stavu, a dát jim možnost nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace. Problém samozřejmě nastane, když je nemůže určit kvůli svému zdravotnímu stavu. Pak mají právo na informace jen osoby blízké (sourozenec a manžel nebo registrovaný partner). „Lidé, kteří spolu žijí, jsou sice z pohledu zákona také osoby blízké, ale pro zdravotnické zařízení může být zejména u druha problém posoudit, zda se jedná o osobu blízkou,“ říká Neubauer.

Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR | Archiv Blesku

Dědictví

Aby vůbec vznikl nějaký nárok na dědictví, musí spolu partneři žít ve společné domácnosti. „Pokud spolu nesezdaní lidé alespoň jeden rok před smrtí jednoho z páru nežili ve společné domácnosti, nárok na dědictví založený na tomto vztahu nevzniká,“ vysvětluje Neubauer.

Pokud ale spolu žijí společně alespoň rok, stali se z pohledu práva druhem a družkou a dědická posloupnost na ně pamatuje. Neznamená to ale, že po sobě automaticky dědí. Přednost mají děti zemřelého. „Druh nebo družka dědí až v druhé, případně třetí dědické třídě. To prakticky znamená, že dědění přichází v úvahu jen tehdy, nedědí-li potomci zůstavitele,“ potvrzuje.

Rada: Řešením této situace je sepsání závěti. Zároveň ale děti zemřelého (případně jejich děti) zůstávají nepominutelnými dědici. 

Bydlení

Pokud partneři žijí v domě nebo bytě, který patří jednomu z nich, tak ve většině případů může nemovitost připadnout dětem zesnulého.

Rada: Existuje několik možností, jak se druhovi o bydlení do konce života postarat:

● Je možné uložit tuto povinnost dědicům formou služebnosti (dříve věcné břemeno). Ta bude zapsána jako právo věcné v katastru nemovitostí.

● Existuje možnost povolat druha jako předního dědice. V tom případě by mohl nemovitost užívat, ale nemohl by ji zastavit ani prodat. Zároveň s tím je možné stanovit, že teprve po jeho smrti přejde tento byt či dům na potomky zůstavitele jako na následné dědice.

● Možností je také zřídit služebnost ve prospěch druha už za života vlastníka nemovitosti nebo na něj nemovitost převést. Jenže vlastník nemovitosti si tím může ohrozit vlastní střechu nad hlavou! 

Majetek

Na rozdíl od společného jmění manželů zákon nijak neupravuje společný majetek při životě »na hromádce«. Pokud platíte hypotéku na dům nebo byt, psaný na katastru nemovitosti na vašeho partnera, máte smůlu. Stejně tak, jako když jeho byt vybavíte nábytkem a elektronikou. Při sporech nebo úmrtí partnera je řešením soud, kdy budete muset doložit účtenkami nebo třeba výpisem ze svého účtu, že jste dané věci platili.

Vyživovací povinnost

Zatímco manželé k sobě mají vzájemnou vyživovací povinnost (zajišťuje např. nárok na stejnou životní úroveň), a to i v případě rozvodu, párům, které spolu »jen« žijí, zákon nic takového neupravuje.

Společný účet

V případě špatně »ošéfovaného« společného účtu můžete být ze dne na den odstřiženi od peněz. Stačí, aby měl dispoziční práva k účtu jen jeden z partnerů, nebo aby dispoziční právo druhého z partnerů smrtí majitele účtu zaniklo.

Rada: „Majitel účtu si může nastavit rozsah práv včetně toho, zda má být k účtu vydána druhá karta. K účtu lze zároveň přidat druhé telefonní číslo, na které chodí potvrzovací SMS,“ říká Kamila Jirsová, expertka na dědické řízení v České spořitelně.

Video  Epidemiolog Rastislav Maďar k testování na koronavirus 
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa