„Zákaz otce (doprovodu) u porodu nechápu a nerespektuji v jeho paušálnosti. Chápu rizika a nutnost ochrany zdravotníků. Nechápu ovšem, proč nemůže být u porodu zdravý doprovod? Co udělat nejprve testy a pak zakazovat? Proč, je-li matka nakažená, tzn. nakažený bude nejspíš i otec, nemůže být, za přísnějších hygienických opatření, oporou svojí ženě?“ běsní na instagramu herečka Kristýna Leichtová, kterou si diváci zamilovali jakožto přechytralou teenagerku Ivušku v nováckém sitcomu Comeback, a zdůrazňuje, že její zlostná slova nejsou jenom výplodem „hormony zatemněné těhotenské mysli“. Prý by takhle mluvila i coby negravidní.

„Není to totiž věc, kterou si v hlavě lusknutím prstu přenastavíte. Na porod se připravujete devět měsíců. Porod není maturitní zkouška. Je to životní milník, pro matku, dítě i otce. Ano, dřív se to sfouklo hrc prc, bez zbytečných keců – ‚hlavně nám tu, maminko, nekřičte!‘ Ale tak to bylo dřív! Nechceme se přece vracet do středověku!“ zlobí se Leichtová.

Brzy by měla na svět přivést svého druhého potomka, její dcerce Dorotce (1,5) tak přibude mladší sourozenec, jenže jak Leichtová sama píše, porod si chce prožít, ne ho „jen přežít“, jelikož správně prožitý porod je podle ní tím nejkrásnějším zážitkem na světě.

Díky tomu, že je nastávající maminka v pohodě a v bezpečí, podle Leichtové „může porodit vědomé klidné dítě, ne řvoucí uzlíček neštěstí. Může porodit hladce, rychle a bez poranění. Ale tahle situace a tenhle ZÁKAZ to absolutně nepodporuje.“ I když vrtí hlavou nad nařízením vlády, přesto si však uvědomuje, že jí, pokud se situace v nejbližších týdnech nezmění, nic jiného než rodit „o samotě“ nezbude.

„Jasně že to nakonec zvládneme! Naše těla jsou k tomuto zázraku stvořená! A děťátko se narodit prostě musí. Ovšem tyto okolnosti jsou naprosto násilné a nepromyšlené,“ stěžuje si veřejně.

Na sociálních sítích jí vyjádřila podporu nejenom celá řada budoucích rodiček, ale i hereckých kolegyň – jako například herečka a zpěvačka Ivana Korolová (31), mimochodem také v jiném stavu. Na „mateřskou dovolenou“ zamířila v polovině ledna, kdy odehrála své poslední představení muzikálu Tarzan. „S tímhle nařízením taky nesouhlasím, protože věřím, že to jde vymyslet jinak. Doufejme, že se situace změní brzy…“ posteskla si na sociálních sítích mladá žena, která jakožto dabérka nahradila v roli Lízy Simpsonové zesnulou Helenu Štáchovou (†72).

VIDEO: Kristýna Leichtová: V depresích si pouštím akční komedie!

Video
Video se připravuje ...

Kristýna Leichtová: V depresích si pouštím akční komedie! David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
55 fotografií