Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pretty Woman slaví 30 let. Vivian měla brát kokain a Edward ji nechtěl! Co ještě nevíte?

  • Pretty Woman
    23. března 2020 | 09:19

    Romantická komedie Pretty Woman patří jednoznačně k nejúspěšnějším snímkům všech dob. Málokdo však ví, že legendární film z roku 1990 měl vypadat tak trochu jinak! Kdo měl hrát původně hlavní roli a jaký měl mít film konec?

    I když snímek letos slaví třicet let od premiéry, stále boduje po celém světě a lidé se k němu neustále vracejí. Existuje řada věcí, které jste o Pretty Woman určitě nevěděli! Pojďme se na ně společně podívat!

  • V hlavní roli někdo jiný

    Snímek Pretty Woman slaví 30.let!
    Autor: profimedia.cz

    Role prostitutky Vivian tehdy ještě neznámé krásce Julii Roberts odstartovala hvězdnou kariéru. Hlavní postavu však měla nejdříve hrát herečka Brooke Shields, kterou můžete znát z filmu Modrá laguna. Režisér Garry Marshall ji však nakonec vyměnil za Julii – a dobře udělal! Také postavu Edwarda Lewise, kterého nakonec ztvárnil Richard Gere, měl hrát někdo jiný. Richard roli ve filmu dlouho odmítal, přesvědčila ho nakonec až samotná Julia, která mu prý podstrčila papírek se vzkazem: "Prosím, přijmi tu roli."

  • Improvizace a miliony na krku

    Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

    Jistě si pamatujete na nezapomenutelnou scénu, kdy Richard Gere ukazuje Julii diamantový náhrdelník a vesele klepne herečku po prstech krabičkou. Herec při této scéně tak trochu improvizoval a režisérovi se to líbilo natolik, že ji ve filmu ponechal. Diamantový náhrdelník stál v přepočtu něco přes šest milionů korun. Klenotnictví, které jej zapůjčilo, proto na natáčení poslalo svého bodyguarda, který z něj po celou dobu nespustil oči.

  • Původně mělo jít o drama

    Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

    Pretty Woman známe jako romantickou komedii se šťastným koncem a těžko si dokážeme představit, že děj měl vypadat úplně jinak. Původně se totiž mělo jednat o sociální drama o těžkém životě prostitutek. V původním scénáři byla Vivian závislá na kokainu a součástí dohody bylo, aby se ho po celý týden nedotkla. Peníze chtěla na cestu do Disneylandu. Dohodu nedodržela, Edward ji vyhodil z auta a ujel. Na konci filmu pak měl být záběr, jak Vivian se svou kolegyní z branže míří směr Disneyland autobusem.

    Snímek měla tehdy financovat malá produkční společnost, která však zkrachovala. Poté se scénáře ujali společnost Walt Disney a režisér Garry Marshall, díky kterému vznikla verze, kterou známe. 

  • Dublérka

    Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

    Scéna, kdy se Vivian převaluje v posteli a kamera detailně zachycuje její štíhlé tělo, dostala tehdy do varu nejednoho muže. Problém byl ale v tom, že tělo nepatřilo známé herečce, ale tyto lechtivější scény za ni natočila o pět let starší Shelley Michelle. Tato informace vyvolala ve světě řadu negativních reakcí, ale zároveň se postarala o zviditelnění profese dublérů.

  • Tajemství titulní písně

    Julia Roberts ve filmu Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

    Kdo by neznal šlágr Oh, Pretty Woman? Vsadíme se, že jste si ho pobrukovali v životě už nespočetněkrát! Slavnou skladbu napsal Roy Orbison v roce 1964. Inspirací mu tehdy byla jeho manželka Claudette. Jednoho dne vyrážela na nákupy a Roy se jí zeptal, zda má dostatek peněz. Jeho žena mu odpověděla, že krásná žena žádné peníze nepotřebuje. Royovi se v hlavě vynořila představa, jak přechází ulici dlouhonohá kráska v minisukni a na vysokých podpatcích. Když se jeho žena vrátila z nákupu, píseň už měl hotovou.

  • Bolesti zad

    Julia Roberts ve filmu Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

    Julii Roberts muselo být během natáčení vyrobeno speciální křeslo, protože po první části filmu měla problém s bolestí zad, a to kvůli scenáristům, kteří vymýšleli, na co všechno si má sednout. Pokud jste si všimli, tak ve filmu sedí například na schodech, faxu, okraji stolu, aby to vypadalo v kontextu její postavy přirozeně.

  • Rozesmějte Julii

    Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

     

    Pamatujete si z filmu scénu, jak Vivian leží na zemi a začne se hystericky smát při sledování starého filmu? Ve skutečnosti ji však nerozesmál ten film, ale smíchu Julie Roberts bylo docíleno tak, že ji sám režisér lechtal na chodidlech, která však byla mimo záběr.

  • Oblečení podle Vivian

    Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

    Oblečení prostitutky Vivian se po premiéře stalo na krátký čas absolutním módním hitem! Vivianin červený kabátek byl přitom těsně před natáčením pořízen v second handu a v přepočtu vyšel na necelých sedm set korun. Přesto se stal na nějakou dobu legendárním a toužily po něm ženy po celém světě.

  • Jiný název

    Pretty Woman
    Autor: profimedia.cz

    Stejně jako měl mít film jiný děj, měl mít také jiný název. Původně měl nést název 3000 dolarů. To byla totiž částka, kterou měla Vivian dostat za týden své práce. Musíme uznat, že Pretty Woman zní tedy rozhodně lépe!

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.