Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus v Česku: Politici v první linii. Vojtěchovi jde o krk, Hamáček boduje

Aktualizováno -
23. března 2020
14:20
Autor: Vera Renovica, Jaroslav Šimáček - 
23. března 2020
13:30

Nejdůležitější rezort v době koronavirové? Člověka logicky napadne ministerstvo zdravotnictví, které vede Adam Vojtěch (33, za ANO). Jenže… Jako efektivnější se, i pokud jde o schopnost pořídit ochranné pomůcky, ukazuje ministerstvo vnitra Jana Hamáčka (41, ČSSD), který vítězí také v popularitě. A silnější podporu má i Vojtěchův náměstek Roman Prymula (56)...

Nejostřeji se ozval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (37, ČSSD). Vojtěch podle něho selhává, pokud jde o distribuci pomůcek do krajských nemocnic, kde zdravotníci „makají" prakticky bez ochrany proti novému typu koronaviru. A oproti slíbenému množství roušek a respirátorů jde do jeho regionu o pětinu méně.

„Namísto podpory se nám dostávají různé informace, a hlavně se pořád mění. Pane premiére, prosím. Jediný, kdo v této zemi je schopen řídit tuto krizovou situaci, je pan náměstek Prymula. Je podle mě na čase, aby řídil celý rezort,“ napsal emotivně na facebook. Přitakává také šéf Asociace krajů Jiří Běhounek (67, ČSSD), podle něhož distribuce do krajů selhává. 

Prymula: Nesehnal bych víc

Vojtěch dlouhodobě čelí kritice za to, jak na konci ledna ujišťoval, že je v Česku dostatek roušek a dalších pomůcek. Vzkazy z krajů ho prý mrzí. Šéf Ústředního krizového štábu a epidemiolog Prymula zatím odmítá „tančit" na jeho politickém hrobě.

„Já kdybych seděl na postu pana ministra v této době, tak si myslím, že by tady nebylo víc roušek,“ řekl včera na TV Prima a upozornil na selhání firem, od nichž rezort roušky objednával.

To premiér Andrej Babiš (65, ANO) mezi řádky nevylučuje, že by Vojtěch – právník bez medicínského vzdělání – mohl být nahrazen. Ale ne teď. „Vláda postupuje společně a takové výměny skutečně nejsou namístě. … Myslím, že bychom si to mohli odložit až potom, co to (mimořádná situace, pozn. red.) skončí,“ řekl.

Ach, ta čísla

Ani čísla blonďatému ministrovi nepomáhají. Web Info.cz informoval, že Hamáčkovo vnitro (i díky lepší platební schopnosti a vazbám na Čínu) už nakoupilo či objednalo do Česka takřka 87 milionů ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory, brýle apod. Díky sebevědomému vystupování na tiskových konferencích, elánu a také atypickému oblékání (mikina či svetr a džíny) navíc Hamáčkovi roste popularita.

Ministerstvo zdravotnictví, které začalo nakupovat daleko dříve, má dle vyjádření Vojtěcha na twitteru objednáno 29,5 milionu respirátorů FFP2, zhruba 1,5 milionu respirátorů FFP3 (tedy s nejsilnějším filtrem, pozn. red.) či 40 milionů ústenek – tedy cca 70 milionů kusů pomůcek. A dle webu, kde ukazuje nakoupený a distribuovaný materiál, v číslech k nedělnímu odpoledni uvádělo necelý milion pomůcek.

Podle průzkumu Phoenix Research pro Blesk Zprávy si přitom nejlépe z politiků, vystupujících den co den na tiskovkách a bojujících proti šíření koronaviru, vede právě Hamáček. Dostal známku 2 - stejně jako Prymula. Na poměrně neutrální trojce zůstal Babiš, do červených čísel se však propadl právě Vojtěch se svou čtyřkou.

Hamáček za 2, Babiš za 3, Vojtěch za 4. Průzkum Phoenix Research pro Blesk Zprávy: Lidé hodnotili politiky v boji s koronavirem Hamáček za 2, Babiš za 3, Vojtěch za 4. Průzkum Phoenix Research pro Blesk Zprávy: Lidé hodnotili politiky v boji s koronavirem | Infografika Blesk Zpráv

Ani průzkum Kantar CZ pro Českou televizi asi nedělá ministrovi zdravotnictví radost. Nejdůvěryhodnějším vládním činitelem je teď Prymula, jemuž věřilo 40 procent respondentů, na druhém místě je premiér Babiš s důvěrou 27 procent lidí, 15 procent věřilo Hamáčkovi a jen 12 procent řeklo, že v nich důvěru vzbuzuje Vojtěch. Tedy každý osmý.

Vojtěch: Proč mi hejtman nezavolal?

Sám Vojtěch v neděli v Partii na FTV Prima reagoval i na útok hejtmana Netolického z ČSSD. „Mrzí mě to vyjádření pana hejtmana, který možná předtím mi mohl aspoň zavolat jako jiní hejtmani. Já komunikuji s paní hejtmankou Jermanovou, s panem hejtmanem Čunkem,“ uvedl na svou obranu v neděli v Partii na FTV Prima Vojtěch.

„Ano, možná jsme mohli ty prostředky objednat dříve, ale bavíme se o řádu dní. A je otázka, jestli bychom i tak byli schopni uspokojit tu masivní poptávku, která je v řádech milionů, možná desítek milionů,“ upozornil.

Vojtěcha přitom jeho náměstek Prymula podpořil i ohledně výzvy Netolického k rošádě v čele resortu. I v Prymulových slovech, podobně u Babiše, si však bylo možné všimnout, že mluví o aktuální situaci, a co bude dál, tak úplně jasné není.

„Musím říci, že v tuto chvíli naprosto odmítám takováto prohlášení, my se opravdu snažíme dělat téměř dvacet, dvacet dva hodin denně. Není smysluplné měnit něco v době, kdy opravdu potřebujeme těch 21 dní minimálně intenzivně pracovat,“ reagoval Prymula.

Hamáček: Není čas na hádky, kdo má být ministrem

Pro Blesk Zprávy na slova Netolického reagoval i Hamáček. „Já jsem o tom s Netolickým mluvil. Byl to takový výbuch v situaci, kdy zjistil, že něco, co mělo mít na starosti ministerstvo zdravotnictví, se nestalo. Já si myslím, že hejtmani jsou v obrovském zápřahu,“ omlouval sociálního demokrata.

„Když se vám pak stane, že vám někdo něco slíbí a pak to nedodrží, tak chápu tu emotivní reakci. Ale souhlasím s tím, že není čas na to, abychom se hádali, kdo má, nebo nemá být ministrem. Musíme to dotáhnout do konce. Musíme to zvládnout,“ dodal Blesk Zprávám Hamáček.

Hrozil pád vlády?

Právě Hamáček však musel skousnout v průběhu koronavirové pandemie jedno pořádně hořké sousto. Šéfem Ústředního krizového štábu se nestal on coby ministr vnitra, ale Babišův favorit Prymula, premiérem však nyní čas od času pokáraný, aby nestrašil lidi svými scénáři typu zákaz vycestování na dovolenou na rok či dva.

„Premiérovi jsem řekl, že to může být bráno jako výraz nedůvěry vůči ministerstvu vnitra. A že znám spoustu případů z okolních států, kde v takové situaci ministr odstoupil,“ řekl Hamáček otevřeně Respektu.

„Přemýšlel jsem o tom a nakonec jsem si to vyhodnotil tak, že kdybych trval na svém, znamenalo by to pád vlády, a na to teď není nikdo zvědavý. To si nyní nemůžeme dovolit,“ dodal vicepremiér, jehož červený svetr dál baví sociální sítě.

Video  Hamáček o chatařích a strachu z koronaviru na vsích: Zůstaňte doma, nemůžeme obklíčit Prahu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš: S nikým nesoutěžím

Snad možná i proto teď Babiš chválou na Hamáčkovu adresu rozhodně nešetří. Děkuje mu často za to, jak organizuje dodávky zdravotnického materiálu, který putuje z Číny do Česka.

„Jsem rád, že se ukázal jako dobrý manažer. Má na to nejlepší resort, kde jsou policie a hasiči, navíc měl skvělé kontakty do Číny. Všechna čest. Opakovaně mu i veřejně děkuji,“ poznamenal Babiš pro iDnes.cz a na případné obavy ohledně zastínění Hamáčkem dodal, že vláda je jeden tým: „Já s nikým nesoutěžím.“

Gita550 ( 23. března 2020 20:24 )

ProkyUL ( 23. března 2020 17:51 )

Nezlobte se na mě,ale sám jistě vidíte,že píšete nesmysly

ProkyUL ( 23. března 2020 17:26 )

Opravdu mě zaráží,kolik se tu najde blb_ečků,kteří kritizují postup vlády,přitom 99% z nich by nebylo schopno zajistit nic z toho,co ti chlapi dělají ať už je to Vojtěc­h,Ba­biš,Pr­ymula nebo Hamáček.Nikdo tady nenapíše o tom,že za tuhle situaci může především pár idi.tů,kteří nebyli ochotni si odpustit lyžování v Itálii,ačkoliv jim to bylo doporučeno,pár namistrovaných a arogantních nadlidí to sem přivleklo,jako tečku za svým pobytem se jich spousta z nich pokusila ještě vyhnout karanténě navratem před půlnocí,aby ojeb..a nařízení vlády a věřím tomu,že dneska tihle p.itomci nejvíc řvou,že nemůžou do práce.Nevím,kdo si dovolí dávat těm chlapům (politikům) nějaký známky,když se podíváte do států na západ od nás,jak to tam vypadá,můj názor je takový,že tu práci dělají dobře a můžeme bejt rádi,že je máme a k dnešnímu dni je úplně jedno,kdo je z jaký strany,natož řešit v těhle srač..ch,aby ještě někdo odstupoval.Kdybyste raději hledali způsob kde a jak pomoct,než tady řešit pí.....y a když už nijak pomoct nemůžete,tak byli aspoň zticha.

nikolaev ( 23. března 2020 17:22 )

babise nechceme!!! kdyby sis radši zašuk.l místo tvých románu tuposti!!!

hadaja ( 23. března 2020 17:03 )

Musím pochválit, s č.j. je to trochu lepší, píše se pohodových časů,s tvrdým, to je detail a ještě kdyby byl mislivec s tvrdým, jako že myslivec, tak super na 1.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa