Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Astmatička s nemocným srdcem Monika doufá v dobrodince: Potřebuje respirátor FFP3, bojí se o život

Autor: mat - 
23. března 2020
11:15

Trpí těžkým astmatem, má nemocné srdce. Lékaři jí přiznali invaliditu 3. stupně. Pro Moniku (36) z Brněnska je současná nákaza koronavirem smrtelnou hrozbou. Ochránil by ji respirátor FFP3, jenže není k mání. Monika doufá, že se pro ni někde nějaký přece jen najde...

Pátrání nešťastné ženy po ochranné pomůcce, která ji jako jediná ochrání, připomíná zlý sen. Internet, dotazy u známých, návštěva lékárny, vše bez výsledku. „V lékárně mi řekli, že tento typ mi nemohou prodat s tím, že to vláda zakázala. Nárok na něj mají jen záchranné složky,“ svěřila Blesk.cz Monika. Prý to má zkusit přes svou pojišťovnu.

Jenže VZP ji rovnou odkázala na ministerstvo zdravotnictví a vládu s tím, že to nespadá do její pravomoci. „Klientka se může obrátit na ministerstvo zdravotnictví, které je na základě nařízení vlády jedinou organizací, která může tyto ochranné pomůcky nakupovat a distribuovat," vysvětlil mluvčí zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

„Jenže na ústředně ministerstva to nikdo nezvedal,“ popsala Monika marnou anabázi. Blesk.cz zaslal dotazy tiskovému odboru e-mailem ve čtvrtek, v sobotu mluvčí Gabriela Štěpányová přislíbila odpověď, žádná ale nedorazila.

Nic neřešící provizórium

Monika dříve pracovala jako sanitářka, dobře ví, že běžné roušky, které teď šije celé Česko, ji neochrání. „Možná by se našlo řešení, a to udělat výjimku pro zdravotně postižené a ležící seniory ve 3. a 4. stupni invalidity. Účinné ochranné prostředky by si pak vyžádali u své zdravotní pojišťovny a vyzvedli na nejbližší lékárně,“ přemítá Monika.

V zoufalství si nakonec vyrobila „roušku“ z inkontinenčních kalhotek. „Je to jen něco, co si musím dát povinně přes pusu, abych se vyhnula postihu. Před virem mě to neochrání. Nedalo by se to vše řešit nějak jinak, ohleduplněji?“

Na situaci po dotazu Blesk.cz reagoval Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. „Chápu obavy paní a problém je, že tuto skupinu lidí zatím nikdo nebere jako kriticky ohroženou, i když už jsme upozornili pana premiéra i pana náměstka Prymulu, že tady je skupina lidí, která může být velmi ohrožená. Pokud by se nakazili, tak jejich šance na uzdravení je prakticky minimální. Doporučil bych paní, aby se obrátila na místní krizový štáb, to je městský, případně krajský krizový štáb," řekl Krása.

Pomoc Monice

Pokud můžete těžce nemocné Monice pomoci a věnovat jí životně důležitý respirátor, ozvěte se na: tip@blesk.cz Předání zprostředkujeme.

VIDEO: Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic.

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

Inka ( 9. dubna 2020 16:09 )

... bohužel musím souhlasit. Desetitisíce astmatiků a lidé z nalomeným zdravím. Prevence ?! Nikam zbytečně ne***t, respektovat nařízení vlády, používat zdravý rozum !!! A na procházku, kde se vyhnu lidem stačí rouška !

kralovna-vsech-mori ( 23. března 2020 12:05 )

Dámo, jsem na tom mnohem hůř než vy, tak prostě sedím na pérdeli doma a je to. Taky byste měla zhubnout aspoň 30 kg. Tloušťka je jedním z nejhorších faktorů pro onemocnění.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa