Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákaz cestování hrozí i na rok: Místo exotiky Mácháč a kolaps cestovek kvůli koronaviru?

Aktualizováno -
22. března 2020
23:26
Autor: simao, ČTK, Darina Jíchová - 
22. března 2020
15:50

Cestování do zahraničí podle šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly nemusí být možné ani v následujícím roce či dvou. Letos bude dovolená zřejmě v tuzemsku, řekl v ČT v Otázkách Václava Moravce. Premiér Andrej Babiš (ANO) na to reagoval slovy, že již prosil pana profesora, aby tyto teoretické spekulace neřešil a lidi neděsil. Zároveň je ale důležité, co se bude dál dít kolem nás, upozornil.

Roman Prymula měl v neděli perný televizní program. Vystoupil v Partii na FTV Prima, kde debatoval s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), jemuž dělá náměstka. A upozorňoval přitom, že hranice Česka mohou být uzavřené déle - i několik měsíců. „Budou to měsíce, mohou to být četné měsíce,“ řekl k uzavření hranic na Primě. A později se pustil i do toho, jak to v nedaleké budoucnosti budou mít Češi s cestováním.

Prymula připustil, že omezení hranic může trvat až 2 roky

„Budou segmenty, které ani po tom oživení nebudeme schopni restaurovat do původní podoby, jako je cestovní ruch, letecké společnosti,“ varoval v ČT Prymula. „Hranice tady budou omezeny velmi dlouhou dobu, je řada ohnisek po světě, kde se to tak jednoduše nepodaří a znamená to skutečně omezení cestovního ruchu,“ upozornil.

Moderátor Václav Moravec se proto ptal, na jak dlouhou dobu Prymula takové omezení vidí. „To může být rok či dva, jsou i takové studie,“ reagoval Prymula. „Že se nebude cestovat a že budeme uzavřeni v ČR?“ tázal se moderátor Moravec. „I to je možné,“ podotkl epidemiolog.

„Já nevím, jestli to bude v roce, či dvou, ale ta letošní dovolená bude zřejmě opravdu dominantně na území ČR a my budeme vyzývat, aby opravdu lidé využívali lokálních kapacit, abychom nastartovali ty lokální kapacity, hotely apod., protože to všechno má svůj význam. Kdyby se někdo před měsícem zeptal, že stát je ochoten uvolnit na něco bilion korun, tak každý by se mu vysmál a naprosto by nechápal, že něco takového je možné. Teď už se to stalo a zdá se nám to přirozené,“ dodal Prymula k vážné situaci a koronavirové krizi.

Kalousek: Šokující výrok

Prymulova slova kritizoval mj. šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Šokující výrok náměstka ministra zdravotnictví Prymuly o zavřených hranicích na 2 roky znovu naléhavě nastoluje otázku, zda je správné, aby v čele Ústředního krizového štábu stála osoba bez politické odpovědnosti. Za své činy i za svá slova,“ přemítá.

Babiš: Prosil jsem ho, ať neděsí lidi

Premiér Andrej Babiš (ANO) úsudkům epidemiologa Prymuly věří. Náměstek se ostatně stal i šéfem Ústředního krizového štábu - namísto ministra vnitra, kterým je Jan Hamáček (ČSSD).

Ohledně cestování však Babiš volí mírnější prognózy. A Prymulu za jeho slova mírně pokáral. „Já jsem prosil pana profesora, aby skutečně tyhle nějaké teoretické spekulace neřešil, aby lidi neděsil, protože já si myslím, že to děláme dobře. Teď další termín je, že ta opatření (omezení pohybu osob - pozn. red.) prodloužíme na 1. dubna. Pravděpodobně budeme ty Velikonoce muset trávit doma, ale já doufám, že kolem těch Velikonoc budeme mít nějaká čísla, která budou pozitivní na to, abychom přemýšleli o tom, aby běžela výroba, abychom se vrátili do normálního života,“ komentoval Babiš v neděli večer na ČT Prymulova slova o omezení cestování na rok, možná dva.

„My nejsme ve vzduchoprázdnu, my nejsme sami v Evropě, uvvidíme jaký bude ten vývoj kolem nás. Samozřejmě je vidět, jak ty počty stoupají,“ upozornil Babiš.

Cestovky čekají chmurné časy

I poobná vyjádření však v současné dramatické době nedávají příliš dobré vyhlídky cestovním kancelářím. „Tato situace může být hlavně pro malé cestovní kanceláře a agentury likvidační,“ pro Blesk Zprávy nastalou situaci okomentoval Petr Kostka, člen představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR.

S úpadkem se setkala například už společnost Aeolus, řecká cestovní kancelář, s.r.o., se kterou Češi jezdili do Řecka.  A mohou přijít i další.

„Od půlnoci v pondělí 16. března 2020 platí nařízení vlády České republiky o úplném uzavření hranic a zákazu vycestovat mimo území ČR. Nejen pro cestovní kanceláře se jedná o naprosto novou, mimořádnou situaci, se kterou se ještě nikdy v historii nesetkaly,“ shrnul Kostka a zdůraznil, že situace nemá žádnou oporu v platné legislativě, kterou se cestovky řídí.

„Cestovní ruch s sebou přináší celou řadu nenadálých situací, které jsme zvyklí operativně řešit. I když situaci chápeme, nikdo nepředpokládal, že by mohlo v moderní době dojít k uzavření hranic. Jménem Asociace cestovních kanceláří  bychom rádi zákazníky českých cestovních kanceláří chtěli požádat, abyste jim v dané situaci poskytli čas na řešení této mimořádné a zcela bezprecedentní situace,“ vyzval Kostka.

Pro klienty vouchery či posuny termínů

„Cestovní kanceláře pracují intenzivně na řešení nastalé situace v zájmu svých klientů, kteří jsou pro nás na prvním místě. Chceme tímto jejich klienty ubezpečit, že cestovní kanceláře vyvíjejí v této mimořádné situaci maximální snahu, aby svým klientům nabídly co nejoptimálnější možnosti řešení,“ uvedl Kostka a oznámil, že cestovky momentálně nabízejí hlavně změny termínu a některé už i dárkové poukazy či vouchery.

Zároveň Kostka přiznal, že „hotely a letecké společnosti nechtějí vracet zaplacené zálohy, ale některé souhlasí s variantou posunutí termínů“.

Prymula: Musíme být opouzdřeni, situace v zahraničí je jiná

Za hranicemi čekají přitom různé hrozby. Nejen rizikové země, kde se s koronavirem vypořádávají s podstatně většími obtížemi. Prymula upozorňuje, že cílem je u nás zastavit denní nárůst při počtu 8,5 tisíc nakažených, což očekává koncem března. Za zlomovou hranici označil 10 tisíc nakažených. Od poloviny duba by pak uvítal uvolnění současných přísných, restriktivních opatření.

To však nebezpečí spojené s cestováním nevyřeší. „Je třeba si uvědomit, že ta situace v okolních zemích nebude taková. A my budeme muset být opouzdřeni. Ta opatření na hranicích budou podstatně delší,“ uvedl Prymula v Partii na FTV Prima.

Video  Konec slev v obchodech a doporučení látkových roušek: Prymula řekl novinky o koronaviru  - abl
Video se připravuje ...

Vojtěch: Rizikové země budou dál problém

Prymula upozorňuje na to, že řada osob vylučuje virus i poté, kdy už nemá naprosto žádné příznaky. Testuje se proto nyní tak, že je nutné dvojí negativní vyšetření a po dalším týdnu vyšetření třetí, pro jistotu. Podle francouzské studie mohou některé preparáty zkrátit dobu vylučování viru, podotkl epidemiolog.

„Je třeba se vyvarovat, abychom tady neměli nějakou druhou a nebo třetí vlnu epidemie. My to můžeme u nás zvládnout, ale musíme se vyvarovat toho, aby sem z jiných států nezačali proudit lidé, kteří budou ze států jako je Itálie, Francie, Německo, Španělsko, kde ta situace je velmi složitá a můžeme tady znovu čelit vlně, která by pro nás určitě nebyla dobrá. Proto je třeba takto postupovat,“ varoval na Primě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Rizikové země, které jsou jasně dané podle počtu nakažených a počtu i na obyvatele, tam bude muset být restriktivní přístup na delší dobu. My si nemůžeme skutečně dovolit další vlnu nemocných, protože to pak jde velmi rychle,“ dodal Vojtěch.

Babiš: Nechceme otevřít hranice

Prymulova slova o roku bez cestování vzbudila rozruch. Premiér Babiš na ně reagoval i dál. „Náš cíl není otevřít hranice, náš cíl je především, aby výroba u nás běžela, abychom znovu otevřeli obchody, restaurace a bary, abychom se znovu vrátili do života, jaký jsme měli před nákazou,“ uvedl Babiš v ČT. A dál vysvětloval, jak on vidí nastalou situaci i ohledně možností cestování: „Od toho světa kolem nás nebudeme odříznutí, bude fungovat dopravní spojení, budou chodit kamiony export - import.“

Prymulova slova o cestování omezeném na rok či dva odbyl jako pouhou spekulaci. „Zkrátka budeme doma, tady, v České republice a budeme čekat, než to okolí kolem nás vlastně porazí ten vir a já jsem přesvědčen, že ho porazíme, ale když vidím, co dělají ostatní státy…,“ postěžoval si Babiš a kritizoval Německo za povinné nenošení roušek.

pupak_1 ( 23. března 2020 21:49 )

V Thajsku je míň nakažených, než u nás, ráno nějakých 720 lidí.
A zdravotnictvína úrovni minulého stoleti?
By jste někdy v Thajsku u doktora, v nemocnici, nebo u zubaře?
Samozřejmě, je rozdíl, mezi státní a soukromou nemocnicí, ale zrovna v TH proti koronaviru bojují docela udatně.
Letos v únoru jsme se tam se ženou chystali, navštívit její rodinu, bohužel, o rok jsme to odložili, mohl jsem být zavřený pár týdnů u nich na vsi.
Nuda stejná, ale v teple.
Naproti mají sousedi krámek s potravinami, včetně piva...
A jestli se to Prymulovo vyhrožování stane skutečností, tak manželka neuvidí rodiče hodně dlouho.

dietr ( 23. března 2020 13:16 )

To zas bude žalob ze strany migrantů, soudy nebudou dělat nic jiného, než řešit jejich stížnosti.

jetuslunicko ( 23. března 2020 12:27 )

pro Atronix: nazval jste se správně - ano jste kun.da !! Já Vám netykám, tak laskavě si to také nedovolujte !! Maká tisíce lidí nejenom v podniku a firmách pana Babiše!! Je vidět, že jste absolutní negramot, ale to je marné, to je marné, to je marné se s lidmi Vašeho typu vůbec zaobírat, absolutní škoda času !!

jetuslunicko ( 23. března 2020 12:23 )

oni si poradí, alespoň budou konečně užiteční a udělají reklamu na naší krásnou českou zem - a je čím se chlubit !!

jetuslunicko ( 23. března 2020 12:21 )

No tak konečně Němci pochopí, že nemohou být stále diktátem celé Evropy!! Makre-la chtěla také nyní léčbu imunitou - mají opravdu co chtěli !! Dva roky na Lipně, proč ne, naopak lidé alespoň konečně poznají svou krásnou republiku !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa