Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Roušky a respirátory pro Česko: „Obr“ dopravil zboží z Číny, podívejte se do skladu

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
22. března 2020
15:29

Před sobotní půlnocí dorazil do Česka obr. Velký armádní letoun Ruslan, zapůjčený od Ukrajinců, dopravil zásoby zdravotnického materiálu včetně roušek a respirátorů FFP2. Hasiči nyní postupně z policejního skladu v Opočínku u Pardubic, kam byly velké krabice čínského zboží vyskládány, nyní rozvážejí zdravotnický materiál po Česku - do jednotlivých krajů i nemocnic.

V neděli ráno byla do Opočínku přivezena dodávka přepravená velkokapacitním letounem Ruslan. V Šanghaji pak přistálo první letadlo ČSA, které do Prahy dopraví z Číny další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru informoval, že letoun se začne hned nakládat a poté odletí do Prahy.

Vyskládání Ruslanu

„Veškerý materiál, který dorazil dnes nad ránem, byl během čtyř hodin z armádních vozidel vyskládán a roztříděn, protože nebyl v letadle uspořádán. Každé auto obsahovalo všechny části dodávky, které navíc byly v bednách o rozdílné kapacitě,“ uvedl hlavní logistik akce Martin Kučera z Hasičského záchranného sboru.

Video  Obří letoun Ruslan přiletěl do Česka: Kvůli koronaviru přepravil 106 tun roušek, respirátorů a zdravotnického materiálu z Číny  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Současně s materiálem z Ruslanu přijela do Opočínku dodávka přepravená dalším letadlem na letiště v Praze. Již v pátek přivezlo jiné letadlo z Číny první zásilku, ta byla z policejního skladu rozvezena ještě týž den.

Skladovací hala v areálu policie v Opočínku má plochu 12 000 metrů čtverečních. „Poskytli jsme jej ve prospěch distribuce ochranných pracovních prostředků. Areál má výhodnou polohu, je v blízkosti letiště Pardubice a má dostatek manipulační plochy,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar. Hasiči mají na místě kolem stovky lidí. Pomáhají jim policisté.

Ze skladu hasiči ochranné pomůcky rozvážejí do jednotlivých krajů, hejtmani pak podle svých seznamů zásilku přerozdělí. Například v Pardubickém kraji se bude materiál vozit do skladů v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí, odkud bude putovat do měst a obcí. Nově budou hasiči zásobovat i páteřní síť nemocnic a záchranky.

Do Česka přiletěla z Číny již tři letadla s dodávkami zdravotnického materiálu. Přivezla miliony respirátorů a roušek a velké množství ochranných obleků, brýlí a rychlotestů na koronavirus.

Video  Hasiči rozvážejí ochranné pomůcky dovezené z Číny.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V Šanghaji letadlo ČSA, Ruslan v Lipsku

Letadla ČSA, která mají být součástí zásobovacího mostu s Čínou, měla problémy se získáním přeletových povolení.

Naopak Ruslan po vyložení nákladu nejprve zamířil na základnu do Lipska, kde se vyměnila posádka, aby letoun mohl znovu odletět do Číny.

„Ruslan s kódem NATO Condor před chvíli podruhé odstartoval z Lipska směr Šen-čen. Přepraví k nám další tuny zdravotnického materiálu,“ uvedla dopoledne na twitteru česká armáda.

Ukrajinský letoun přivezl v noci na pardubické letiště 106 tun zdravotních pomůcek.

Do leteckého mostu jsou zapojena také letadla společnosti China Eastern, první přiletělo do Prahy v pátek, další dnes po půlnoci. Letadla s ochrannými pomůckami by podle ministerstva vnitra měla v Česku přistávat zatím šest týdnů.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

krapotkin ( 22. března 2020 23:58 )

Máš kliku. Před týdnem, ve čtvrtek, sliboval soudruh ministr, že v pátek budeme mít všichni ve schránce letáček o viru. Ještě dnes není letáček, natož aspoň jedna rouška.

krapotkin ( 22. března 2020 23:52 )

Roušky už jsou, ale jen pro vyvolené. Pro ovčany jsou tu policajti s pokutama.

sepia ( 22. března 2020 18:41 )

len aby boli fakt nove :/

sepia ( 22. března 2020 18:40 )

Sú vôbec tie rúška nové??? Čo keď to je vsetko použite? 🤔

gabreta ( 22. března 2020 17:42 )

To je ten náklad, před kterým nás varoval generál Pavel, za kterej máme poděkovat NATO, za zapůjčení Ukrajinskýho letadla? Z toho je člověk jako Terazky, "Volajaký zetený"!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa