Nedělní ráno bylo na celém území Česka mrazivé – nejnižší teploty jsme naměřili v horských oblastech – na Sněžce teplota klesala k -13 °C, na Luční boudě ke -12 °C, na Klínovci k -10 °C. Ještě chladnější rána nás čekají od pondělí do středy, to budou po ránu teploty klesat jen k -3 až -8 °C, v horských oblastech až k -15 °C.

Další vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

Výraznou roli ale bude také hrát pocitová teplota tzv.  Wind chill – kvůli čerstvému větru bude naše pocitová teplota výrazně nižší tj. pokud teploměr ukáže 0 °C, budeme se cítit na -8 °C, pokud bude na teploměru -5 °C, pocitová teplota bude klesat k -15 °C. Studené severovýchodní proudění nepustí odpolední teploty přes 4 °C.

Na obloze bude převládat polojasno nebo skoro jasno, pouze ojediněle bude až oblačno s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Extrémně chladno je také v hladině 850 hPa tj. ve výšce 1500 m, kde se teplota pohybuje až na -11 °C.

Březnová zima

Vpád studeného vzduchu během března není v Evropě střední nic neobvyklého. Na Světový meteorologický den, který slavíme 23. března, bylo ještě chladněji například v letech 2013, 1976, 1963 nebo 1962 – to na území Česka panovaly celodenní mrazy.

Podobně chladno jako letos bylo v letech 2018, 2008 nebo 2006. O přechodném ochlazení v tomto období se hovoří jako o tzv. březnové zimě.

Škody na meruňkách

Kvůli výrazně teplotně nadprůměrné zimě už začínají kvést v nejnižších nadmořských výškách i meruňky. Tyto mrazy tak na nich přinesou škody. Výrazné ochlazení zpomalí narůstající pylovou sezonu, nyní jsou aktuálními pylovými alergeny v ovzduší – olše, líska, topol, vrba, tis.

 

Video
Video se připravuje ...

Nedostatkové roušky a respirátory v Česku: Hamáček promluvil o velkých dodávkách z Číny (19.3.2020) ČTK

Fotogalerie
39 fotografií