Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Přežila jsem koronavirus.“ Laura (31) se vyléčila, matka a manžel s nemocí bojují

Autor: Darina Jíchová - 
22. března 2020
14:20

Britka Laura Jacobsová (31) se v půlce února nakazila koronavirem, chytila ho od svých rodičů, kteří se akorát vrátili z dovolené z Itálie. Žena pracuje v britském státním zdravotnickém systému NHS a jako pracovnice resortu zdravotnictví se rozhodla zveřejnit svůj příběh a popsat, jak bojovala s nemocí Covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje. „Bylo to bolestivé, měla jsem typické příznaky: vysokou horečku, bolest na prsou a potýkala jsem se s únavou,“ vypověděla pro web Wales Online.

Jacobsová zdůraznila, že koronavirus musí brát Britové vážně a dodržovat opatření, která stanovila vláda. Současně doufá, že její výpověď lidem ukáže, že se nemoc dá porazit. „Myslím, že je důležité, abych se podělila o svůj zážitek, hlavně kvůli panice a neklidu, co teď v zemi panuje,“ otevřela se na svém facebooku.

Nemoc udeřila znenadání

„Symptomy se objevily znenadání, v práci mi bylo dobře a najednou jsem měla horečku, zimnici, pociťovala jsem intenzivní bolest v zádech, začalo mě škrábat v krku a cítila jsem tlak na hrudi. Všemu vévodilo naprosté vyčerpání,“ uvedla Jacobsová.

S manželem Matthewem (35), pětiletou dcerou Avou a desetiměsíčním synem Milesem se nechali otestovat v pondělí 9. března, den před nimi na testech byla matka Jacobsové Melissa Powellová.

„Moje máma byla v Itálii, v regionu, který v té době ještě nehlásil žádné nakažené, do Británie se moji rodiče vrátili v neděli 22. února, za 3 dny se u mámy objevily první příznaky. Já jsem to od ní chytila,“ Jacobsová dodala, že průběh nemoci u její matky byl komplikovanější, protože často trpěla zápaly plic.

Nejhorší byla horečka

„Nejdřív jsem si samozřejmě myslela, že mám chřipku, věděla jsem, že je to horší než obyčejné nachlazení, ale nemyslela jsem si rovnou, že je to nový koronavirus,“ vypověděla. „Pak se média začala plnit zprávami o epidemii v Itálii, rostl počet nakažených i v oblasti, kde rodiče byli. V tu chvíli jsem věděla, že naše příznaky nejsou žádná náhoda a trvala jsem na testech,“ pokračovala Jacobsová.

U ní, jejího manžela a u Powellové se nákaza potvrdila. „Zdravotní sestra přišla k nám domů, aby provedla testy. Od hlavy až k patě byla v ochranném obleku. Stěr byl hrozný, velmi nepříjemný. Dceru jsme na to připravovali několik dní, ale zvládla to. Ani u Avy, ani u Milese se nákaza neprokázala, což mě překvapilo. Byli jsme v neustálém kontaktu, včetně objímání a pusinek. Asi je pravda, co se říká, a děti jsou odolnější,“ podotkla Britka.

„Upřímně… bylo mi fakt špatně. Jsem jinak zdravá, nikdy jsem nebyla nemocná, nebo alespoň ne takhle. Nejhorší je horečka a nekontrolovatelný třas, bolest kloubů a svalů. Nemohla jsem se hýbat a byla jsem úplně vyčerpaná. Když ustoupila horečka, bylo mi trochu líp. Bolest se přesunula do krku a dostala jsem suchý kašel, ten se u mě drží do teď,“ řekla k průběhu nemoci.

V karanténě se dvěma dětmi

„Za sebe můžu říct – horečka byla opravdu to nejhorší. Manžel byl na tom mnohem hůř. Matthew má astma, a i proto byl průběh nemoci horší. Musel do nemocnice. Už je to lepší,“ doplnila Jacobsová, promluvila i domácí karanténě.

„Máme dvě děti, oba jsme s manželem nakažení a Matthew musel do nemocnice. Radili nám izolovat se od dětí, ale jak? Moje matka je taky nakažená. Jsem s dětmi doma, pořád a pořádně si myjeme ruce. Myslím to doslova: před a po jídle, před a po přebalování, denně několikrát dezinfikuju kliky a všechno, čeho se dotýkám. Pro Milese všechno sterilizuju, protože mu není ani rok,“ přiblížila svou karanténu.

„Je to těžké a pro Avu dost strašidelné. Řekla mi to sama. Bylo to pro ni děsivé, že najednou nemohla do školy, do parku a vlastně ani ven. Ještě víc ji vystrašilo, když jsme onemocněli a přišla k nám zdravotní sestra, a když pak Matthewa odvezli do nemocnice,“ řekla o své malé dcerce.

Jacobsová chce pomáhat lidem

„Doufám, že lidé mají pořádný strach. Koronavirus je něco nového a neznámého. Nemáme a neznáme odpověď na to, jak to léčit. Okolo tématu se kumuluje mnoho negativního, na vině je i to, že se do médií nedostává tolik zpráv o uzdravených a jejich příběhy,“ tohle bylo jedním z důvodů, proč se Jacobsová rozhodla příběh zveřejnit, jak na svých sociálních sítích, tak v médiích.

„Sama pracuju v nemocnici, dělám ale v kanceláři, s pacienty v kontaktu nejsem. Podle svého lékaře bych to neměla chytit znovu, můj návrat do práce je ale ještě daleko. Vím ale, že už jsem v pozici, kdy můžu začít pomáhat lidem. Nejen svým příběhem, ale můžu jim chodit třeba nakupovat,“ zakončila Jacobsová.

hejpockej ( 22. března 2020 14:30 )

vlada i ministerstvo zdravotnictvi maji asi dost FFP3 respiratoru, ze si je muzou navlekat i na tiskovky, a jak jsou na tom nasi zdravotnici a duchodci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa