Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zrušený let a strach dcery: Lucie se dostala domů, pro Čechy míří nové autobusy i letadla

Autor: tsv, ČTK - 
22. března 2020
23:57

I o víkendu pokračovaly perné práce ministerstva zahraničí na tom, aby pomohlo tisícovkám Čechů, kteří se kvůli koronavirové pandemii a rušení letů ve světě dostali do potíží. Petříčkův resort vysílá za nimi jak evakuační autobusy, tak i letadla. O víkendu dorazil autobus z Británie, který přivezl i maminku Lucii s její malou dcerou - v Londýně byla za sestrou. Česko v příštích dnech vyšle čtyři evakuační lety, mj. do Vietnamu či Egypta.

„My jsme přijeli k sestře na týdenní návštěvu a byly nám zrušené lety. Prožíváme to strašně, protože dcera už měla strach, že se nedostaneme domů. Maminku mám nemocnou, já mám doma dvě další děti, tak jsem ráda za tenhle autobus, že mohu jet domů,“ sdělila Lucie z Ostravy České televizi před repatriací společně s dalšími Čechy z Velké Británie.

Repatriace Čechů z Velké Británie kvůli koronaviru: Domů se díky autobusům, vypraveným ministerstvem zahraničí, dostala i Lucie z Ostravy s dcerou, která byla na návštěvě u sestry Repatriace Čechů z Velké Británie kvůli koronaviru: Domů se díky autobusům, vypraveným ministerstvem zahraničí, dostala i Lucie z Ostravy s dcerou, která byla na návštěvě u sestry | Reprofoto ČT

Ministerstvo zahraničí pro Čechy uvízlé v ostatních zemích postupně vypravuje další autobusy a letadla. Ministr Tomáš Petříček uvedl na twitteru, že za každým návratem českých občanů zpět do země stojí několik hodin až dní plánování.

Sám ministr zahraničí momentálně žije odloučen od své rodiny. Na sociálních sítích zveřejnil svůj vděk za to, že se jeho žena doma nadále stará o děti a pracuje s nimi na úkolech do školy, zatímco Petříček realizuje cesty uvězněných Čechů zpět do republiky.

Další plánované cesty jsou zveřejněny na stránkách ministerstva zahraničních věcí. Nejbližší odjezdy by se měly uskutečnit 23. 3. do Berlína, Vídně, Stockholmu, Kodaně a Paříže a 25. 3. do Amsterodamu. Ministerstvo soupis cest aktualizuje na svém webu.

„Celkové odhadované číslo je 25 až 30 tisíc našich spoluobčanů,“ řekl TV Nova ministr zahraničí Petříček k počtu Čechů za hranicemi.

Vzhledem k rušení velkého množství leteckých spojení do Frankfurtu budou autobusy ve větší míře nově obsluhovat mezinárodní letiště v Berlíně.

Pro Čechy vyletí čtyři další lety

Česko v příštích dnech vyšle do Pobaltí, Egypta, na Filipíny a do Vietnamu čtyři evakuační lety. Podle Petříčka míří do míst, odkud se jinak nelze dostat.

V neděli vyletěl armádní speciál pro Čechy do Pobaltí. V úterý komerční letadla do Egypta a filipínského Cebu a Manily. Ve středu zamíří do Vietnamu.

„Chápu nervozitu lidí, kteří se ocitli v nouzi stovky i tisíce kilometrů daleko od domova. Chápu i nervozitu jejich blízkých tady doma. Abychom to všechno zvládli, potřebujeme, aby spolupracovali s ambasádami a byli trpěliví,“ uvedl Petříček. Zopakoval, že stále platí, že pokud lidé mají alternativu, jak se do Česka dostat, mají ji využít.

Video  Češi uvízlí v zahraničí? Ministr Petříček řekl, co dělat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Letem z Pobaltí by se mělo vrátit do Prahy zhruba 25 českých a 25 slovenských občanů. Do Lotyšska odletí speciálem naopak 25 občanů Lotyšska a Litvy.

V Egyptě nyní zůstávají podle informací diplomacie asi dvě stovky Čechů, kterým se nepodařilo opustit zemi před uzavřením tamních letišť.

 

Z filipínského ostrova Cebu bude možná evakuace zhruba 200 Čechů. „Řešíme zároveň výjimky pro ty Čechy, kteří se nacházejí mimo Manilu a Cebu na jiných ostrovech, abychom je dostali k těmto dopravním uzlům,“ uvedl Petříček.

Ve středu je v plánu také speciální let z Hanoje pro zhruba 200 Čechů. Do Česka by mělo letadlo přepravit také zdravotnický materiál.

Diplomacie chystá i další lety. Informovat o nich plánuje v druhé polovině týdne. V případě evropských destinací ministerstvo zahraničí zopakovalo, že vnitrostátní německou dopravou je nadále možné dostat se na místa odjezdů autobusů. Dále také platí výjimka ministerstva vnitra pro rodinné příslušníky, kteří si mohou pro příbuzné dojet na letiště v Rakousku či Německu.

 

jedova11 ( 23. března 2020 06:04 )

Přesně, vys..la bych se ne, na idioty. Ať si tam jsou, nebo ať si to zaplatí. Sobci

mirkli ( 23. března 2020 04:11 )

Jen idiot cestuje za současného stavu, a jen idiot na sebe ještě upozorňuje tím že si stěžuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa