Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Monika (21) zažila na Kanárech drama: Dlouho klid, pak bum! Zavřené pláže a zákaz vycházení

Autor: ula - 
22. března 2020
05:31

Monika (21) z Brna odjela se svou rodinou na dovolenou na Kanárské ostrovy den před tím, než česká vláda uzavřela hranice. Odlétali z Vídně, kam dojeli autem, které tam nechali. Kanárské ostrovy jsou autonomní společenství Španělska, které patří k zemím, jež byly koronavirem zasaženy nejvíce. Oblíbená turistická destinace sedmi souostroví má větší štěstí, doteď je na ostrovech 70 nakažených a jedna žena zemřela. Blesk Zprávy byly s Monikou v kontaktu od chvíle, kdy bylo na ostrovech zakázáno vycházení. Jak probíhala její dovolená, která pochopitelně skončila domácí karanténou?

Monika se svou rodinou vyrazila na vysněnou dovolenou s českou cestovní kanceláří. Vracet se měli až 21. března. Dojeli do Vídně, kde nechali auto a odletěli den před tím, než vláda zakázala Čechům opouštět zemi.

První dny dovolené probíhaly podle Moniky normálně. „Dokud jste nezapnuli televizi, tak jste ani netušili, že je nějaký koronavirus. Nikdo tu nic takového neřešil,“ popsala Monika. Turisté mohli ven z hotelu, všechno bylo otevřené.

Jindy přelidněné pláže zely prázdnotou. Jindy přelidněné pláže zely prázdnotou. | Archiv Monika

Zavřené pláže

Pak ale přišla sobota, 14. března. Španělské vládě došlo, že je třeba jednat, a proto vyhlásila nouzový stav, který začal platit od půlnoci. Ten se dotkl i Kanárských ostrovů. Začal platit zákaz vycházení, lidé si mohli dojít pouze nakoupit potraviny, drogerii a léky.

Pro Moniku a její blízké tak dovolená skončila. Uzavřely se i pláže, i když zpočátku podle místních médií zákaz každou chvíli někdo porušoval.

Monika netušila, kolik bylo na ostrově nakažených. V té době měly už Kanáry jednu oběť, 81letou ženu. Matka Moniky kontaktovala cestovní kancelář. Ta podle Moniky začala velmi ochotně hledat co nejbližší volné lety do Prahy a nabídla rodině let přes Madrid.

„To bylo pro nás nemyslitelné, zejména kvůli autu, takže jsme se rozhodli v hotelu zůstat,“ řekla Monika s tím, že nikdo se nijak panicky nechoval.

V hotelovém resortu se skoro nikdo nekoupal. V hotelovém resortu se skoro nikdo nekoupal. | Archiv Monika

Přísná dezinfekce a úklid

Podle Moniky nastolil hotel okamžitě přísnou hygienu. „Na každém patře byl minimálně jeden dezinfekční gel v bezdotykovém dávkovači. Uklízečky se téměř nezastavily, mýdlo nám doplňovaly každou chvíli,“ přiblížila náladu v hotelu Monika. Kuchyně fungovala standardně, rodina měla polopenzi.

„Ano, nákazy se bojím, ale to bych se bála všude. V hotelu to ale nevypadá vůbec tragicky. Občas tu někdo zakašlal a moje maminka si hned vsugerovala, že musí zakašlat také,“ řekla Blesk Zprávám Monika.

Monika: Na letišti nám nikdo nic neřekl

Let, kterým měla rodina letět do Vídně, tak nakonec zrušili, a proto se museli sbalit a zamířit na letiště, kde je letadlo dopravilo do Madridu.

„S karanténou jsme samozřejmě počítali všichni a už jsme si chystali home office,“ řekla Monika. V Madridu rodina přespala v hotelu a v poledne už letěli do Prahy.

„Letadlo bylo poloprázdné. Na letišti v Česku jsou všude dezinfekce, cedule, kdo má jít do karantény. Ale stejně nám nikdo nic neřekl, pokud se někdo nezeptal, žádné informace nedostal,“ popsala Monika Letiště Václava Havla s tím, že je ani nikdo nekontroloval, zda skutečně zamíří do karantény.

Do Brna se vrátili FlixBusem, podle Moniky jiná možnost nebyla. Nyní je rodina v karanténě a jejich auto ve Vídni.

„Parkování máme ve Vídni zaplaceno do doby, než jsme měli přiletět. Teď je zřejmě budeme muset kontaktovat, zda si můžeme prodloužit dobu, kdy tam vůz může zůstat. Jenže kdy pro něj budeme moci jet? Jak dlouho tam bude? To nevíme,“ uzavírá dívka vyprávění o dovolené, kterou překazil, stejně jako jiným Čechům, koronavirus.

Video  Češi uvízlí v zahraničí? Ministr Petříček řekl, co dělat.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa