Trojici čápů sledují od poloviny loňského roku ochránci pomocí vysílaček. Ty mají ptáci umístěné na zádech. „Eda je stále ještě v Keni a domů rozhodně nespěchá. Míra se nám téměř dva týdny nehlásí, ale bude se pravděpodobně stále pohybovat pod Kilimandžárem někde v místech, kde není pokrytí mobilního operátora. Musíme vydržet, věřit a doufat, že se mu nic nestalo,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň.

To, že se vysílačky odmlčí, není žádná novinka. Když Míra s Edou loni v srpnu roztáhli křídla a vydali se na cestu do teplých krajin, dva měsíce o nich ochránci nevěděli. Pak přišel signál z afrického Čadu a od té doby se oba ptáci pohybují v rovníkové Africe. „Škoda, že vysílačky nemají i kameru. Mohli bychom se tak s nimi do Afriky také podívat,“ uvedl Makoň.

Arnošt daleko nedolétl

Třetí sledovaný, Edův bratr Arnošt, se nikam nehnal. Na jih sice vyrazil, ale zalíbilo se mu v ptačím parku u německého Pasova. Tam také strávil celou zimu. Až teď popolétl pár kilometrů do nedalekého Ortenburgu. „Tam předstírá, že přilétl udřený z Afriky,“  dodal s úsměvem Makoň.

Nesnadné začátky

Sledovaní čápi by bez lidské pomoci neměli šanci. Míru našli lidé, jak pochoduje po silnici pod hnízdem v Mirošově na Rokycansku a nemůže zpět. Skončil v záchranné stanici, kde se zotavil a nabral sílu.

Edovi s Arnoštem z Nalžovských Hor na Klatovsku se zranil táta a samotná čapí máma by péči o potomky nezvládla. Ochránci je proto podstrčili do hnízda na Tachovsku. Nedaleko vypustili po zotavení i Míru. Mladí ptáci zvládli návrat do přírody na jedničku.

VIDEO: Vydřího mláděte se ujali v záchranné stanici.

Video
Video se připravuje ...

O vydříka Plaváčka se starají v Záchranné stanici v Bartošovicích. Michal Charbulák