Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kde neuspěl magistrát, tam „úřaduje“ koronavirus. Elektrokoloběžky v Praze dočasně končí

Autor: ČTK - 
20. března 2020
13:22

V reakci na šíření koronaviru končí v Praze dočasně možnost půjčování sdílených elektrokoloběžek Lime. Česká metropole je jednou z několika dalších světových, kde se společnost k tomuto kroku uchýlila. V Praze jsou přitom elektrokoloběžky kontroverzním dopravním prostředkem, kterému zrovna dvakrát nefandí ani městské části, ani magistrát.

Firma Lime v Praze podle dřívějších informací provozuje 1 500 koloběžek. Společnost uvádí, že působí ve více než 120 městech. Poprvé se elektrokoloběžky objevily v kalifornské Santa Monice, následovalo San Francisco a poté se firma rozšířila po celém světě. Společnost se často potýká s odporem městských samospráv kvůli stejným důvodům, které uvádějí politici v Praze.

Tam je vztah mezi firmou a pražskými samosprávami dlouhodobě problematický, Lime kritizuje jak Praha 1, tak zástupci magistrátu a Prahy 2. Praha 1 plánuje vozítka zakázat v pěších zónách. Druhá městská část už dříve zakázala jejich provoz na celém svém území, firma to však podle zástupců městské části nedodržuje. Vedení magistrátu loni s firmou vypovědělo memorandum o spolupráci, nyní se připravuje nové.

Stopka až kvůli koronaviru

„V reakci na opatření k ochraně veřejného zdraví jsme s okamžitou platností pozastavili naši službu na řadě míst po celém světě včetně Prahy,” uvedla mluvčí společnosti Lime pro střední a východní Evropu Darya Skobeleva. Dodala, že pro firmu je důležitá ochrana zákazníků i zaměstnanců. Podle stránek firmy služba dočasně přestala fungovat v celkem 23 zemích po celém světě. V devíti městech na Novém Zélandu, v Austrálii, Jižní Koreji a Spojených arabských emirátech Lime koloběžky stále nabízí.

offline ( 20. března 2020 13:38 )

Proč dočasně, proboha? Hnusná privatizace a kapitalizace veřejného prostoru pro nějakého miliardáře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa