Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

1,1 milionu respirátorů pro Čechy: Letadlo přiletělo z Číny, Babiš děkoval Zemanovi i Tvrdíkovi

Aktualizováno -
20. března 2020
12:57
Autor: ČTK, simao - 
20. března 2020
11:00

Do Česka dnes doputovalo první letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny. Patří čínské společnosti China Eastern a za úkol mělo především dopravit do země 1,1 milionu nedostatkových respirátorů. Na ranveji na něj čekali Andrej Babiš (ANO) i Jan Hamáček (ČSSD). Premiér při té příležitosti na dálku děkoval i Milošovi Zemanovi a Jaroslavu Tvrdíkovi za jejich čínské kontakty a pomoc.

„Za námi vidíte výsledek snahy zajistit ČR ochrannými prostředky, ministerstvo vnitra od soboty pracuje na tom, abychom zvládli do ČR dostat ochranné prostředky v potřebném množství, a jak jsem slíbil, tak dneska přiletěla první várka. V tom letadle za mnou je milion sto tisíc respirátorů třídy dvě, které budou okamžitě rozvezeny jak do nemocnic, tak na další místa podle distribučního plánu,“ zaradoval se na tiskovce přímo na letištní ranveji ministr vnitra Jan Hamáček.

Vůbec první letadlo z Číny - pro změnu s dodávkou 150 000 rychlotestů na zjišťování nákazy novým typem koronaviru - přistálo v Praze v noci na středu. V pátek následoval právě letoun China Eastern s respirátory. Další dodávky zdravotnických pomůcek z Číny budou následovat v dalších dnech.

„Protože nikde jinde takové množství není možné sehnat, zatím jsme nenašli zdroj, který by byl ekvivalentní těm obrovským dodávkám,“ poznamenal Hamáček na dotaz, proč velké dodávky dojednávají výhradně s Čínou.

Video  Do České republiky přiletěla první várka ochranných prostředků z Číny  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš děkoval Hamáčkovi i Tvrdíkovi se Zemanem

Hamáčkovi děkoval za zorganizování čínské dodávky i premiér Andrej Babiš (ANO). „Taky děkuju panu Tvrdíkovi, který to organizuje v Číně a také děkuji našemu prezidentovi, který měl vždycky excelentní vztahy v Číně,“ podotkl premiér.

My jsme ve válce a já myslím, že naše vojsko funguje velice dobře,“ uvedl Babiš. S nárůstem nakažených v Česku se počítá, zopakoval. Ohledně dalších opatření uvedl: „Uvidíme podle vývoje.“

Jaký v Česku bude? „Je potřeba se dívat na to, co se děje v jiných státech v Evropě, a já jsem přesvědčen, že z toho vycházíme jako jedni z nejlepších. My prosíme všechny, aby akceptovali a dodržovali ta opatření a rozhodnutí vlády. Pokud to budeme dělat, tak jsem přesvědčen, že perspektivně ta křivka toho nárůstu se bude zplošťovat. Já jsem celkem optimista,“ podotkl Babiš.

Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula přitom dnes varoval před možností úplného zákazu vycházení, pokud lidé nebudou dodržovat karanténu a křivka nakažených se zplošťovat nebude. Podle Babiše „na to má svoje modely“. „Pokud to nebudeme dodržovat, museli bychom přistoupit k úplně drastickému opatření, že by lidé mohli chodit jenom do práce a z práce domů,“ varoval premiér.

Schillerová navrhuje navýšit schodek na 100 miliard

„V této pro nás nelehké době, hlavně pro naše občany nelehké době, stojí vláda při sobě, spolupracujeme, odložili jsme veškeré jakékoli debaty a soustředíme se jen na to, abychom porazili tento neznámý virus a v této chvíli abychom zabezpečili řádné vyléčení osob, případně nerozšiřování na další osoby,“ říkala na ranveji Letiště Václava Havla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Stojíme si za tím, že jsme ta opatření udělali včas, a stejně tak včas zajišťujeme pomůcky. Je složitá doba, celá Evropa, celý svět potřebuje tyto pomůcky, takže přetlak je obrovský. O to víc si vážíme toho, že se to podařilo,“ upozornila.

Hamáček reagoval na dotaz, kolik taková dodávka z Číny stojí. „Let, tuším, je kolem osmi milionů korun, hodnota těch prostředků v tom letadle je kolem tří milionů dolarů, to znamená nějakých 75 milionů korun. S ministryní financí máme dohodu, že průběžně budeme peníze uvolňovat. Máme nastavený ten platební mechanismus, opravdu ve chvíli, kdy padne objednávka, tak do hodiny platíme a díky tomu jsme schopní si ty dodávky udržet, protože ten boj na trhu je obrovský,“ upozornil.

Schillerová později ČT uvedla, že s ohledem na vypořádání se s pandemií koronaviru předpokládá i navýšení schodku rozpočtu na 100 miliard korun.

V sobotu přiletí Ruslan

Zítra přiletí další letadlo China Eastern, které doveze několik milionů roušek. Na cestě do Číny je i letoun AN124 Ruslan, který ze Šenzenu v sobotu přiveze náklad, který váží přes sto tun a zaplňuje celý nákladový prostor, budou v něm zase roušky, respirátory, ochranné obleky a ochranné brýle,“ vypočetl Hamáček.

Obří letoun Ruslan si stát zapůjčil na Ukrajině, více než 100 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu. Ruslan přiletí na letiště v Pardubicích.

V noci na čtvrtek odletěly do Číny také dvě letadla společnosti Smartwings. Letadla však ještě ve čtvrtek večer zůstávala v ruském Novosibirsku, kde měla naplánována mezipřistání. Stroje tam musely čekat na povolení od čínských úřadů. Původně měly Smartwings zajistit sedm letů, spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně ale serveru Lidovky.cz řekl, že možná ministerstvo zdravotnictví využije pouze dvou letů.

Video  Místo cestujících roušky a respirátory pro Česko: Hamáček ukázal video z letu  - Facebook
Video se připravuje ...

jaro20 ( 20. března 2020 19:01 )

A ty máš tu čínskou a ruskou už na sobě že.

jaro20 ( 20. března 2020 18:57 )

Tak ať odsud pádluje a vůbec se nezastavuje.

villon ( 20. března 2020 16:29 )

Čína nám svým nezodpovědným přístupem ke koronaviru, když nechala rozjet epidemii do pekelnejch rozměrů (pominu teorie odkud se ten vir vzal) zadělala na pekelnou krizi a teď od ní budem brát roušky za miliardy a ještě se najde spousta i vysoce postavených lidí co je za to budou velebit. Dobrej byznys, v tom jsou ty komančo-kapitalisti čínský fakt dobrý.

villon ( 20. března 2020 16:25 )

Odtěhuj se do číny nebo KLDR, bude ti tam mnohem líp. Tam se takovej hnus demokratickej netoleruje, tam jsou všichni zajedno, tam jsou všichni správný soudruzi. Prostě se tam nebudeš muset rozčilovat.

Lolin ( 20. března 2020 15:37 )

moc pobavila letištní propagandistická akce ulhaného podvodnického agenta bureše určená pro hloupou lůzu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa