Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražské nemocnice bez zásob: Ochranné pomůcky jim vystačí jen na pár dnů

Autor: ČTK - 
19. března 2020
19:29

Tristní pohled se skýtá zaměstnancům pražských nemocnic na jejich zásobu ochranných pomůcek. Podle mluvčích nemocnic jim respirátory a roušky vystačí na pár dní až měsíc. Některým dochází i rukavice či dezinfekce, vyrábějí si proto vlastní. Ve které nemocnici je situace nejhorší?

Většinu nemocnic v Praze zřizuje ministerstvo zdravotnictví, Nemocnici Na Františku Praha 1 a Ústřední vojenskou nemocnici ministerstvo obrany. To nemocnicím na konci února nařídilo, aby se zásobily na čtyři měsíce. Na trhu ale pomůcek tolik nebylo, některé nemocnice ani nemají tolik místa na skladování.

Jen pár dní

Například ve Fakultní nemocnici v Motole mají podle mluvčí Pavlíny Dankové roušky zhruba na 3,6 dne a respirátory střední třídy FFP2 na 2,5 dne. „Respirátorů FFP3 máme asi 5000 kusů, spotřeba je zhruba 500 na den,“ řekla. Dezinfekce nemocnice spotřebuje asi 150 litrů denně, v zásobě je asi 500 litrů.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, která se stará mimo jiné o jednoho z vážně nemocných, má podle mluvčí Marie Heřmánkové zásoby zhruba na čtyři dny. „Pokud by se však rapidně zvedl počet nakažených nebo s podezřením na nákazu koronavirem, ochranné pomůcky a další prostředky by samozřejmě ubývaly rychleji,“ uvedla. Nemocniční lékárna kvůli nedostatku u dodavatelů vyrábí pro nemocnici vlastní dezinfekci.

Zásoby řádově na dny má podle mluvčí Jitky Zinke také Ústřední vojenská nemocnice v Praze, kde leží další nemocná s COVID-19 ve vážném stavu. „Zatím jsou ochranné pomůcky průběžně doplňovány dodávkami ministerstva zdravotnictví a ministerstva obrany, a snažíme se i vlastními silami zajistit doplnění zásob,“ sdělila ČTK. Nemocnici se podle ní začínají tenčit zásoby rukavic.

Čekáme na závoz

Podle mluvčího Thomayerovy nemocnice v Krči Petra Sulka nelze přesně odhadnout, na kolik dní zásoby nemocnici vystačí. „V tuto chvíli máme dostatek běžných roušek, které nám vydrží několik týdnů,“ uvedl Sulek s tím, že jde asi o 10.000 kusů. Respirátorů třídy FFP2 má nemocnice nedostatek a nejvyšší třídy FFP3 asi 600 kusů, nové má dostat do konce tohoto týdne. Rukavice má nemocnice minimálně na měsíc, jednorázových brýlí asi 560 a dalších 800 objednaných. Denně nemocnice podle Sulka spotřebuje asi 100 litrů dezinfekce.

Městská nemocnice Na Františku odhaduje zásoby na pět až sedm dní, řekla ČTK mluvčí nemocnice Lucie Krausová. „Z ochranných pomůcek nejvíce spotřebujeme ústenek a respirátorů, protože prostředky na ochranu nosu a úst u nás musí nosit všichni, tedy personál, pacienti i kdokoliv jiný, kdo vstoupí do budovy nemocnice, a to již od pátku 13. března,“ uvedla.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uložil nemocnicím 26. února, aby se kvůli nebezpečí koronaviru předzásobily ústními rouškami na čtyři měsíce dopředu. To představuje 1,5 milionu kusů.

illyria ( 19. března 2020 21:02 )

Tak buď jsou bez zásob, nebo je mají na pár dnů... Oboje nemůže být pravda...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa