Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdy budou roušky? 8 otázek a odpovědí: Jak se dostanou do Česka a mezi běžné lidi

  • Autor: D. Polák,J. Tomek - 
    Aktualizováno -
    20. 3. 2020
    06:54
    20. 3. 2020
    05:00

    Maso bude vbrzku. To říkal lidem v 60. letech komunistický prezident Antonín Novotný. Podobně teď vláda uklidňuje ohledně roušek. Ty by prý mohly být k dispozici lidem už příští týden, ale pořád je tu hodně otazníků. Blesk zkontaktoval ty nejpovolanější. A sestavil 8 otázek a nejpravděpodobnějších odpovědí. 

  • 1.Nedostatkové roušky

    Poslední dny se vláda snaží vyřešit problém chybějících roušek a dalších ochranných prostředků. Ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD) do toho zapojil čínskou ambasádu i Českou národní banku, aby zajistila včasné platby.

    Očekává se tak, že v Česku, kde ústenky zatím vznikají svépomocí u šicích strojů, postupně i s letadly přistane 30 milionů roušek, 6 milionů respirátorů, 250 ochranných obleků pro lékaře a také čtvrt milionu ochranných brýlí a štítů.

    Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula (56) řekl, že policie poskytne nedaleko pardubického letiště svůj sklad pro potřeby distribuce zdravotnického materiálu.

    Následně by se měly pomůcky rozšiřovat po Česku. Hamáček už předtím ujišťoval, že by se nemělo zapomenout ani na „obyčejné lidi“. Kdo, kdy a jak se k nim dostane, ještě ale není do detailů vyřešené…

    Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
    Video se připravuje ...

  • 2.Kdy bude zdravotnický materiál v Česku?

    Podle vyjádření vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (41, ČSSD) pro Blesk by mělo během dneška a víkendu dorazit téměř 120 tun zdravotnického materiálu.

    Z Číny ho mají dopravit letecké společnosti běžnými linkami, ale stát také mimořádně využije k přepravě dopravní ukrajinský letoun Ruslan An-124, na jehož palubu se vejde až 150 tun nákladu.

    „V sobotu je zlatý hřeb naší operace a to je Antonov An-124 Ruslan, který by měl přivézt přes 100 tun materiálu. Já si troufnu říci, že pokud přistane Ruslan, tak jsme z nejhoršího venku,“ řekl po vládním jednání ve čtvrtek Hamáček.

    Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) na tiskovce ve Sněmovně s rouškami (17.3.2020) Jan Hamáček (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) na tiskovce ve Sněmovně s rouškami (17.3.2020) | ČTK/Michal Krumphanzl

  • 3.Co všechno letadla dopraví?

    Hamáček čeká 30 milionů roušek, 6 milionů respirátorů atd. Ještě se prý ale uvidí, co doopravdy dorazí a kdy. „Vždycky může být nějaká komplikace, nevejde se to třeba na letiště nebo do letadla. Až to tady bude, tak teprve řekneme konkrétní počty,“ řekl Blesku.

    Video  Nedostatkové roušky a respirátory v Česku: Hamáček promluvil o velkých dodávkách z Číny (19.3.2020)  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 4.Kdo dostane respirátor?

    Respirátory té nejvyšší třídy, tedy FFP3, mají podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (33, ANO) dostávat jenom zdravotníci. „Běžní lidé nepotřebují respirátory nejvyšší kvality, ty slouží zdravotníkům, kteří přicházejí do kontaktu s infekčními pacienty,” řekl v rozhovoru pro MF Dnes.

    Podle Hamáčka má o tom, kdo má nárok na respirátor FFP3, FFP2 a nižší, rozhodnout nejprve Ústřední krizový štáb. Ten má zasedat právě dnes.

    Testování na koronavirus Bulovce: Muž přinesl malé dítě (14.3.2020) Testování na koronavirus Bulovce: Muž přinesl malé dítě (14.3.2020) | ČTK/AP Petr David Josek

  • 5.Kdo dostane roušku?

    Roušky budou nejprve fasovat zdravotnická zařízení a lidé v sociálních službách. Pak přijdou na řadu policisté, hasiči a vojáci. Nakonec je má dostat také široká veřejnost.

    „Ministerstvo vnitra bude pokračovat v dodávkách velkého objemu z Čínské lidové republiky (...) Počítám, že budeme zásobovat i takové profese, jako jsou řidiči MHD, prodavači,“ ujistil na tiskovce po čtvrtečním jednání vlády Hamáček.

    „Říkám otevřeně, že nemáme respirátor pro každého občana, to by ani nefungovalo. Tím základním ochranným prostředkem je rouška. Distribuce všem občanům je věc, kterou musíme připravit. Je nás tady 10 milionů, a pokud máme mít každý jednu (roušku), potřebujeme jich dovézt 10 milionů,“ upozornil Hamáček. Veřejnost pak požádal ohledně roušek o strpení.

    V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020) V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020) | Blesk:Daniel Černovský

  • 6.Kdy budou pro občany?

    Kdy lidé od státu dostanou roušku, zatím není jasné. V úterý ještě vicepremiér Jan Hamáček říkal, že by distribuce mohla začít v pondělí a následujících dnech, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56) tvrdí, že by je měli mít všichni do konce příštího týdne.

    Podle včerejšího vyjádření Hamáčka pro Blesk ale bude záležet, co právě dnes řekne Ústřední krizový štáb.

    Roman Prymula s rouškou na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020) Roman Prymula s rouškou na tiskovce na Úřadu vlády (17.3.2020) | Úřad vlády

  • 7.Bude jich dostatek?

    Vláda se podle Hamáčka snaží, aby roušku dostal každý občan. Jestli jich ale bude dostatek, bude záležet na tom, jestli dojednané dodávky dorazí tak, jak mají. „Naším cílem je, aby každý občan měl roušku, kterou by si samozřejmě mohl vyměnit. Ta rouška by mu měla vydržet týden,“ řekl Blesku.

    Za to, že je roušek a respirátorů v současné době nedostatek, se již vláda omlouvala.

    „Celá planeta chce roušky a respirátory, to víme. Omlouváme se za jejich nedostatek u nás v Česku. Naprosto totožná situace je v Rakousku, kde lidi vykupují galanterie, aby si ušili vlastní roušku. V Polsku i USA si roušky vyrábí sami zaměstnanci nemocnic. V Belgii vyzývají občany, aby svoje roušky a respirátory darovali zdravotníkům. V Japonsku mají k dispozici pro každého doktora jedinou na den. I v Jižní Koreji, o které se říká, jak dostala koronavirus pod kontrolu, lidi svou vládu kritizují za nedostatek masek. Problémy má i tak technologicky vyspělá země jako Izrael. Je to prostě všude a státy se teď mezi sebou předhání, kdo nakoupí aspoň něco. Divočina,“ uvedl premiér Babiš na facebooku. A po jednání vlády děkoval Hamáčkovi za práci jeho resortu na velkých dodávkách.

  • 8.Jak se budou roušky distribuovat lidem?

    Stát zatím tohle vyřešené nemá. Ministr zdravotnictví Vojtěch připustil, že jednou z možností je distribuce přes Českou poštu. K té by se podle šéfa Ústředního krizového štábu mohli přidat i hasiči a obce. Podle vicepremiéra Hamáčka ale o tom zase musí rozhodnout Ústřední krizový štáb.

    „Požádali jsme je o odpověď na otázku, zda se počítá s distribucí jednorázových roušek celé populaci,“ odpověděl Blesku. Jasno by mohlo být také dnes.

    Distribuce roušek? Možná přes Českou poštu Distribuce roušek? Možná přes Českou poštu | Blesk

  • 9.Jak by vypadala distribuce přes Českou poštu?

    Podle Vojtěcha by pošťák roušku vhodil přímo do poštovní schránky, takže by si pro ni nikdo nemusel nikam chodit. Navíc pro poštu by to nebyl problém. „Samozřejmě pokud nás vláda požádá, budeme roušky občanům distribuovat,” řekl Blesku její mluvčí Matyáš Vitík.

    Otázkou ale je, kolik se jich do schránek vejde, jak budou zabaleny a jestli by distribuce probíhala stejně jako doručování volebních lístků. Ty totiž dostáváme na počet osob trvale hlášených a pro některé lidi, kteří žijí mimo trvalý pobyt, to může být problém.

openha ( 23. března 2020 10:21 )

Rusko posílá do Itálie stovku vojenských epidemiologů a virologů, uvedlo v neděli ruské ministerstvo obrany. Dopraví je tam devět nákladních letadel Il-76, tři už odletěla, uvedla agentura TASS. V Itálii překročil počet obětí nákazy novým typem koronaviru pět tisíc.I TAK SE DÁ POMÁHAT !!!

juuuhele ( 20. března 2020 16:07 )

Moje žena ušila za 14 dní 6350 roušek a co vy? Vy umíte leda natahovat ruku a kritizovat. Český blbeček si neumí ušít roušku. Chlastat a fetovat, pobírat socky a kritizovat ty co se snaží, to mu jde. Spodina.

juuuhele ( 20. března 2020 16:04 )

U nás na jižní Moravě šijí obce pro občany roušky samy, si ji ušij sám.

juuuhele ( 20. března 2020 16:02 )

V Německu jsou úplně v pr.deli, tam už jen kopírujou Česko. My máme ca 800 nakaždných, Němců je 8 x víc, pak by museli mít 6 400 nakažených a kolik jich maj?Přes 20 000 a vy furt budete nadávat na Babiše.

juuuhele ( 20. března 2020 15:59 )

Roušku si může každý učít nebo vyrobit sám. Musí je dostat každý pracovník zdravotnictví, lékáren, potravinářství a drogerie. Občané většinou seděj doma na pr.deli a jenom kritizujou. Stačí plátěný kapesník a připevni k němu gumičku, tu klidně vytáhni z trenclí. A máš roušku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa