Co je vlastně droždí? Jedná se o živé buňky kvasinek, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Kvasinky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry mouky na alkohol a oxid uhličitý - právě ten způsobuje kynutí těsta.

Čerstvé, nebo sušené droždí?

Nejlepší droždí je samozřejmě čerstvé, protože čím jsou kvasnice mladší, tím lépe jsou schopny produkovat oxid uhličitý. Dnes se s ním setkáváme nejčastěji v podobě balených kostiček o hmotnosti 40 g. Musí se ale skladovat ve správných podmínkách, a to v chladu, ideálně při teplotách od 1 do 8 °C (max. do 10 °C), při kterých droždí nepracuje, a tím si uchová svou kvalitu po celou dobu trvanlivosti až do okamžiku jeho spotřeby. Při nákupu kontrolujte balení a datum použitelnosti. Kvalitní balení je totiž zárukou toho, že si droždí uchová své vlastnosti po celou dobu trvanlivosti. Čerstvé pekařské droždí má světle krémovou barvu, lasturový lom, snadno se drobí a příjemně voní.

Ale ani u sušených kvasnic se nemusíte bát, že by těsto nevykynulo. Instantní droždí vzniká dehydratací droždí čerstvého.  Jeho výhodou je delší doba trvanlivosti – až 18 měsíců, a možnost skladování při pokojové teplotě. Sušené droždí je určené k přímému použití a rozmíchá se do mouky. Díky tomu ušetříte jeden krok, protože nemusíte čekat, až vám vzejde kvásek

Kvásek z čerstvého droždí podle food blogerky

Příprava kvásku z čerstvého droždí ale není opravdu nijak složitá a nezabere ani moc času. O tom vás přesvědčí také food blogerka Mona Jaoua, která vám ve videu návodu ukáže, jak na kvásek z droždí vyzrát.

Video
Video se připravuje ...

Jak udělat kvásek, který vám zaručí perfektní výsledek 

Co budete potřebovat?

čerstvé droždí

cukr

mléko

Misku, která by měla být malinko větší - kvásek zvětší svůj objem asi na dvojnásobek.

Domácí kvásek jen ve 3 krocích

1. Droždí rozdrobte do misky a přidejte špetku cukru. Pak společně třete, dokud se obě suroviny nespojí v kaši. Kvasinky pro svůj růst a rozmnožovaní potřebují cukr. Pokud do těsta přidáváte také sůl, která kynutí zpomaluje, přidávejte ji až spolu s moukou, abyste kvasinky neusmrtili.

2. Poté ohřejte trochu mléka. Aby těsto úspěšně nakynulo a aktivita kvasinek byla maximální, mělo by mléko do kvásku přijít přibližně o teplotě 37 °C. Teplotu pečlivě ohlídejte. I když vyšší teplota pomáhá nastartovat činnost kvasinek a urychlit kynutí, horké mléko by mohlo kvasinky usmrtit.

3. Nakonec kaši z droždí zalijte ohřátým mlékem, dobře promíchejte a směs nechte odpočinout asi 10 minut na nějakém teplém místě. Během této doby by měl vzejít kvásek ve formě husté pěny. Kvásek pak přimíchejte k ostatním surovinám a tak vypracujete kynuté těsto. Vše důležité o kynutém těstě najdete zde!

A pak můžete rovnou vyzkoušet i recept na české buchty, které se povedou na první pokus. Nebo některý z těchto receptů z kynutého těsta.