Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Novinky s rouškami, ošetřovným i omezení pendlerů. Otce u porodů Babišova vláda zavrhla

Aktualizováno -
19. března 2020
23:11
Autor: simao, Darina Jíchová - 
19. března 2020
18:02

Andrej Babiš (ANO) svolal vládu i na čtvrtek 19. března. Zasedla nakonec od 15:00 - a týden od vyhlášení stavu nouze v Česku, který výrazně omezil život řady lidí a přinesl i nové a přísné restrikce. Další novinky ve Strakově akademii oznámili ve čtvrtek večer. Návrh ohledně ošetřovného, dodávky roušek, omezení pendlerů či podporu pro firmy, které musely kvůli zákazům zavřít.

„Jak jsem řekl, že jsme ve válce, tak naše armáda si myslím, že postupuje velice dobře. A já jsem šťasten, že žiju v zemi, kde zdravotní systém díky nasazení všech zúčastněných odolává náporu viru a kde v drtivé většině lidé respektují vyhlášená rozumná bezpečnostní opatření a že nepropadají skepsi a že jsou kreativní a solidární. Já si myslím, že je to úžasné a musím říct, že jsem na vás občany velice hrdý,“ pochvaloval si Babiš na tiskovce po jednání vlády.

„Vláda funguje jako tým, já mám z toho dobrý pocit,“ uvedl také Babiš a chválil za odvedenou práci Jana Hamáčka. Vicepremiér a ministr vnitra dorazil tentokrát ve výrazném modrém svetru (nikoli červeném) a pro změnu děkoval i těm, kteří šijí po večerech roušky, protože „to, aby celá populace měla zahalený nos a ústa je základní předpoklad pro to, abychom zásadně omezili šíření toho viru a aby fungovala ta opatření, která jsme udělali v minulosti“.

Roušky a respirátory na cestě

„Máme 90 procent zásob v prodejnách potravin, nákupy se normalizují a máme na cestě miliony respirátorů a miliony roušek,“ sliboval premiér Babiš.

S ministerstvy zdravotnictví a vnitra se domluvil systém distribuce roušek, podotkl Babiš, podle kterého je Česko jednou z mála zemí, které se povedlo úspěšně dořešit dodávky z Číny prostřednictvím několika letadel. „Ministerstvo vnitra bude pokračovat v dodávkách velkého objemu z Čínské lidové republiky,“ ujistil Hamáček.

„Počítám, že budeme zásobovat i takové profese, jako jsou řidiči MHD, prodavači,“ věří Hamáček a podotkl: „Říkám otevřeně, že nemáme respirátor pro každého občana, to by ani nefungovalo. Tím základním ochranným prostředkem je rouška. Distribuce všem občanům je věc, kterou musíme připravit. Je nás tady 10 milionů, a pokud máme mít každý jednu (roušku), potřebujeme jich dovézt 10 milionů.“

Hamáček věří: Situace se uklidní

Nelze rozdat všechny roušky, které se přivezou, je nutno si vytvářet i rezervy, míní Hamáček. A u plošného rozdání roušek prosil veřejnost o strpení a používání vlastních bavlněných či látkových roušek.

V pátek přiletí ze Šangaje letoun společnosti China Eastern, který dopraví 1,1 milionu respirátorů, v sobotu dorazí další s několika miliony roušek. „V sobotu je zlatý hřeb naší operace a to je Antonov AM 124 Ruslan, který by měl přivézt přes 100 tun materiálu. Já si troufnu říci, že pokud přistane Ruslan, tak jsme z nejhoršího venku,“ dodal k velké dodávce z Číny prostřednictvím tohoto armádního megaletounu, po které se dle Hamáčka situace uklidní.

„Látkové roušky se staly hitem nejen v ČR, ale napříč Evropou,“ podotkl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) a přiznal, že až dnes začalo MPO vyjednávat s producenty českého textilního průmyslu.

„Falešné pendlery pouštět nebudeme“

Řešili se však i Češi pracující v Německu a Rakousku - tzv. pendleři. „Chápu, že celá řada rodin je v situaci, kdy je prostě závislá na tom příjmu pendlera a nechceme dělat nic, co by ty rodiny zásadním způsobem poškodilo, ale potřebujeme spolupráci i z druhé strany. My jsme několikrát upozorňovali na to, že možnost našich občanů jezdit za prací do zahraničí je velkou mezeru v karanténních opatřeních, která děláme,“ upozornil Hamáček.

„Mám bohužel informaci, že ty hranice překračují i lidé, kteří nemají status pendlera. V podstatě si potvrzení vymyslí, nebo si ho někde zfalšují. Nám přes hranice jezdí víc lidí, než by mělo. Pendleři, kteří jsou pendlery, pak velmi často nedodržují to, k čemu jsme je vyzývali  - aby jeli do práce, vrátili se zpátky a pak už nikam nechodili, protože opravdu mohou být rizikoví,“ postěžoval si Hamáček.

Video  Češi jezdící během pandemie koronaviru do Německa a Rakouska za prací: Hamáček si chce posvítit na falešné pendlery  - ČTK
Video se připravuje ...

Od 21. března od půlnoci proto nebude do zahraničí vpuštěn nikdo, kdo kromě potvrzení nebude mít knížku přeshraničního pracovníka, kam policie vyznačí datum výstupu ze země a datum příjezdu, až se pendler vrátí z práce domů.

„Během tří dnů zjistíme, kdo je pendler a kdo není. Falešné pendlery pouštět nebudeme," dodal vicepremiér s tím, že lidé si nemusí tyto dokumenty tisknout z internetu, ale dostanou je na hranicích od policistů při prvním výjezdu. Varoval před úplným zákazem přejezdu pendlerů přes hranice, pokud ani toto nebude fungovat.

Babiš vedle toho uvedl, že vláda dnes rozhodla o pomoci pro firmy, které musely zavřít kvůli nařízení vlády. Její konkrétní obrysy však ještě musí projednat. „My musíme velice detailně promyslet, jakým způsobem podpoříme a jak rychle podpoříme ty firmy, které se dostanou do obtíží,“ podotkl.

V úterý se ve Sněmovně bude řešit na mimořádné schůzi ošetřovné, připomněl Babiš. Řešit by se tam však měly právě i otázky rozpočtu a ekonomických ztrát.

Maláčová: Antivirus a ošetřové u dětí do 13 let

Ošetřovné by mohly nově čerpat všechny rodiny s dítětem do 13. narozenin. 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu,“ uvedla Jana Maláčová (ČSSD). „Tento zákon bude platit po celou dobu mimořádného opatření a bude platit zpětně,“ pokračovala.

Rodiny, které si již o ošetřovné požádaly, nebudou muset posílat novou žádost, upozornila ministryně práce a sociálních věcí. Nyní se ošetřovné vyplácí u dětí do 10 let, u samoživitelek do 16 let. „Celé toto opatření bude stát zhruba 2,7 miliardy korun měsíčně,“ uvedla Maláčová s tím, že se týká 190 tisíc osob, na které lze čerpat ošetřovné.

Ve výši 424 korun denně mají mít nárok na ošetřovné nově i OSVČ.

Maláčová upozornila, že začíná registrovat i nápor na Úřady práce ze strany živnostníků. A oznámila i další novinku. Vláda bude přispívat firmám ve dvou kategoriích na mzdy, aby nedocházelo k propuštění lidí a aby byla ochráněna pracovní místa - stát se tak má v případě karantény, kdy k dnešnímu dni je evidováno 24 tisíc karantén. Ale také v případě všech firem, které musely ukončit činnost kvůli ochraně veřejného zdraví a rozhodnutí vlády. Tyto firmy, které byly zavřeny, mají povinnost kvůli překážce na straně zaměstnavatele dál proplácet 100 procent mzdy, stát by jim refundoval v rámci programu „Antivirus“ 80 procent této částky.

Jde o opatření, dotýkající se 100 tisíce lidí a za částku 1,1 miliardy, vypočetla Maláčová.

Video  Maláčová v roušce a nové návrhy: Ošetřovné na děti do 13 let a pomoc firmám, které musely zavřít kvůli koronaviru a zákazům  - ČTK
Video se připravuje ...

Nové časy pro nákupy seniorů

Mění se doba, kdy mají senioři nakupovat v obchodech - upravuje se na čas mezi 7. a 9. hodinou. „Došlo k určité úpravě, pokud šlo o ty vymezené hodiny pro důchodce, seniory,“  upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že původní hodiny mezi 10 a 12 nebyly nejvhodnější. Vedle seniorů mohou do obchodů v tento čas i hendikepovaní lidé s průkazem ZTP. 

„My jsme vlastně omezili pohyb, lidi, kteří jedou na chatu, mají být na chatě, to je stejné, jako by šli domů,“ uvedl Babiš. Hamáček upozornil, že nedojde na blokády dálnic a silniční kontroly, ale policie se podívá na to, zda lidé musí cestovat, či nemusí.

Otcové a zákaz u porodů. Mají smůlu

Vojtěch uvedl, že mimořádné opatření ukládá všem (nikoli jen klíčovým) poskytovatelům akutní lůžkové péče vyčlenit lůžka pacientům s COVID-19. „I další nemocnice musí být takto připraveny,“ podotkl.

Na vládě se však řešila i přítomnost otců u porodů. „My jsme dostali od té doby celou řadu připomínek od poskytovatelů zdravotních služeb, že toto riziko je poměrně velké, aby nebyla nákaza zavlečena do nemocnice,“ vysvětloval Vojtěch, proč otcové nebudou moci v porodnicích k porodům. „Už není čas pro výjimky, výjimky by se měly spíše omezovat,“ dodal.

Pět nakažených ve vážném stavu

„Máme několik pacientů, kteří jsou ve vážném stavu na JIP, jsou připojeni na plicní ventilaci,“ připomněl Vojtěch, že na ventilaci je i pacient ročník 1961 a nejde tak přímo o seniora. „Nemusí to znamenat pouze to, že ta nemoc ohrožuje pouze pacienty seniorního věku,“ upozornil.

„Aktuálně máme v ČR 63 hospitalizovaných pacientů, z toho těch počet vážně nemocných je zhruba pět a čtyři lidé jsou na plicní ventilaci (...) To jsou ti hlavní pacienti, které sledujeme," shrnul Vojtěch. Jejich stav je „v zásadě relativně stabilizovaný, ale velice vážný“.

O výjimce pro nošení roušek pro moderátory a tlumočníky do znakové řeči vláda jednala. Ale neudělí ji. „Pan Prymula byl striktně proti, my jsme si řekli, že by to byl asi špatný příklad pro obyvatele, když jsme řekli, že všichni by to měli mít. Nakonec jsme se domluvili, že nechceme dávat žádnou výjimku na to,“ uvedl Babiš. Pro tlumočníky do ochranné řeči Hamáček doporučil ochranný štít, jako mají doktoři.

Vždy můžeme přitvrdit, vzkázal Babiš

„Já jsem optimista,“ uvedl ohledně další prognózy premiér Babiš. „Když všichni pochopí, že je důležité, aby následovali naše doporučení, tak ano, bude to stoupat, to je jasné, my rychleji testujeme (...), to se ještě nějak projeví, ale když se podíváte, co se děje v jiných státech, v Bavorsku, v Itálii, to je absolutní katastrofa, tam je mrtvých víc než v Číně, tak si myslím, že jsme na tom obstojně,“ míní premiér. „Samozřejmě můžeme vždycky přitvrdit,“ dodal Babiš.

Hamáček se domnívá, že „nejsme v situaci, kdybychom jeli po skluzavce do Itálie“. „Říct jméno, tak to je začátek nějakého obrovského průšvihu,“ uvedl Hamáček ke konkrétní identifikaci nakažených. Varoval před „peklem“ na menších vesnicích, obcích, kde by lidé zjišťovali, kdo je doma kvůli koronaviru. „Netroufli jsme si označit dveře nějakou nálepkou karanténa,“ dodal.

Video  Nedostatkové roušky a respirátory v Česku: Hamáček promluvil o velkých dodávkách z Číny (19.3.2020)  - ČTK
Video se připravuje ...

Kovo ( 20. března 2020 20:24 )

Dobrý večer cesky národe. Pokud jste viděli zpravi, Náš soudruh Babiš si na tu jeho hubu, dokázal vzít roušku z Českou trikolorou, to je neopustitelne. StB Babiš.

Citronel ( 19. března 2020 22:29 )

Každé ráno kupuji svačinu i oběd a se mnou desítky dělnický svoloče,nemám pak jinou možnost kde nakoupit a z práce se vracím pozdě a utahanej.Kdo toto vymýšlí,ten nemá vůbec ponětí jak to chodí.

verka1 ( 19. března 2020 22:09 )

Dýcháme! Žijeme! Asi zapomněl uvázat šňůrku.

getras ( 19. března 2020 21:46 )

A co jako? My snad nedýcháme?

verka1 ( 19. března 2020 21:34 )

U nás otevírají v 8 h. lékárny, drogerie...
A ráno zase v 7 h. chodí pracující si nakoupit do práce jídlo, a zítra nemůžou.
Měli pro důchodce dat hodiny od 8-10 h.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa