Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expedici Tatra kolem světa 2 ani koronavirus nezastavil. Musela ale změnit trasu

Autor: ČTK, sova - 
19. března 2020
14:40

Členové expedice Tatra kolem světa 2 pokračují i přes současnou pandemii koronaviru ve své cestě, na kterou vyrazili zhruba před měsícem z Prahy. Kvůli šíření nákazy museli ale změnit trasu. Posádka projela Balkán a Turecko až ke gruzínské hranici, která ale byla pro cizince už uzavřena. Cestovatelé se proto obrátili a vyrazili do centrálního Turecka, chtějí navštívit město Kars a dál jet směrem na západ. Za tým Tatry to ve čtvrtek sdělila Kateřina Božková.

Expedice se vydala na cestu kolem světa 22. února od pražského Rudolfina a jejímu odjezdu přihlížely stovky lidí. Členové posádky mají v plánu ujet za tři roky zhruba 270 000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů. Expedice chce navázat na výpravu Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Jedním z hlavních cílů je podobně jako tehdy šířit dobré jméno Česka a českých výrobků ve světě.

První dva týdny cesty po Balkánu, při takzvané nulté etapě, členové výpravy testovali a ladili vůz. První ostrá etapa odstartovala 14. března z Istanbulu a posádka vyjela směrem k turecko-gruzínským hranicím. Oficiální bezpečnostní nařízení informovalo, že hranice se uzavřou o půlnoci ze 17. na 18. března.

Turecko místo Gruzie

Až na hranicích ale zjistili, že se gruzínská vláda dohodla, že do země nebude cizince vpouštět už od 17. března, popsala peripetie expedice Božková. Po zjištění, že do Gruzie se v těchto dnech není možné dostat, proto cestovatelé podle ní vyrazili směr centrální Turecko.

Božková současně doplnila, že se cestovatelé nedostali do karantény a jejich putování pokračuje dál.

První výprava Tatry kolem světa vyrazila do světa v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál. Do Prahy se ale výprava vrátila až v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí o ni opadl.

Zahynul člen původní výpravy

Z filmů i seriálu sešlo, vzniklo jen několik knížek, dobových televizních reportáží nebo plechové a papírové modely speciálního auta. Stínem výpravy byla smrt jednoho z jejích členů FrantiškaJeniše, který zahynul při sjíždění řeky v Pákistánu.

Ze současné výpravy má vzniknout mimo jiné televizní seriál, prvních deset dílů odvysílá stanice Prima Zoom letos na podzim.

fero52 ( 7. září 2020 10:19 )

OTAZNÍKY KOLEM CESTOVKY „TATRA KOLEM SVĚTA 2“
aneb
HAVLÍČKOVA PODIVNÁ „EXPEDICE“: http­s://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­m/2020­/09/o­tazni­ky-kolem-cestovky-tatra-kolem.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa