Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Doktoři radí: tohle nedělejte! Těchto 7 věcí může ohrozit na zdraví vás i druhé

  • 5. dubna 2020 | 06:00

    Jsou činnosti nebo zvyklosti, nad jejichž vykonáváním jsme nikdy pořádně nepřemýšleli. Naučili jsme se je už jako děti, celý život jsme se jich drželi a sdílíme je nadále i se svými dětmi a blízkými. Ukazuje se však, že některé z nich nemusí být úplně bezpečné, a v některých případech nám mohou dokonce uškodit!

    Pokud například krvácíte z nosu, nezaklánějte hlavu. Nečistěte si zuby hned po jídle a neledujte popáleniny. Tyhle a mnohé další, nevědomky přejaté a zautomatizované činnosti byste už neměli dělat.

  • Nefoukejte na jídlo svého dítěte

    Autor: istock.com

    Proč je to špatně? Během foukání na jídlo dítěte (stejně jako při sdílení jídla, nápojů, zubních kartáčků atd.) přenášejí rodiče bakterie do jeho ústní dutiny. Když dítě ještě nemá zuby, je chrup nejzranitelnější. Začíná se totiž teprve vyvíjet, a bakterie tak do něj mohou snadno vniknout.

    Co byste měli místo toho udělat? Nesdílejte své jídlo, pití ani nádobí se svým dítětem a nefoukejte mu na jídlo. Je lepší chvíli počkat, než vychladne.

  • Nezaklánějte hlavu, když krvácíte z nosu

    Autor: istock.com

    Proč je to špatně? Záklonem hlavy můžete způsobit, že se začnete krví dusit, jelikož steče až do zadní části hrdla.

    Co byste měli místo toho udělat? Posaďte se a držte bradu rovnoběžně s podlahou, popř. nastavte se mírně do předklonu. Dvěma prsty stlačte měkkou část nosu a držte ji alespoň pět minut. Na kořen nosu nebo zátylek můžete také přiložit studený obklad. 

  • Nezvedejte člověka, který omdlel

    Autor: istock.com

    Proč je to špatně? Důvodem, proč lidé omdlí, je náhlý pokles krevního tlaku, v důsledku čehož se zmenší proudění krve do mozku. Pokud osobu zvednete, budete tím stále bránit krvi v tom, aby se tam dostala.

    Co byste měli místo toho udělat? Je důležité, aby hlava osoby byla níž než hrudník. Přimějte proto člověka, aby si sedl a předklonil se. Nebo ještě lépe – aby se položil na zem s nohama vzhůru. V této poloze by měl zůstat několik minut. A předtím, než vstane, se ujistěte, že se cítí v pořádku.

  • Nevysávejte ústy jed z hadího uštknutí

    Autor: istock.com

    Proč je to špatně? V dnešní době existuje proti hadímu či jinému uštknutí účinná protilátka, a je tak velmi vzácné, že taková nehoda skončí smrtí – stává se to pouze v pěti setinách případů. Okamžité vysátí jedu ústy však podle odborníků nepomáhá, a tak není důvod se o něj pokoušet.

    Co byste měli místo toho udělat? V takové situaci osobu okamžitě položte na zem a nechte ji v klidu ležet, aby se jí zbytečně nerozšířily cévy, a jed se tak nešířil mnohem rychleji.

  • Nečistěte si zuby hned po jídle

    Autor: istock.com

    Proč je to špatně? Poškozuje to sklovinu, ochrannou vrstvu zubů.

    Co byste měli místo toho udělat? Ráno si vyčistěte zuby před snídaní. Pokud si je přece jen chcete vyčistit po jídle, nejprve si ústa vypláchněte vodou a poté vyčkejte okolo čtyřiceti minut, než se do čištění pustíte.

  • Nepřikládejte led na modřiny

    Autor: istock.com

    Proč je to špatně? Protože je pokožka velmi jemná! Pokud přiložíte kostku ledu na modřinu, snížíte příliš rychle krevní tok, a naopak zpomalíte hojení. Navíc si můžete způsobit i lehké omrzliny. 

    Co byste měli místo toho udělat? Proces ledování je účinný, ale při těchto podmínkách: zabalte led do ručníku nebo jiné tkaniny. Ihned po úrazu ho přiložte na postiženou oblast, ale nenechávejte ho tam déle než deset minut.

  • Na popáleniny nepatří led ani máslo

    Autor: istock.com

    Proč je to špatně? Nedržte se babských rad! Ty vám při léčbě popálenin nepomohou. Popálenina prostupuje hlouběji do pokožky a je třeba ji účinně ochladit, a zastavit tak poškození tkáně.

    Co byste měli místo toho udělat? Zapomeňte na kostku ledu. Popálené místo vložte pod studenou tekoucí vodu a nechte ho tam dostatečně dlouho. Doporučuje se až dvacet minut.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...