Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dáme na tlamu viru z Wu-chanu: Gottův fanoušek s kamarádem rozhýbali rozvoz roušek po kraji

Autor: mat - 
19. března 2020
14:31

Jeden je fanouškem loni zesnulého Karla Gotta a zpívá v kapele s příznačným názvem Karel Gott revival Morava, druhý se angažuje v politice. Josef Bouda a Filip Zachariáš už se nemohli dívat na to, jak se pitvá kritický nedostatek roušek a respirátorů ve dnech, kdy vzal Česko ztečí koronavirus. Spustili akci, která „chytla“ celé Bučovicko, kde oba bydlí. Roušky teď v regionu šije každá zručná rodina. Oba kamarádi je rozvážejí potřebným.   

„Díky společnosti Dina Hitex i rodinám Bohdany Hebronové, Haluzových, Karabinových, módnímu návrháři z Rašovic Michalu Veselému a dalším se nám podařilo rozvést už více než dva tisíce roušek,” prozradil Zachariáš.

Rozváží každý den potřebným

Právě díky těmto obětavcům mohly být roušky dodány i mimo samotné Bučovice. Mezi obdarovanými jsou tak i poštovní doručovatelky, šoféři a šoférky autobusů nebo policisté, kteří doplnili zaměstnance supermarketů, masny, trafiky, čerpací stanice, jež dostali ochranné pomůcky v první vlně. 

Komunita přátel vytvořila prostřednictvím facebooku během několika hodin síť dodavatelů látek, výrobců a distributorů. Tento koloběh funguje v těchto dnech v podstatě nepřetržitě dnem i nocí.

„Řada klíčových profesí do dnešního dne neobdržela žádné, nebo jen zanedbatelné množství nezbytných ochranných pomůcek. Fungující vazby a kontakty jednotlivců se tak ukázaly jako klíčové při fungování systému komunitní pomoci,“ dodal Zachariáš a poděkoval všem za vstřícnost a obětavost.

Dáme na tlamu viru z Wu-chanu!

Bouda, jehož revivalová kapela má teď díky koronaviru nedobrovolnou pauzu, dokonce vymyslel pro celou iniciativu úderné heslo »Na Moravě na tlamu, dáme viru z Wuchanu!« „Je hodně povzbuzující, když vidíte, že na naši iniciativu reagují vstřícně jednotlivci i celé rodiny," řekl Blesk.cz.

Poslední várka tisícovky roušek Made in Bučovice zamířila ve čtvrtek do vyškovské nemocnice, kde Josef s Filipem uslyšeli od lékařů a zdravotního personálu velké díky. „Nestíháme. Rozvážíme dnem i nocí, sháníme materiál pro další šití. Kapela má teď pauzu, respektive se zapojila do této pomoci. Není zbytí,“ svěřil se kapelník populárního revivalu.  

VIDEO: Brněnská firma Respilon vyvinula roušku Virus Killer, která zadrží koronavir. Stát by měla od 200 korun.

Video  Brněnská firma Respilon vyvinula roušku Virus Killer, která zadrží koronavir. Stát by měla od 200 korun.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa