Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovensko má zřejmě první oběť koronaviru. Babičku (†84) nakazili syn s vnukem

Aktualizováno -
20. března 2020
16:07
Autor: vei, ČTK, Darina Jíchová - 
19. března 2020
07:50

Na Slovensku zemřela žena (†84), která onemocněla koronavirem. Přesnou příčinu smrti s nákazou určovala až soudní pitva. Mohlo by ale jít o první oběť nemoci Covid-19 u našich sousedů. Informoval o tom portál tvnoviny.sk. Nový koronavirus se začal šířit z čínského města Wu-Chan a dnes má hlavní epicentrum v Evropě.

Možná první obětí, která onemocněla novým druhem koronaviru, je na Slovensku seniorka (†84). Trpěla vážnými zdravotními problémy. Potvrzena byla u ní také nákaza koronavirem – ale přímou souvislost mezi nemocí a jejím úmrtím musí podle končícího premiéra Petera Pellegriniho prokázat až nařízená soudní pitva.

Žena z Bánské Bystrice se měla novým typem koronaviru, který způsobuje nemoc Covid-19, nakazit od svého syna a vnuka, kteří se vrátili ze zahraničí. S akutními zdravotními problémy ji přijali v nemocnici v Nitře.

Podle portálu tvnoviny.sk žena kromě nákazy koronavirem trpěla aterosklerózou, chronickým selháváním srdce, permanentní fibrilací síní a překonala infarkt myokardu.

„Zatím odmítám oficiálně potvrdit, že máme úmrtí na COVID-19, vzhledem k tomu, že šlo o pacientku s těžkým zdravotním stavem,“ komentoval úmrtí ve středu Pellegrini.

Odborníci s Pellegrinim nesouhlasí

„Pitvou se potvrdilo, že dotyčná paní zemřela na rozsáhlý infarkt myokardu,“ oznámil ve čtvrtek večer po zveřejnění pitvy Pellegrini.

Premiér Pellegrini odmítá přijmout, že zemřelá seniorka je první slovenskou obětí koronaviru, odkazuje na to, že podle pitvy byl příčinou smrti infarkt myokardu. Proti Pellegrini vystoupili přední slovenští odborníci: viroložka Tatiana Betáková, přednostka Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Komenského Margita Špaleková a soudní lékař Peter Kováč, podle nich by se důchodkyně jako oběť koronaviru počítat měla.

„V první řadě by se měla metodika používat konzistentně,“ reagoval na nastalou polemiku Kováč. „Ve středu se v tabulce, která zaznamenává mrtvé, objevil údaj o prvním zemřelém a potom zmizel, potom se tam zase objevil a zase zmizel,“ popsal chaos kolem úmrtí Slovenky. „Podívejte se na to reálně, té paní bylo 84 let, musela mít nějaké další onemocnění. Bezprostřední příčina smrti je selhání srdce, ale infekce koronaviru k úmrtí mohla přispět,“ vypověděl Kováč.

„Lidé s vedlejšími onemocněními jako nemoci srdce, vysoký krevní tlak, cukrovka a problémy s dýcháním patří do ohrožené skupiny lidí, kteří podléhají koronaviru,“ vysvětlila Betáková. Špaleková poukázala na to, že všude ve světě se za oběti koronaviru považují i lidé, kteří vedle této infekce trpěli i jiným onemocněním.

Koronavirus na Slovensku

Slovenská vláda kvůli novému koronaviru rozšířila nouzový stav ve zdravotnictví. Opatření, které vstoupí v platnost ve čtvrtek, umožní státu povolat do služby i zdravotníky ze soukromého sektoru. Vyplývá to z rozhodnutí kabinetu premiéra Pellegriniho, který pracovníkům ve zdravotnictví také zakázal stávkovat. 

V Česku ode dneška nesmíte ven bez ochrany úst a nosu. Nařízení platí od půlnoci. Od 10 do 12 hodin jsou pak obchody s potravinami, lékárny a drogerie určené především lidem starším 65 let.  

Lékaři u nás potvrdili 522 nakažených. Lidé, kteří se z nákazy vyléčili, jsou stále tři. Wu-chan dnes poprvé nehlásí žádný případ nové nákazy.   

lesanka ( 19. března 2020 13:44 )

Pani zomrela na infarkt. Nešírte paniku!

dajanca ( 19. března 2020 12:06 )

Paní by stejně dříve nebo později umřela. Těch zdravotních problémů měla více než dost. jestli s nimi žila v jedné domácnosti, tak se mohla klidně nakazit. U nás, musíme zaklepat, ještě nikdo nezemřel. Nejvíce nakažených je u nás ve věkových kategoriích 25-44 let a jsou to více muži. Lidé nad 65+ jsou méně nakažení.

verka1 ( 19. března 2020 11:16 )

Musíme si jen myslet na co paní zemřela. Příčina smrti je nejistá.

mazliva.samicka ( 19. března 2020 10:44 )

syna zastřelit a vnuka oběsit....jděte do prd...e

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa