Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První Čech, který dostane „zázračný“ lék na koronavirus! Syn taxikáře ve vážném stavu promluvil

Autor: jim - 
18. března 2020
21:58

Řidič Uberu, který leží v kritickém stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a je připojený na mimotělní oběh, vyhrál neoficiální "loterii". Vůbec jako první Čech dostane experimentální lék Remdesivir. Přípravek by měli získat i další pacienti v kritickém stavu, jenže se neví, kdy lék, který pomáhal vyvíjet Čech, do ČR dorazí.

V rodině taxikáře je konečně čas na mírný optimismus. Poté, co se jeho stav začal zhoršovat, přináší nemocnice dobrou zprávu. Obdrží zahraniční lék Remdesivir, který mohou dostat pouze pacienti, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu vyžadují plicní ventilaci.

Záleží na něm

O své pocity se pro televizi Prima podělil syn nakaženého řidiče taxi služby Marek Markovič: „Tak je to určitě skvělý pocit, je to nějaká naděje, je i vidět, že se doktoři snaží, a vlastně teď už to záleží všechno na něm, na jeho imunitě, jak se tomu poddá, jak ten lék přijme, co to s ním udělá, no a snad to dopadne všechno dobře. Každopádně jsem chtěl také poděkovat, že ten lék teda budou mít konečně a že mu ho dají, no, to je strašně rád, už aby byl zdravý,“ přeje si syn.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly získalo Česko souhlas firmy, že může být na našem území lék užíván. Roli na vyřízení dohody mohla mít i česká stopa, protože  1 z jeho objevitelů je Čech, který tam žije, dr. Cihlář,“ řekl pro televizi Prima náměstek. Nový lék proti koronaviru ještě není registrovaný a doposud nebyla dokončená studie ohledně případných nežádoucích účinků.

Zatím ani není jasné, kdy první dávka léku do Česka dorazí, přesto jsou podle ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Davida Felta na převzetí a aplikování připravení: „Pacientovi ho podáme, tak, jako by to byl normální lék, není to nic úplně speciálního ve smyslu nějaké zvláštní formy nebo něčeho takového, je to normální infuze,“ popsal postup ředitel nemocnice pro televizi Prima.

Nakažený syn?

Nový typ koronaviru nejspíš infikoval také syna řidiče taxi služby. Marek Markovič se televizi Prima svěřil, že na sobě cítí příznaky koronaviru: „Tlačí mě na hrudníku, asi to jsou zřejmě průdušky a trošičku, už je to trošičku malinko horší, ale ještě se to nějak tak dá, zatím to není až tak moc kritické, ale dá se to, no, dneska už tu byli, vzali nám odběry, a zítra by měly být výsledky.“ 

Pravdalidem ( 20. března 2020 13:12 )

Jsem synovec nakaženého pána kterého tady všechni znáte jako" taxikáře" . Je hrozné že stát lže a snaží se lidi a nás uklidnit že nějaký lék posílají z USA. Je teprve domluvená spolupráce s možným převozem do ČR . Bylo řečeno paní M. že lék bude do 15h u strýce. Dnes už to je třetí den a pořád nic . Žádný lék se ani do konce tohoto týdne už podávat nebude . Budeme rádi jestli vůbec dorazí a hlavně kdy ???? Tyhle informace o léku z USA jsou tu jen proto aby se vyřešil syn taxikáře který byl v TV a na internetu a mluvil veřejně o tom jak stát a zdravotnictví pochybylo.

.tg.bb ( 19. března 2020 15:19 )

Chápu, že ty něco podobného vynalézáš 8x do týdne.

zada ( 19. března 2020 13:38 )

no přeci je z ameriky a bude hodně drahý, tak aby to společnost "unesla" , když už jsou třeba ve výzhkumu i daleko levnější, žše jo?!?

zada ( 19. března 2020 13:37 )

Osobně si myslím, že to je jen amícký "klip", aby sem mohli za draho lék dovážet. Dávají ho jen těm i kterých jsou přesvědčeni že přežije...aby to mělo reklamu. Ostatně Japonci už mají lék dávno, alespoň to proběhlo tiskem. Tak roč nekoupit ten, když už se normálně vyrábí a je vyzkoušen! Něco mi tu s tím amíckým lékem nehraje!

poletucha ( 19. března 2020 13:11 )

Synek v rozhovoru uvádí,že rodina chodila otce na běžné odd.navštěvovat! V době absolutního zákazu návštěv??!! Tady někdo kecá...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa