Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čtyři sanitky v Praze zajišťují domácí odběry. Další je vyčleněná pro nakažené koronavirem

Autor: ČTK - 
18. března 2020
10:58

Od úterního dne jezdí po Praze speciální sanitní vůz vyčleněný přímo pro lidi s pádným podezřením nákazy COVID-19. Posádka sanitky má protichemické obleky pro opakované použití, a také veškerou potřebnou výbavu k tomu, aby byl rizikový pacient během převozu co nejvíce izolován od okolí. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy (ZZS) do Prahy také vypravila čtyři vozy určené pro domácí odběry.

Od úterý jezdí po Praze čtyři vozy, jejichž posádky provádějí doma výtěry pacientům, aby odebraly vzorky k testování na přítomnost koronaviru. ZZS poskytla auta, řídí je strážníci městské policie. „Prioritně se zaměřujeme na odběr vzorků u pacientů starších 65 let, kteří jsou ohroženou skupinou. Vozy vysíláme na žádost Hygienické stanice hlavního města Prahy, nevyjíždějí na základě telefonátů na tísňovou linku 155,“ uvedl ředitel pražské ZZS Petr Kolouch. První takové vozidlo jezdí od 5. března, v pátek přibylo další. Za den dokáže posádka objet asi 30 adres.

Tým speciálních činností

„Tým speciálních činností jsme zřídili, abychom zefektivnili operační řízení provozu. V případě, že poskytujeme péči pacientům, u kterých je vysoký předpoklad onemocnění COVID-19, nebo je u nich nemoc potvrzená, vysíláme primárně tento tým,“ uvedl Kolouch. Je dvoučlenný a disponuje veškerým potřebným vybavením.

Ochranné pomůcky speciálního týmu jako protichemické obleky a gumové holínky jsou omyvatelné a po dekontaminaci, kterou pro ZZS provádějí hasiči, je možné je znovu použít.
Pražská záchranka vyčlenila pro převoz osob, u kterých panují pádné obavy z nákazy koronavirus, speciální sanitku i s personálem. Pražská záchranka vyčlenila pro převoz osob, u kterých panují pádné obavy z nákazy koronavirus, speciální sanitku i s personálem. | ZZS Praha

Připravené pro kontakt s nakaženým jsou podle Koloucha i ostatní posádky. „Z preventivních důvodů proto používají při všech zásazích adekvátní ochranné pomůcky,“ dodal.

Narůstají testovaní i nemocní

Ke středečnímu ránu bylo otestováno přes 7660 vzorků, nákaza se potvrdila u 464 osob. Další možností testování jsou odběry na 17 místech v nemocnicích, jsou to infekční kliniky a speciálně postavená odběrová místa, kam mohou lidé docházet nebo dojet autem. V Praze to jsou čtyři nemocnice – v Motole, na Bulovce, v Krči a Střešovicích, za den stihnou zhruba 600 odběrů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa