Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pivovar v zakázané zóně dovařil. Litovel zastavil výrobu nejméně na dva týdny

Autor: ČTK, tsv - 
18. března 2020
11:10

Pivovar Litovel nejméně na dva týdny zastavil výrobu a distribuci piva. Litovel na Olomoucku od pondělního rána spadá do oblasti uzavřené hygieniky kvůli vyššímu výskytu koronaviru. Pozastavení výroby litovelský pivovar oznámil na sociálních sítích. Pivovar ročně uvaří v průměru 210 000 hektolitrů piva a zaměstnává dvě stovky lidí.

„Mimořádná situace v ČR, v Litovli a 20 okolních obcích se samozřejmě zásadním způsobem dotýká nejen našeho pivovaru, ale nás všech. Nad rámec Veřejné vyhlášky opatření obecné povahy ze dne 16. 3. 2020 přistoupil Pivovar Litovel k úplnému zastavení výroby a distribuce minimálně na 14 dní stanovené karanténní lhůty,“ stojí v oznámení Pivovaru Litovel na facebooku.

„Věříme, že náš zodpovědný přístup je jednou z mnoha aktivit velké části veřejnosti, která svým dílem chce co nejvíce přispět k tomu, aby se život co nejdříve vrátil zpátky do normálu. Připojte se k této snaze i vy. Zbytečně nikam nechoďte, noste roušky, pomáhejte, buďte optimističtí a navzájem ohleduplní. Věříme, že tu blbou dobu společně zvládneme!“ dodal pivovar.

Video  Starosta a místostarosta uzavřených měst: Nemáme roušky, pomáháme si sami.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vedení Pivovaru Litovel dopoledne sdělilo, že podnik přešel do krizového režimu provozu, který nyní zajišťuje pět pracovníků z původních 200 zaměstnanců. Krizový tým pivovaru spolupracuje s hygieniky a krizovými štáby Litovle a Olomouckého kraje.

„Komunikace se všemi štáby je na dobré úrovni. Všem orgánům státní správy a samosprávy, zejména na úseku ochrany zdraví lidu, je ze strany Pivovaru Litovel poskytována maximální možná součinnost,“ uvedlo vedení Pivovaru Litovel.

Pivovar Litovel v roce 2018 zvýšil výstav piva na 212 000 hektolitrů z 206 000 hektolitrů v roce 2017. Zhruba 55 procent produkce pivovar předloni prodal v restauracích, které jsou nyní kvůli preventivním opatřením zavřené. Do zahraničí litovelský pivovar exportuje 40 procent své produkce. Loňský výstav pivovar zatím nezveřejnil.

Video  „Číslo nakažených rapidně vyskočí.“ Hamáček: Rychlotesty ukáží promořenost české populace.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli 21 obcí na Olomoucku včetně Uničova, Červenky a Litovle, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. V územním obvodu Litovel bylo v úterý odpoledne evidováno 13 nakažených lidí. V územním obvodu Uničov jich bylo 18, v celém Olomouckém kraji 38. Uzavřenou oblast kolem Uničova a Litovle hlídá zhruba 160 policistů.

Komplikace pro podniky a zemědělce

Pondělní uzavření oblasti zkomplikovalo fungování tamních zemědělských farem a podniků. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý v úterý ČTK řekl, že ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) řešil s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (ANO), hygieniky i policií podmínky, za jakých okolností bude umožněn vjezd do uzavřené zóny a ven.

Pivovar Litovel patří spolu s přerovským Pivovarem Zubr a Pivovarem Holba z Hanušovic do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů PMS Přerov.

Video  Babiš, Hamáček i Prymula nasadili roušky. Češi se dočkali omluvy za jejich nedostatek.  - abl
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa