Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mají jen dodávku a jsou šťastní! Raději shromažďujeme vzpomínky než materiální věci, říkají

19. března 2020 | 06:00

Dokážete si představit, že byste své bydlení vyměnili za malou dodávku, se kterou byste cestovali po krajině? Tento mladý pár si nepřál nic jiného, a tak svému snu šli naproti. Při pohledu na fotografie Nathenovi a Josephine tak trochu závidíme, zvlášť v dnešních dnech, kdy jsme v karanténě. Co vy?

 

Sedmadvacetiletý Nathen Fitchen z Anglie poznal svou přítelkyni Josephine během dobrovolnictví v Portugalsku. Nejenže tyto dva spojily sympatie a láska, ale zároveň i měli o svých životech podobné představy. Když se minulý rok přestěhovali na Nový Zéland, oba věděli, že se nechtějí nechat pohltit stereotypem. Proto si v přepočtu za necelých třiačtyřicet tisíc korun pořídili Toyotu Hiace, a trvalou adresu tak vyměnili za život na kolech.

"Koupili jsme dodávku z roku 1993, která potřebovala ještě pár úprav. Za mechanické opravy jsme zaplatili zhruba sedm set třicet liber a interiér nás vyšel na pouhých padesát liber. Všechno jsme zaplatili penězi, které jsem získal prodejem své staré dodávky. Renovace nám zabrala zhruba deset dní," vypráví Nathen. 

Udržitelnost je pro pár klíčová a stejně tak dopad na životní prostředí. Proto třídí odpad a bedlivě pozorují, co vyhazují. Zároveň jsou zastánci takzvaného pomalého cestování. "Za ničím se neženeme. Pomalé cestování znamená méně ujetých kilometrů, ale zato více času na vnímání krásy okolo nás. Máme vlastní on-line komunitu s názvem Responsible Vanlife, která pojednává o udržitelném životě v dodávce," dodává.

Už nějaký rok jsou oba zastánci minimalismu, mnoho věcí k životu nepotřebují, a tak je i vybavení jejich dodávky stálo pouhých padesát liber. Jejich svobodný život má však také nějaký zádrhel, a to například ve chvíli, kdy nemohou najít parkovací místo. Ani jednou však svého rozhodnutí nikdy nelitovali a život v dodávce si každým douškem užívají. "Raději shromažďujeme vzpomínky než věci. A život v dodávce byl to nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli udělat," shodují se oba.

Na jejich svobodný život na čtyřech kolech se podívejte do fotogalerie:

 

 

Autor: Aneta Valešová