Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syn nakaženého taxikáře promluvil: Tátovi udělali test, až když mu začalo selhávat srdce!

Autor: veef - 
18. března 2020
05:00

Syn pražského taxikáře (53), kterého vir Covid-19 upoutal na lůžko na jednotce intenzivní péče, promluvil pro Blesk. Podle Marka Thomayerova nemocnice v Praze, kam taxikáře převezla záchranka, nepostupovala obezřetně. „Byl hospitalizovaný s ostatními pacienty s podezřením na zápal plic, normálně jsme ho navštěvovali, test mu udělali, až když mu začalo selhávat srdce!" Jeho táta je nyní ve velmi vážném stavu v nemocnici na Karlově náměstí, která se pro něj pokusí získat experimentální lék Remdesivir, jehož použití schválilo ministerstvo zdravotnictví.

„Táta vozil desítky cizinců denně, ale minulé úterý přijel z práce a dostal vysoké horečky. Jeho přítelkyně Michaela o něj měla strach, a tak zavolala záchranku, která ho odvezla do Thomayerovy nemocnice,“ vypráví syn z prvního manželství Marek.

S ostatními pacienty

„Když to vše vylíčil tamní lékařce, nebrala ho vůbec vážně a odmítla mu i udělat test s tím, že má podezření na zápal plic, a hospitalizovala ho na běžném oddělení s normálními pacienty. Než se tátův zdravotní stav zhoršil, normálně chodil po chodbách a používal i sdílenou toaletu, která nebyla jen pro pokoj, ale venku na chodbě," popsal syn nakaženého taxikáře.

Než se ale začal taxikářův stav rapidně zhoršovat, rodina ho chodila navštěvovat. „Normálně jsme za tátou chodili. Já ho držel za ruku, hladili jsme ho, moje přítelkyně (30) ho i objala, protože jí ho bylo líto. Nikdo nás na nic neupozornil. Tohle trvalo od úterý do pátku. V pátek začalo tátovi selhávat srdce a konečně mu udělali test, který vyšel pozitivně, poté ho uvedli do umělého spánku. Když mu začaly selhávat i plíce, bylo jasné, že je zle. Pak ho odvezli do VFN.

Pochybila nemocnice?

Blesk se zeptal mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Sulka, zda v tomto případu lékaři postupovali správně. „Pacient byl na ambulantní oddělení přijat s podezřením na zápal plic. Ten záhy potvrdil jak rentgen, tak i laboratorní výsledky. Během hospitalizace však došlo ke zhoršení stavu, proto byl testován na koronavirus, který se bohužel prokázal, a tak po domluvě s VFN byl převezen tam.

Podle Petra Sulka ale lékaři Thomayerovy nemocnice nijak nepochybili: „K pacientovi personál přistupoval profesionálně a bez chyby, protože původní domnělá diagnóza zápalu plic se skutečně potvrdila. Poté, co byl pozitivně testován na koronavirus, byl pacient bariérově izolován, aby nedošlo k šíření viru do jeho okolí, nicméně tím, že se koronavirus prokázal až zpětně, je nyní oddělení, v němž ležel, a to včetně pacientů, sestřiček, lékařů a veškerého zdravotnického personálu, který s ním přišel do kontaktu, v preventivní karanténě.

Na testy čekají týden

Když se potvrdil u hospitalizovaného muže Covid-19, byly testovány i jeho přítelkyně s dcerou. U nich byl test také pozitivní. „Já jsem samozřejmě ihned kontaktoval hygienickou stanici, kde jsem jim vylíčil situaci, bohužel nás nikdo do této doby nebyl schopný otestovat. Podle hygieničky máme vydržet a objednat se,“ vypráví konsternovaný Marek.

Marek s přítelkyní nicméně měli špatné tušení už od začátku. „Naštěstí jsme si dopředu udělali zásoby jídla asi za 5000. Takže teď nějaký čas vydržíme. Není nám nějak extra špatně, ale máme kašel, rýmu, občas nás polije studený pot, ale horečky zatím nemáme. Díky bohu, že nemáme astma, to by asi bylo mnohem horší. Doktorka nám řekla, že si máme brát coldrex a kapky do nosu, tak se podle toho řídíme. Každopádně bych byl velmi rád, kdyby nám někdo konečně potvrdil nebo vyvrátil, že jsme nakažení.“

Na otázku Blesku, jestli se chystají do nově otevřených odběrných míst, Marek rozhodně zamítl: „Já se bojím kamkoli chodit. Jsme přesvědčeni, že ten virus máme, navíc nemáme žádné ochranné pomůcky a bojím se, že bychom nakazili ještě mnohem více lidí. Snad to konečně někomu dojde a otestují nejbližší rodinu pacienta, který je v kritickém stavu,“ uzavírá Marek.

Dostane lék?

Nakažený taxikář, který leží ve vážném stavu v nemocnici na Karlově náměstí, možná dostane lék. Ten by ho měl dostat z nejhoršího. Jedná se o experimentální lék Remdesivir americké firmy Gilead v ČR, jehož použití ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo.

Povolení platí na šest měsíců. V dokumentu je uvedeno, že „lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci". Nemocnice musí také od pacienta zajistit informovaný souhlas s tím, že mu bude podán experimentální, oficiálně neschválený lék.

Použití nového léku v Česku musí standardně schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten na základě dostupných informací od výrobce, ale také Americké lékové agentury (FDA) nebo Evropské lékové agentury (EMA) posuzuje jeho bezpečnost a účinnost. V minulosti byl SÚKL kritizován, že běžné posuzování vstupu nového léku trvá dlouho. Pokud firma požádá, stanovuje úřad také možnost jeho hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Remdesivir by byl v rámci klinické studie poskytnutý pravděpodobně zdarma.

 

abaron ( 18. března 2020 14:58 )

mojá noc:
musí si človek hľadať polohu, aby tú noc rozdýchal .. ja keď ma dusilo tak som si okamžite sadol, nádych ústami, glg vody a znova ľahnúť aj na bok tela, potom sa prevali človek lebo ho tlačí a zase na druhý bok .. a takto celú noc kým nazaspí od únavy ... ale naučí sa zobudiť sa že sa dusí a musí si sadnúť na posteľ ...

JenTak13 ( 18. března 2020 14:31 )

Kdepak jsou všichni kritici...tohle se nedá svalit na Babiše, či jiného politika, tak je ticho , že...Naopak ještě je nadáváno synovi...Tenhle pacient to v nemocnici díky nechopnosti lékařů roznesl na xx ostatních lidí a ty zase každý na xx dalších ...Ale to je přece v pořádku. NE tohle je zásadní problém našeho státu, že nikdo nedělá pořádně svojí práci a nemyslí hlavou, vše bagatelizje přesto, že on je odborník a měl by právě on být prvním, kdo chrání zdraví. A ne nezastávám se Babiše...nikdy jsme ho nevolila a po jejoh tiskovkác si myslím své...Ale tady jde o podstatu, která nemá s politikou nic společného.

abaron ( 18. března 2020 13:52 )

ešte doplním že ten pocit stiahnutého krku je taký akoby vám klesla miecha v zadu hlavy ... a tlačí vás to ! a preto máte pocit že sa dusíte a nemôžete dýchať ...SKÚSTE SA NAUČIŤ NOSOM lebo ústami to aj mne robilo zle.dať si glg vody a začať nosom dýchať !§! vajskúšajte v sede alebo v stoji

abaron ( 18. března 2020 12:21 )

lunatic re:no keby to mali ako ukradnúť z počítača tak varujú

marmat ( 18. března 2020 11:41 )

lunatic:
Balzám na duši po nadávajících provo­katé­rech­....tr­olle­ch TADY i jinde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa