Truhláři, čalouníci, kostymérky či krejčové…Ti všichni šijí. „Jde přibližně o 60 lidí. Materiálu je zatím dost, ale začínají nám docházet bavlněné proužky, kterými se rouška zavazuje. Prosíme o pomoc,“ řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Provizorní roušky jsou určeny pro ostravské „teréňáky v první linii“, ke kterým se zatím nedostaly zdravotnické roušky či respirátory. „Půjdou například terénním sociálním pracovníkům či pro hlídky městské policie,“ dodala Swiderová.

Dobrý skutek

Obdivuhodný výkon podává i Lucie Šamárková (36) z Bolatic na Opavsku. Roušky takřka pro celou obec šila sama 16 hodin s jedinou hodinovou pauzou.

„Šila jsem od 8 hodin z rána do půl jedné v noci skoro nepřetržitě. Jen hodinu jsem si šla zaběhat,“ vylíčila Lucie. Do úterka zvládla ušít 120 kusů a číslo nadále roste

„Šití mě baví, beru to jako hezkou povinnost udělat pro lidi z naší obce a hlavně pro spoustu svých známých dobrý skutek,“ dodala žena s tím, že roušky věnuje mimo jiné i bolatickým prodavačkám či zaměstnancům v místním zahradnictví.

Nestíhají odepisovat

Obrovská poptávka převyšuje nabídku v Českém Těšíně. Tady se pustil do šití tým firmy U perníkářky. „V pondělí jsme ušili téměř 100 ks bavlněných roušek. Zájemcům nestíháme ani odepisovat,“ sdělili. Roušky šijí hlavně pro seniory. Potýkají se však s nedostatkem materiálu, shání šňůrky i bavlnu. Nepohrdnou třeba obyčejným prostěradlem.

Také Slezská diakonie ve svém středisku Benjamín se proměnila v šicí manufakturu. „Budeme rádi, pokud se nám podaří inspirovat i ostatní,“ říkají dobrovolníci s tím, že návody lidé najdou na facebookové stránce Dobrovolníci Krnov.

VIDEO: Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se.

Video
Video se připravuje ...

Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se. Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax