Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před 12 lety na misi zemřel hrdina Milan Štěrba: Zabil ho sebevražedný atentátník

Autor: rc - 
17. března 2020
17:56

Uplynulo již dvanáct od sebevražedného atentátu v v okrese Gerešk v provincii Helmand, při němž zemřeli čtyři vojáci z Dánska a několik civilistů. Smrtelná zranění utrpěl i český voják, poručík Milan Štěrba. Na počest statečného vojáka, který měl zkušenosti z Kosova i Iráku, byla v jeho rodné obci Malá Losenice umístěna pamětní deska.

Bylo mu pouhých čtyřiatřicet let, patřil však již ke zkušeným vojákům se zahraničními zkušenostmi. Poručík Milan Štěrba, kterému jeho kolegové neřekli jinak než Bosňák, zasahoval v Iráku, na Balkáně i v Afghánistánu. Právě tato nebezpečná mise ho stála život. 

Štěrba vyrůstal v obci Malá Losenice a už od malička toužil sloužit své vlasti. Rozhodl se proto, že vystuduje střední policejní školu v Brně a nastoupil k policii. Později se však přidal k armádě. V roce 2003 podle webu Armyweb.cz v Iráku zabezpečoval českou ambasádu v Baghdádu a také polní nemocnici v Basře. O dva roky později se do Iráku vrátil. V roce 2006 působil i v Kosovu. 

Později spolu s dalšími čtyřiatřiceti vojáky odjel do Afghanistánu do provincie Helmand, kde působil jako člen Útvaru speciálních operací Vojenské policie. V dubnu roku 2008 byl se svým útvarem povolán, aby zabezpečil dánský tým v okrese Gerešk. Akce dopadla tragicky. V blízkosti vojáků se odpálil sebevražedný atentátník. „Ten chlápek se doslova vypařil. Dva Dány exploze rozsekala na kaši. A dostal to i Milan, který stál opodál. Tlaková vlna se mnou praštila o zem. Vyplivl jsem vyražené zuby i střepiny a prohmatával se, zda mi nic nechybí. Od hlavy až k patě jsem byl pokrytý ostatky lidí, kteří zahynuli při atentátu. Kdybych byl jen o metr blíž k výbuchu, byl by se mnou konec,” uvedl pro iDNES jeho kamarád a kolega Michal Adamec, který útok sebevražedného atentátníka přežil.

Milan, na kterého doma čekala manželka Soňa a malý synek, zemřel. Při atentátu zahynuli další čtyři dánští vojáci a několik civilistů. “Několikrát jsme se při třítýdenním dobývání bašty talibanců Musa Qala, ocitli v prudké palbě. Milan ale jako velitel zachoval vždy chladnou hlavu a z léčky nás bezpečně vyvedl. Bleskově rozhodoval, jak se krýt, kde zaútočit a kde se naopak stáhnout. Za to, že tu teď s vámi sedím a povídáme si, vděčím Milanovi. Ze srdce ho už nikdy nevymažu,” zavzpomínal na svého kamaráda pro zmíněný portál Adamec. Na počest statečného vojáka byla v jeho rodném městě umístěna pamětní deska. Do hodnosti poručíka byl povýšen im memoriam.

Zobrazit celou diskusi