Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co si počít (nejen) v karanténě? Věnujte se zahradě. Tohle vše teď potřebuje!

/
  • (iStock.cz)
    24. března 2020 ● 06:00

    Nařízená karanténa a další přijatá opatření a omezení ztěžují život každému z nás. I tento čas se ale dá dobře využít. Třeba prací na vaší zahradě, která se probouzí do jara…

     

    Celou situaci je potřeba brát i pozitivně. Konečně můžete dělat věci, na které jste při svém hektickém stylu života plném spěchu neměli tolik času. Pokud nebydlíte v bytě a máte u domu vlastní zahradu, je to velká výhoda. Pobyt nebo práce na čerstvém vzduchu vám určitě prospějí. A zahrada teď potřebuje vaši péči… Co vše byste měli v březnu na zahradě připravit, uklidit, vysít a vysázet?

  • 1.

    Trávník

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Na úplném začátku shrabejte z trávníku zbylé uschlé listí, případně suchou trávu. Vyplatí se také vertikutace, tedy provzdušnění a rozrušení velkých travních drnů. Místa, kde jste během zimy chodili po trávě nejvíce, propíchněte rycími nebo ideálně aerifikačními vidlemi, aby se vzduch dostal do spodních kořenových vrstev. Místa pak zasypte drobnějším pískem. Pokud se teploty pohybují do 15 °C, je čas přihnojit trávník biologickým travním hnojivem s přídavkem draslíku. „Trávník je pak dlouhodobě zdravější, má silnější kořeny a je odolnější proti stresu, například výkyvům teploty, suchu nebo škůdcům,“ vysvětluje Tomáš Šena ze společnosti Swardman. Trávník má také dostatek sil bojovat proti plísni sněžné. Ta se totiž může na trávníku objevit brzo na jaře, když sejde sníh. Poznáte ji podle bílých až růžových chomáčků vaty a povadlých až odumřelých drnů trávníku. Taková místa je pak lepší vyrýt, dosypat novou zeminou a znovu osít. V druhé polovině měsíce travnaté plochy znovu přihnojte dusíkatým hnojivem na podporu růstu travních stébel. Mezi prvním a druhým hnojením by měla být alespoň dvoutýdenní prodleva.

     

  • 2.

    Záhony

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Záhony důkladně zryjte a provzdušněte a také si promyslete, kam co budete letos sít a sázet. Do půdy pak doplňte hnojivo. Můžete použít přírodní hnojivo, ale třeba i fosfátové sklo, tedy dlouho působící hnojivo pro květy a plody do trvalých záhonů.

  • 3.

    Výsev

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Podle počasí můžete začít s vyséváním. Do země přijdou semínka ředkviček, mrkve, petržele, kedlubnů nebo špenátu. Pokud nechcete vzrostlé sazeničky jednotit, použijte při setí speciální pásky s přesnými rozestupy semen.

  • 4.

    Truhlíky

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Na venkovní truhlíky plné květin nemusíte čekat až do května. Pokud si v zahradnictví pořídíte rozkvetlé cibuloviny, můžete si venkovní zahradu ozdobit už teď. 1) Do dřevěné bedýnky dejte silný černý igelit, aby ven neprotékala voda, přidejte vrstvu drenáže a pak pěstební substrát. 2) Sazenice cibulovin vyklopte z květináčků a vysaďte je do bedýnky. Při sázení použijte dřevěný kolík, kořeny s cibulemi lehce přitlačte. 3) Osázený truhlík zalijte odstátou vodou a postavte na chráněné místo. 4) Sledujte předpověď počasí, pokud budou v noci přízemní mrazíky, raději večer truhlík přikryjte netkanou textilií, přes den ji pak sundejte.

  • 5.

    Jahody

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Prohlédněte si, v jakém stavu jsou záhony jahod. Suché a odumřelé listy a šlahouny odstraňte. Půdu nakypřete a jahodníky přihnojte.

  • 6.

    Česnek

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Vysaďte si jarní česnek a očištěné řízky křenu, které se do půdy dávají zešikma. Na volné části záhonu rozhoďte semínka kopru.

  • 7.

    Stromy

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Z kmenů stromů je třeba odstranit borku, pod kterou se drží škůdci. Pod stromy rozložte plachty a odstraněnou borku pak sesypte do popelnice, určitě ji nedávejte do kompostu.

  • 8.

    Sudy

    zahrada
    Autor: iStock.cz

    Venkovní nádrže na vodu prohlédněte a důkladně vyčistěte. Ty, které jste před zimou uklidili do tepla, teď můžete opět vrátit do zahrady.

     

    Další zajímavosti a rady okolo bydlení, kutilství a zahradničení najdete v aktuálním březnovém čísle Blesk Hobby. Dozvíte se například, jak správně třídit odpad, pěstovat bylinky nebo jak vysadit vrbu na zahradě. Načerpáte tu ale i spoustu inspirace na blížící se Velikonoce. S časopisem navíc dostanete přílohu s krásnými nálepkami nejen na vajíčka. Časopis koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

    Autor: archiv

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy