Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomoc lidem v nouzi: Plzeň zřídila telefonní linku pro seniory, samoživitele a lidi v krizi

Dobrovolníci budou pomáhat potřebným v Plzni. (Ilustrační foto)
Dobrovolníci budou pomáhat potřebným v Plzni. (Ilustrační foto)  (Autor: Facebook/František Nabenkögel)
Autor: rv - 
17. března 2020
11:03

Od úterý funguje v Plzni v souvislosti s epidemií koronaviru Kontaktní centrum pro lidi v nouzi. Lidé se do něj dovolají vytočením čísla 378 032 222. Pracovníci zjistí, jak akutně a co dotyčný potřebuje, například zajištění nákupu, vyzvednutí léků, vyvenčení pejska a podobně. Pomáhat budou registrovaní dobrovolníci.

Služba cílí na potřebné seniory, rodiče samoživitele a lidi v opravdu krizové situaci. Úkoly budou zajišťovat zaregistrovaní a proškolení dobrovolníci. Služba bude dostupná od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin.

„Klíčové je nyní dostat informaci mezi plzeňské seniory a ostatní potřebné. Ještě tento týden začne roznáška letáků s informacemi na 81 tisíc adres ve městě, aby všichni věděli, kam se obrátit,“ řekl primátor Plzně Martin Baxa.

Cílem je, aby nejohroženější kategorie, tedy senioři, vycházeli v těchto dnech z domu minimálně. „Pracovník centra si volajícího vyslechne, poradí mu, poskytne i psychickou podporu. V případě, že dotyčný něco potřebuje, tak pracovník zaznamená požadavek a následně vyšle dobrovolníka, aby úkol splnil,“ popsal systém radní David Šlouf.

Vždy konkrétní dobrovolník

Pokud vyrazí dobrovolník za potřebným, vždy mu telefonicky sdělí, v jakém čase se u něj dobrovolník přihlásí, a též jméno a číslo dobrovolníka. Když se bude jednat o nákup, klient si připraví seznam a finanční obnos, který dá do obálky. Dobrovolník se prokáže průkazem, zajede pro nákup, předá ho klientovi a vrátí zbylou finanční hotovost.

„Chtěli bychom tímto požádat Plzeňany, aby se rozhlédli po svém okolí, zda v něm není někdo, kdo potřebuje pomoc a podporu. Pokud o někom takovém víte, můžete na něj upozornit právě pracovníky našeho nového centra,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková.

Připraveni na opakovanou pomoc

V současné době funguje asi stovka dobrovolníků. „Jsou připraveni nakupovat seniorům potraviny, mají k dispozici vozidla a také jsou například připraveni šít roušky. Pokud bude senior potřebovat opakovanou pomoc, tedy pravidelný nákup, bude mít svého stálého dobrovolníka,“ vysvětlila ředitelka organizace TOTEM, z. s., Vlasta Faiferlíková. Vždyť ve městě žije kolem 45 tisíc seniorů ve věku nad 65 let a zhruba 7500 zdravotně znevýhodněných osob.

Kontakty pro dobrovolníky

Pokud se lidé chtějí zapojit jako dobrovolníci, mohou se do TOTEMu přihlásit přes e-mail: dobrovolnik@totemplzen.cz nebo zavolat na telefon 736 489 755. Plzeň také připravila na svém webu formulář pro dotazy a podněty občanů k situaci ve městě v souvislosti s epidemií Covid-19, nebo pokud potřebují pomoc či ji chtějí nabídnout. Formulář je k dispozici ZDE

VIDEO: Lékaři školili dobrovolníky pro záchranu životů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa