Operátorka, která 24. února přijala tísňové volání z Křenové ulice v Brně, byla profesionálka. Její „neoblomná“ navigace první pomoci, kterou nám věnovala do příjezdu sanitky, bezpochyby vedla k tomu, že kolegyně, kterou jsme našli ležet na ulici a obličej jí začínal modrat, je již v pořádku. Bez ní bychom to nezvládli,“ líčí Klemová, která zahrnula operátorku srdečnými díky.

Operátorce pochvala udělala velkou radost. „Děkujeme za milou pochvalu, která nás moc těší. Taková zpětná vazba je pro nás ta nejkrásnější. Také já bych chtěla pochválit paní Sylvu. Její velká snaha spolupracovat a naslouchat mým pokynům přispěla k tomu, že vše dobře dopadlo,“ zdůraznila Romana Mikulicová, operátorka, která hovor přijímala.

„Lidé, kteří nám volají a chtějí pomoci, se možná diví, proč jim klademe otázky. Ale všechny dotazy mají svůj smysl. Potřebujeme dostatek informací k tomu, abychom mohli správně poradit, jak pacientovi pomoci,“ vysvětluje Mikulicová.

O ženu středního věku, která zkolabovala zřejmě v důsledku křečového stavu, se postaraly naše posádky: lékařka a záchranářský tým. Po ošetření zdravotníci pacientku převezli k další péči do nemocnice,“ upřesnila k případu mluvčí záchranky Michaela Bothová.

VIDEO: Jihomoravská záchranka se hodně věnuje tomu, aby poskytnout první pomoc uměly už i malé děti.