Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sedli na kola a rozvážejí vlastní roušky: Mladíci plánují v Litovli i dopravu jídla

Autor: Sabina Dračková - 
16. března 2020
14:08

Kvůli koronaviru nemůže chodit do práce, jeho sestra i maminka jsou v karanténě, on sám je zatím v pořádku. A tak se Lukáš Kohout (24) se svými kamarády rozhodli, že pomůžou lidem v jejich městě. Litovel je totiž jedním z 21 obcí a měst na Olomoucku, které hygienici úplně uzavřeli, aby zabránili šíření nákazy. V Litovli je podle hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka 13 nakažených. Mladíci lidem zdarma rozdali už okolo stovky roušek z vlastních zásob. Opatřili jimi třeba prodavačky ve čtyřech tamních obchodech. Lidem chtějí dovážet i potraviny a hledají další dobrovolníky.

Proč jste se rozhodl rozdávat ve městě roušky a kde se vám je podařilo sehnat?

Napadlo mě to v noci, mamku se sestrou uzavřeli taky do karantény, já jsem s nimi naštěstí nebyl v kontaktu, říkal jsem si ale, že už to taková sranda není, že už nás tady vlastně zavřeli. Kamarád se mi nabídl, že mají s mamkou doma dvě krabičky po 50 kusech volných roušek už z minulosti a že bychom je takhle mohli investovat, než aby se to válelo někde doma, což je úplně zbytečné. Můj táta dělá starostu, a když ho vidím, jak vypadá, nemohl jsem sedět doma. Nechtěl jsem ho v tom nechat, už teď je 37 hodin vzhůru.

Kam jste v Litovli dnes roušky donesli jako první?

Ty roušky jsme osobně donesli do všech potravinářských obchodů a tam, kde jsou potřeba, protože tam vůbec nic nedovezli. Prodavačky se tam taky bojí, mají strach. Tohle jim alespoň minimálně pomůže a taky nenakazí ty ostatní kolem.

Budete dál v nějaké snaze pomoci pokračovat?

Ano, setkali jsme se na radnici, byl tu krizový štáb. Museli jsme se domluvit, jak to bude dál. Ještě nás totiž napadlo, že budeme donášet jídlo a potraviny ostatním lidem, kteří mají strach a kteří jsou v karanténě.

Máte už nějakou představu, jak by to mohlo probíhat?

Uděláme to bezkontaktně, abychom se s nimi nestýkali. Spolupracujeme teď s charitou. Řešili jsme to i s finančním odborem města. My budeme nejspíš platit kartou a oni nám to budou podle účtenek proplácet.  Dobrovolníci, kteří budou do nějakého věku, třeba třiceti let, budou muset mít ty hygienické pomůcky, což je právě teď ten nedostatek, ale nějaké jsme si ještě nechali. Úplně nejlepší by bylo, kdybychom měli tolik dobrovolníků mladých, kteří ještě nejsou nakažení, aby nás bylo třeba dvě stě nebo sto padesát. Uděláme, co budeme moct. Všichni mají tak nějak strach, ale snažíme se pomoct a uklidnit je alespoň takhle. Zítra už by to snad mohlo fungovat. 

Jak na vaši pomoc místní reagovali?

Lidi tu reagují velice pozitivně a sami dělají všechno pro to, aby pomohli. Máme tu i nějaké švadleny, takže se mi ozvalo už pět slečen, které už šijí roušky. Ozvaly se mi i dětské domovy, že mají o roušky zájem. Mají tam 23 dětí. Slíbil jsem jim, že hned, jak to budou mít vyrobené, osobně jim to tam donesu. Negativně reagují lidé jen na to, kde mají roušky oni. Během chvilky to na internetu vidělo přes dva a půl tisíce lidí a i mezi nimi se našlo pár lidí, kteří si z toho stále ještě dělají srandu a situaci nechápou.

Jak to v Litovli po uzavření města vypadá?

Právě ani některé pracovnice dětských domovů se nedostaly do práce, protože je odstřihli. Pořád ale potkáváme nezodpovědné lidi, nebo starší lidi, kterým bychom rádi vysvětlili, že by měli zůstat doma. Nemají žádné roušky, když jsem viděl člověka na náměstí, tak jsem mu hned dal, co jsem měl u sebe, aby si to okamžitě nasadil. Jinak je to tu poklidné, lidi chodí nakupovat, ale doufáme, že budeme nakupovat za chvilku jen my dobrovolníci.

mika ( 17. března 2020 12:43 )

doufám,že rodina co roznesla nákazu a nešla do karantény. bude exemplárně potrestána a že se to všichni dozvíme!!!!

kurna1 ( 16. března 2020 14:50 )

Nevím, nevím jestli tyto roušky budou k něčemu užitečné ?? Ty by měli převážně nosit nakažení pacienti. Ostatním pomůže pouze rspirátor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa