Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

V Praze bude bez „roušky“ zákaz jezdit MHD. Hamáček radí na zakrytí i šátek

Aktualizováno -
16. března 2020
13:40
Autor: ČTK, tsv - 
16. března 2020
13:25

Neschopnost vlády a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zajistit dostatek roušek pro české občany vede k lidové tvořivosti a nestandardním řešením. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) bude chtít po vládě otevřít galanterie, aby si lidé mohli roušky ušít sami. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) radí, ať si lidé při cestě ven dají přes pusu cokoli, třeba i šátek. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozhodl o tom, že zakrytá ústa a nos budou v MHD povinností od půlnoci z pondělí na úterý.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) navrhne dnes vládě zařadit galanterie mezi provozovny, které budou moci mít navzdory celonárodní karanténě kvůli šíření nového koronaviru otevřeno. Chce tak vyjít vstříc všem, kteří mají zájem o materiál pro výrobu látkových roušek. Havlíček to uvedl na twitteru. Roušek je v Česku nedostatek.

Na veřejnost v souvislosti se zakrýváním obličeje apeluje na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček. 

„Chtěl bych vás všechny poprosit, když vycházíte ven z domova, ať na cestě do zaměstnání nebo nákup nebo na procházku, zakryjte si ústa. Buď rouškou, nebo šálou nebo šátkem,“ uvedl na twitter. Dodal, že ví, že ochranných roušek je nedostatek.

„My děláme všechno pro to, abychom je co nejdříve dovezli a rozvezli mezi občany. Ale do té doby, prosím, využijte jakéhokoli prostředku k zakrytí úst a nosu tak, abyste nerozšiřovali případnou infekci,“ zdůraznil. Veškerá doporučení podle něj říkají, že cokoli je lepší než nic.

Také odborníci propagují nošení látkových roušek na ulicích, vyzval k tomu mimo jiné i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Roušky nechrání svého nositele před nákazou novým typem koronaviru, jsou ale lepší než nezakrytá ústa a nos a zabrání nakaženým šířit virus v jejich okolí. Podobně jako roušky funguje i šátek nebo šála přes nos a ústa, například v Českých Budějovicích je to povinné v MHD. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) lidi vyzval, aby zůstávali pokud možno doma. Pokud to nejde, mají si všude, kde dochází ke kontaktu s lidmi, chránit nos, ústa a oči. „Stačí jednoduchý šátek a do něj vložit kapesníček,“ poznamenal. „A prosím, nedotýkejte se předmětů bez rukavic,“ dodal.

Na sociálních sítích už lidé sdílejí i návody na to, jak látkové roušky ušít. Zatím se ale shodují, že s rouškou na ulici si vysloužili spíš podezřívavé pohledy.

Právě proti takovým názorům vystupují politici, kteří často výzvu k zakrývání obličeje na sociálních sítích doplňují svou fotkou s rouškou. „Nosit roušku není směšné. Je to ohleduplné k okolí a to nejmenší, co může každý z nás udělat,“ napsal například poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Politici často poukazují na to, že roušek není dostatek, ale že si je lidé mohou sami vyrobit. Opoziční politici z nedostatku ochranných pomůcek viní vládu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na twitteru uvedl, že zabývat se chybami bude možné poté, co se Česko dostane z nejhoršího. „Nyní, prosím, si každý sežeňte nebo ušijte roušku a začněte ji okamžitě nosit,“ zdůraznil.

K nošení roušek vyzvala i místopředsedkyně STAN Věra Kovářová nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš, který poznamenal, že země, v nichž lidé roušky nosí, zvládají kritickou situaci lépe. „Čím více budeme zodpovědní, tím dříve všechna omezení skončí,“ poznamenal. Dodal, že si roušku sám s manželkou vyrobili. „Lidé se prý stydí, že je to legrační. Není. Je to chytré a zodpovědné,“ dodal.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) upozornil, že někteří nakažení nemají žádné příznaky. „Pokud byste byli nakažení, nemusíte to vůbec vědět, nákaza koronavirem může být i bezpříznaková nebo se projevit později,“ uvedl.

Primátor zároveň uvedl, že v pražské MHD bude zakrytí obličeje povinné. „V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem! Ať už máte zdravotnické roušky, vlastnoručně vyrobené roušky nebo využijete třeba šálu - všechno je lepší než nic! Nařízení platí o půlnoci z pondělí na úterý,“ uvedl Hřib.

„Data ukazují, že nejlepším materiálem pro roušky vlastní výroby jsou bavlněná trička, povlaky na polštáře nebo jiné bavlněné materiály. Tyto materiály jsou schopny filtrovat přibližně 50 procent částic velikosti 0,2 mikronu, tedy velikosti odpovídající velikosti koronaviru. Jsou také dobře prodyšné, což znamená, že jsou vhodnější na nošení více hodin v kuse. Zdvojení materiálu na vaší roušce domácí výroby přispívá jen k velmi nepatrnému zvýšení efektivity, zato snižuje prodyšnost,“ uvádí web, který se střihům na roušky věnuje.

Zájem o látkové roušky mají i nemocnice nebo sociální služby, pro něž je dobrovolníci také šijí. Přijímá je například porodnice v Praze-Podolí nebo novorozenecká JIP při Fakultní nemocnici v Olomouci nebo nemocnice ve Vyškově, Jeseníku nebo Zlíně.

V současné době má Česko 298 potvrzených případů nákazy, přes 5000 lidí bylo na ni testováno.

villon ( 16. března 2020 16:46 )

Mislim že se to těm komikům totálně vymklo z rukou. Tohle vyřeší jedině stanný právo, divim se, že to toho zelenýho mozka v čele MZ ještě nenapadlo. A kdo vyleze ven toho sejmout pancrfaustem.
V Uničově selhává zásobení, protože zakázali vjezd zásobovačům bez respirátorů, který samozřejmě nikdo nemá.
Jestli by spíš neměli být za obecné ohrožení hnáni k soudu anoferťáci se socanama án blok.

covidius ( 16. března 2020 15:35 )

hamáčku ty de-mente,nezajistíte roušky pro doktory atd a my si je máme vycucat kde ty ho-vado oteklé

villon ( 16. března 2020 14:58 )

Twl, ty maj dost, ty anoferťácký komici, otevřít galanterie na roušky, to je skvadra k pos rání. Teď tady bude běhat deset milionů dostavníkovejch přepadávačů. Vinetů hadr, dejte do karantény úřad vlády aspoň na deset let.

HBNM2020 ( 16. března 2020 14:56 )

I rouška je dobra!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa