Zatímco naše zem se každým dnem mění a ze všech stran přicházejí katastrofické zprávy a předpovědi, někdejší první dáma se rozhodla na sociálních sítích rozeslat trochu pozitivnější poselství: „Moji milí, děkuji všem zdravotníkům, všem prodavačkám, kurýrům, zkrátka všem, kteří nemohou zůstat doma a vykonávají pro ostatní svou práci dál,“ vyjádřila svůj vděk všem, bez nichž by to v této době ani nešlo.

„Děkuji všem mladým lidem, že se chopili iniciativ spojených s pomocí starším, či sestřičkám v nemocnicích, kterým nemá kdo hlídat děti,“ pokračovala Havlová v milém vzkazu hodném první dámy.

„Dnes jsme s dcerou pomohly jedné stařence. Aspoň v nabídce nákupu. Pomáhejme si, prosím. Pomáhejme si a buďme zodpovědní nejen k sobě, ale i k druhým. Věřím, že touto zkouškou projdeme co nejdřív,“ dodala vdova po exprezidentovi Václavu Havlovi (†75). Ona i její dcera Nina se tak zřejmě v těžkých časech snaží zůstávat pozitivní, což je velmi důležité.

Nemožnost pracovat jako herečka a tím vzniklý volný čas využila Dagmar Havlová opravdu záslužně. V pondělních odpoledních hodinách na své facebookové fotce zveřejnila fotky, které dokazují, že se dala na výrobu ochranných roušek, které brání šíření koronaviru. „Moji milí, rozhodli jsme se pomoci zdravotníkům v nemocnicích a hospicech. U mé divadelní garderobky Ivetky pro ně šijeme roušky s pár přáteli. Prosíme, pomohl by nám někdo tyto jednoduché roušky šít, nebo alespoň přežehlovat a stříhat? Ozvěte se na nadační e-mail nadace@vize.cz. Děkuji Vaše Dagmar Havlová,“ prosila bývalá první dáma o pomoc širokou veřejnost.

O den později, v úterý se ozvala Dagmar Havlová znovu, aby lidem znovu poděkovala a ukázala, jak se její „roušková mise“ vyvíjí. „Moji milí, z celého srdce Vám děkuji za obrovskou vlnu empatie, zájmu a nabídku nezištné pomoci se zajištěním roušek. Jsem hrdá na své spoluobčany, kteří se v těžkých chvílích umí zmobilizovat, držet při sobě a ochotně pomoci potřebným. Přišlo nám do Nadace nepřeberné množství nabídek, ať již se šitím, stříháním či žehlením roušek, ale i s jejich rozvozem, nebo nabídky látek. Nejpodstatnější je nyní pomoc nemocnicím, kde roušky momentálně chybí asi úplně nejvíc a s vaším přispěním jim alespoň nějaké můžeme ušít a věnovat.“

Jak ale přiznává, výroba roušek je náročná a skýtá jisté problémy. „Nestačíme, jsme unavení. Aktuálně pracujeme na pěti místech a vzhledem k omezené možnosti sdružování je toto naše maximální kapacita. Potřebujeme nyní hlavně švadlenky. Pokud jste z Prahy a můžete pracovat z domova, ozvěte se nám, prosím,“ žádá kompetentní osoby bývalá první dáma, na kterou by byl jistě zesnulý manžel a prezident Václav Havel patřičně hrdý.

VIDEO: Dagmar Havlová na premiéře Tarantina: Usměvavá, vyžehlená a v doprovodu kamarádky! 

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová na premiéře Tarantina: Usměvavá, vyžehlená a v doprovodu kamarádky! David Turek

Fotogalerie
54 fotografií