Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Celé Česko zřejmě čeká karanténa. Lidé nerespektují pravidla, říká Babiš

Aktualizováno -
15. března 2020
12:20
Autor: ČTK, trm - 
15. března 2020
11:20

Vláda asi vyhlásí kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku, uvedl v dnešní Partii televize Prima premiér Andrej Babiš (ANO). Z jeho vyjádření vyplynulo, že by zřejmě šlo o omezení pohybu obyvatel, do zaměstnání by ale chodit mohli. Kabinet se sejde odpoledne. Schválit by měl podle Babiše také ustavení krizového štábu, jeho předsedou by měl být náměstek ministra zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

„Směřujeme k zásadnímu opatření... Pravděpodobně k tomu maximálnímu,“ řekl Babiš. Později uvedl, že by šlo o karanténu pro celé Česko. „Musíme udržet hospodářství, výrobu, aby se vyrábělo,“ zdůraznil. Hromadnou dopravu podle Babiše proto omezení nečeká, premiér naopak mluvil o jejím posílení, aby se snížilo množství lidí ve vozech. Předseda vlády také pokládá za potřebné, aby zejména staří lidé zůstávali doma.

Karanténu bude Babiš, jak uvedl, navrhovat i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. Problém je podle Babiše v tom, že Češi nerespektují opatření. „My něco doporučujeme, a lidi to nerespektují, lidé to podceňují,“ doplnil premiér. Zopakoval, že šíření nemoci, kterou virus způsobuje, je trestný čin a za porušení individuální karantény hrozí až třímilionová pokuta. „My nechceme lidi trestat. Apeluji na to, aby lidé byli rozumní. Zatím to nepomáhá,“ uvedl premiér. O plošné karanténě řekl, že „to musíme udělat“.

Karanténa neznamená, že by Češi nemohli „vytáhnout paty“ z domovů. „Základ je, pokud by k tomu došlo, tak lidi budou chodit do práce a z práce domů,“ řekl premiér. 

Zároveň řekl, jak by mohla vypadat další opatření. “Nakážeme, aby bylo balené pečivo, aby se dezinfikovaly nákupní vozíky a košíky, aby byly zrušené recepce. Aby nebyly návštěvy, aby lidé chodili vyloženě jen do práce a z práce domů,“ řekl Babiš. Vláda znovu apeluje především na seniory, aby zůstávali doma. „Je důležité, aby hlavně staří lidé zůstávali doma. Problém toho viru je, když vidím, jak lidé porušují karanténu a dělají si z toho srandu, že vy můžete mít ten vir, on je ve vás, vy o tom nevíte a on se potom probudí,“ doplnil premiér.

Kvůli náporu nemocných a podezřelých případů koronavirem také zřejmě nemocnice začnou odkládat plánované výkony a operace.

V Česku je nyní podle Babiše 231 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Ráno to bylo 214 případů. V sobotu večer byl počet pacientů nakažených koronavirem 189. Dnešek už je dnem, kdy přibylo nejvíc případů. Premiér předpokládá, že dnes večer počet nakažených může přesáhnout 300.

Vláda už zavedla mnohá omezení, která zasáhla i běžný život. Uzavřena je například část obchodů a služeb, uzavřeny jsou vyjma takzvaného prodeje z okna ven restaurace, bary a další podobná zařízení. Zavřely školy, divadla, kina i jiné kulturní instituce. Omezení se týkají i cestování do zahraničí, od půlnoci bude platit úplný zákaz.

Maximilian ( 14. dubna 2020 16:41 )

Pan premiér by si měl srovnat starosty,Městskou policii,policii ČR,aby pokutovali za porušování opatření,u nás neko­nají,­příp­.dom­louva­ji,e­fekt je 0, takže kvůli pár debilum budeme v karanténě,bezva

murQ ( 16. března 2020 00:07 )

Je lepší být doma. Filtr až budeme mít, tak co... je jednorázovka. To by na měsíc každý vydal plat nebo důchod jen na filtry, pro rodinu jistě dost.

murQ ( 16. března 2020 00:04 )

Je blbá, nikdy jinak nepíše. Ona rozeštvává, uráží a čeká že bude bez odvety, prdlajs. Nána stará nerudná Kabrhelka.

murQ ( 16. března 2020 00:01 )

Ta Itálie je pohroma.

murQ ( 15. března 2020 23:54 )

radši si nasaďme masku z PET lahve, návod je na ct24 .... já pořád čekám kdy zbydou roušky pro "lidi"? Do práce, do MHD, Metro... odstup min. 2m, to nevím jak řeší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa