Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odříznuté Česko: Na pražském letišti se ruší lety, od pondělí čeká cizince jen »luxusní« terminál

Autor: ČTK, jim - 
15. března 2020
09:44

Na pražském letišti Václava Havla vrcholí přípravy na vládní opatření proti koronaviru. V noci z neděle na pondělí začne platit zákaz cestování z a do České republiky. Cizinci, kteří přesto přiletí do Prahy, zůstanou pouze na letištním terminálu a nedostanou se na české území. Přesto jsou pro ně připravené luxusní podmínky. Během soboty již byla zrušená řada spojů zejména do západní Evropy a letiště postupně omezuje svůj provoz.

Zrušených letů by mělo postupně přibývat, přesné vyčíslení zatím letiště nemá. Jen během dnešního dopoledne jsou podle webových stránek letiště zrušeny lety do Düsseldorfu, Paříže, Barcelony, Vídně, Ženevy, Mnichova či Frankfurtu. Další přibudou během dne.

Samotný provoz a fungování letiště je však podle mluvčího Romana Pacvoně klidný a bezproblémový. „Ani na odletech, ani na příletech jsme doposud nezaznamenali žádné výraznější problémy,“ uvedl.

Čekání v terminálu

Letiště musí podle vládních opatření zajistit, aby cizinci se zákazem vstupu do země nebyli vpuštěni na české území. Podle provozu ze soboty je však podle Pacvoně těchto cestujících zatím naprosté minimum. Letiště je po příletu okamžitě odkazuje na dopravce. „V případě, že letecká společnost nebude schopna těmto cestujícím nabídnout okamžité náhradní řešení, poskytneme cestujícím zázemí s občerstvením, hygienickými potřebami, přístupem k telefonu a počítači. Na vyžádání jim bude k dispozici také zdravotní péče,“ dodal mluvčí.

Cestujícím ze zrušených letů z Prahy pak doporučil, aby na letiště vůbec nejezdili a kontaktovali svou leteckou společnost, která jim nabídne náhradní řešení. Mluvčí zároveň upozornil na to, že situace se neustále vyvíjí, cestujícím proto doporučil sledování aktuální situace na internetových stránkách letiště a dopravců. Pokud však cestující zrušených letů přesto dorazí, letiště pro ně zřídilo dvě speciální místa v odletových halách na obou terminálech, jsou vybavena počítačem s připojením na internet. K dispozici jsou také informační pracovníci a linka, jejíž využití se výrazně zvyšuje.

Zastavení všech letů

Svůj provoz postupně utlumují i čeští dopravci Smartwings a ČSA. Společnosti chtějí zastavit všechny své lety z a do České republiky postupně do pondělí. Dnes zatím některé linky ještě fungují, nejčerstvěji odlétají ČSA do Moskvy. Zmínění dopravci tak po dobu platnosti vládního nařízení odstaví až 23 svých letadel, což je zhruba polovina jejich strojů.

Vláda v pátek rozhodla o zákazu vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky.

offline ( 15. března 2020 12:27 )

http­s://or­.jus­tice­.cz/i­as/u­i/rej­strik-firma­.vys­ledky?­subjek­tId=71­5683&t­yp=PLAT­NY

offline ( 15. března 2020 12:25 )

Zodpovědní za co největší počet "turistů" - nájezdy kobylek do Česka

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=N-NhVo01dGM

offline ( 15. března 2020 12:19 )

Snad se už nikdy neobnoví předchozí cestovní šílenství a také se zastaví plánované rozšíření letiště Praha o novou dráhu.

Jen toto by přivedlo do Česka/Prahy miliony dalších turistů ročně, ze kterých by měli prospěch a miliardy pouze už nyní miliardáři z Letiště Praha a hotelových sítí a tisíce šmelinářů z byty v Airbnb a podobných pochybných spolcích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa